
Actrița și regizoarea Nelly Cozaru își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Cunoscuta actriță Nelly Cozaru, regizor de teatru şi profesoară de artă scenică, fondator şi director al Teatrului Studio „Master Class”, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, notează MOLDPRES.
S-a născut în 1962 în satul Ştefăneşti, raionul Suvorov (actualmente raionul Ştefan Vodă). A absolvit cu eminenţă școala medie generală din Ungheni (1970-1980) şi Institutul de Artă Teatrală „B. V. Şciukin” în cadrul Teatrului „E. B. Vahtangov” din Moscova (1980-1985). Potrivit ”Calendarului Național”, după absolvirea facultăţii, revenind la Chişinău, este angajată la Teatrul Republican pentru copii şi tineret „Luceafărul” (1985-1990; 1990-1991). În 1990 un grup de 13 actori în frunte cu Petru Vutcărău, printre care şi Nelly Cozaru, părăsesc „Luceafărul” şi devin un teatru „ambulant”. Noua trupă, numită deja Teatrul „Eugene Ionesco” se stabileşte temporar la Râmnicu-Vâlcea, România, unde li se oferă cazare şi o scenă în care pot monta şi prezenta spectacole.
În vara anului 1991 teatrul revine la Chişinău, iar în toamna aceluiaşi an, este oficializat în cadrul Ministerului Culturii. În componenţa Teatrului „Eugen Ionesco” Nelly Cozaru se află din 1991 până în 1998, după care, din 1998 până în prezent, cu întreruperi (1998-2000, 2003-2006, 2015-2021), se produce, în calitate de actriţă, dar şi de regizor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.
Lucrările sale actoriceşti au fost apreciate cu o serie de premii importante. Astfel, în 1988, ea a fost premiată pentru rolul Janet în spectacolul „Horia” de I. Druţă de la Teatrul „Luceafărul”. În 1996 – pentru cea mai originală şi expresivă prezenţă scenică în spectacolul „Voci în lumina orbitoare”, la Festivalul Naţional de Teatru „I. L. Caragiale”, România. A fost de asemenea premiată pentru cel mai bun rol feminin de planul doi în spectacolul „Revizorul”(1997) şi pentru cel mai bun rol feminin, Doamna 1, în spectacolul „Plasatoarele” de C. Cheianu, în regia lui A. Cozub (1988), iar în 2002 ia premiul pentru cea mai bună actriţă a anului jucând rolul Vetei în spectacolul „O noapte furtunoasă”, regizat de P. Hadârcă. O preocupare foarte importantă a actriţei Nelly Cozaru este activitatea sa didactică la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTP) din Chişinău. Din 1997, în paralel cu rolurile realizate în scenă, a format câteva promoţii de tineri actori, în perioada 2004-2013 fiind şefa catedrei Arta actorului la AMTAP.
A montat o serie de spectacole de succes cu studenţii săi. Răspunzând dorinţei acestora de a-şi prezenta spectacolele în faţa unui public larg, în 2010, Nelly Cozaru a fondat Teatrul Studio „Master Class”, al cărui director este până în prezent. Acesta are la bază un melanj de concepte (student, atelier, profesor, studio), repertoriul fiind compus, în primul rând, din spectacolele de licenţă ale studenţilor absolvenţi ai AMTAP. În 2004 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”, iar în 2021 Premiul Preşedintelui UNTEM pentru pedagogie teatrală.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”