
Artistul plastic Ecaterina Ajder își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ecaterina Ajder, conferențiar universitar la Catedra Artă Decorativă a Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.
Potrivit criticului de artă Eleonora Brigalda, președinte al Asociației Profesorilor de Arte Vizuale, Ecaterina Ajder este un nume de referință în arta contemporană din Republica Moldova. ”Artista se bucură de un bogat palmares artistic. Lucrările ei se găsesc în colecții de stat și cele private. Ca o încununare a meritoasei sale activități, i s-a decernat titlul onorific ”Maestru în Artă din Republica Moldova”. Ecaterina Ajder şi-a conturat de timpuriu o viziune proprie pe care a promovat-o în tapiserie și în pictură. În ambele ipostaze ea realizează compoziții inspirate din tradițiile naționale și le rezolvă din perspectiva modernității. Modalitatea ei de abordare a tapiseriei și picturii este într-un spirit modernist. Ceea ce ar defini la modul general în creația Ecaterinei Ajder este darul de a picta prin a țese, sau cu alte cuvinte de a concepe arta textilă ca o specie a picturii”, a specificat Eleonora Brigalda.
Solicitată de agenție, Ecaterina Ajder a menționat că, în ultima perioadă, a realizat mai multe lucrări de pictură, tapiserie și artă textilă și a activat în calitate de cadru didactic. În 2020, ea a participat cu trei lucrări monumentale de artă textilă (tapiserie, pâslă, broderie, colaj textil) la expozițiile ”Saloanele Moldovei”, ”Autumnala și Bienala Națională de Artă Decorativă: ”Crucifix”, ”Altar” și ”Caleidoscop” din ciclul mai vechi ”La cules de îngeri”, după Ana Blandiana.
”Am realizat patru lucrări de pictură și altele – de artă decorativă. Totodată, am profesat la Universitate, unde am fost timp de 11 ani șef de catedră. Am editat două suporturi de curs, ghid pentru studenți și masteranzi. Anterior, am obținut un proiect de la Ministerul Culturii din România și am editat un album cu lucrările mele. Acesta are 100 de pagini. Am avut o expoziție la Galeria de Artă din Bacău, unde am prezentat 75 de lucrări de pictură și artă textilă. Mă bucur că am șase lucrări în sala de degustație, cu șemineu de la Cricova, cu genericul ”Nostalgii arhaice”, inspirate din cultura Cucuteni”, a mai spus cunoscuta pictoriță.
Ecaterina Ajder s-a născut pe 11 martie 1961 la Cahul. Și-a făcut studiile la Școala de Arte Plastice pentru copii din Cahul (1972-1976), Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală din Chișinău, secția Pictură (1976-1980) și la Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (1980-1985). A făcut stagii la Institutul de Stat de Artă Academică „V.I. Suricov”, Moscova, Federația Rusă (1992) și la Academia de Arte Vizuale „Ioan Alexandrescu”, Cluj-Napoca, România (1995).
Debutează cu pictură la expozițiile naționale, organizate la Chișinău, și unionale, la Moscova, Federația Rusă (1983). În 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 1995 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO. În 1993-2004 este șefă de catedră Artă Decorativă, Facultatea Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și din 2000 – conferențiar universitar. În 2010, i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă din Republica Moldova”. A fost distinsă cu mai multe premii la diverse concursuri naționale și internaționale. A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările Ecaterinei Ajder se află în colecții publice și private din R. Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Germania, Rusia, Venezuela, SUA, Israel, Franța, Canada, Spania, Italia, Ucraina, Polonia, Slovenia, Cehia și Marea Britanie.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”