
Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Asociația pentru cultură și arte ”Arbor” din România, în parteneriat cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, a lansat proiectul ”Povești abandonate”, informează MOLDPRES.
În cadrul proiectului sunt recuperate texte pentru copii, scrise de autori moldoveni în a doua jumătate a secolului al XX-lea, care sunt oferite publicului într-o carte accesibilă online.
Solicitat de agenție, președintele Asociației pentru cultură și arte „Arbor”, Victoria Nagy Vajda, a menționat că în spatele proiectului stă o muncă importantă de cercetare: au fost citite 55 de cărți, 150 de povești semnate de 45 de autori, din perioada când în R. Moldova cărțile erau tipărite în limba română cu alfabet chirilic. După 1989, când s-a revenit la grafia latină, din păcate multe dintre vechile volume n-au mai fost reeditate. Până acum doar 60-70% din textele literare de interes au ieșit în ediții noi.
”Sunt foarte multe povești și povestiri pe nedrept uitate din cauză că au fost tipărite cu alfabet chirilic. Multe meritau să fie incluse în volumul „Cartea poveștilor abandonate”, apărut și pe suport de hârtie, dar din motive financiare doar zece au putut fi recuperate pentru public. Păstrăm speranța că procesul început de ”Arbor” va fi preluat și de editurile din România, așa încât și această parte a literaturii noastre comune să fie promovată. Cartea reunește povești și povestiri de: Pavel Boțu (1933-1987) - „Duelul”, „Pe aripi de vânt”, „Linuț”, Victor Prohin (n.1942) - „Povestea păpușii cu inimă de piatră”, Sanda Lesnea (1922-2008) - „Cheia timpului”, Aurel Scobioală (1941-2007) - „Stelele”, Ariadna Șalari (1923-2016) - „Gigantul de hârtie” și „Povestea grâului”, Gheorghe Gheorghiu (1922-2009) - „Cântec de leagăn” și de Ana Lupan (1922-1998) - „Mărul de zăpadă”, a precizat managerul proiectului.
Potrivit sursei citate, selecția poveștilor a fost făcută de Eugenia Bejan și Tamara Maleru, bibliografe și cercetătoare din cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău și au fost luate în calcul acele texte care nu conțineau elemente de literatură angajată și care prezentau pilde și întâmplări atrăgătoare pentru tânărul cititor de azi. Odată finalizată partea de cercetare și selecție, poveștile au fost transliterate de studenții Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, iar de editarea, redactarea și analiza textelor s-au ocupat studenții de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonați de Bogdan Crețu, acesta fiind și autorul prefeței culegerii.
Cartea poveștilor abandonate va fi lansată pe 28 mai, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău, iar pe 1 iunie – la Iași, și pe 4 iunie – la București.
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD
295 000 de elevi vor primi câte 1 000 de lei înainte de noul an școlar