
Artistul plastic Ecaterina Ajder își sărbătorește ziua de naștere
Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Artistul plastic Ecaterina Ajder, conferențiar universitar la Catedra Artă Decorativă a Facultății de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, informează MOLDPRES.
Potrivit criticului de artă Eleonora Brigalda, președinte al Asociației Profesorilor de Arte Vizuale, Ecaterina Ajder este un nume de referință în arta contemporană din Republica Moldova. ”Artista se bucură de un bogat palmares artistic. Lucrările ei se găsesc în colecții de stat și cele private. Ca o încununare a meritoasei sale activități, i s-a decernat titlul onorific ”Maestru în Artă din Republica Moldova”. Ecaterina Ajder şi-a conturat de timpuriu o viziune proprie pe care a promovat-o în tapiserie și în pictură. În ambele ipostaze ea realizează compoziții inspirate din tradițiile naționale și le rezolvă din perspectiva modernității. Modalitatea ei de abordare a tapiseriei și picturii este într-un spirit modernist. Ceea ce ar defini la modul general în creația Ecaterinei Ajder este darul de a picta prin a țese, sau cu alte cuvinte de a concepe arta textilă ca o specie a picturii”, a specificat Eleonora Brigalda.
Solicitată de agenție, Ecaterina Ajder a menționat că, în ultima perioadă, a realizat mai multe lucrări de pictură, tapiserie și artă textilă și a activat în calitate de cadru didactic. În 2020, ea a participat cu trei lucrări monumentale de artă textilă (tapiserie, pâslă, broderie, colaj textil) la expozițiile ”Saloanele Moldovei”, ”Autumnala și Bienala Națională de Artă Decorativă: ”Crucifix”, ”Altar” și ”Caleidoscop” din ciclul mai vechi ”La cules de îngeri”, după Ana Blandiana.
”Am realizat patru lucrări de pictură și altele – de artă decorativă. Totodată, am profesat la Universitate, unde am fost timp de 11 ani șef de catedră. Am editat două suporturi de curs, ghid pentru studenți și masteranzi. Anterior, am obținut un proiect de la Ministerul Culturii din România și am editat un album cu lucrările mele. Acesta are 100 de pagini. Am avut o expoziție la Galeria de Artă din Bacău, unde am prezentat 75 de lucrări de pictură și artă textilă. Mă bucur că am șase lucrări în sala de degustație, cu șemineu de la Cricova, cu genericul ”Nostalgii arhaice”, inspirate din cultura Cucuteni”, a mai spus cunoscuta pictoriță.
Ecaterina Ajder s-a născut pe 11 martie 1961 la Cahul. Și-a făcut studiile la Școala de Arte Plastice pentru copii din Cahul (1972-1976), Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală din Chișinău, secția Pictură (1976-1980) și la Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (1980-1985). A făcut stagii la Institutul de Stat de Artă Academică „V.I. Suricov”, Moscova, Federația Rusă (1992) și la Academia de Arte Vizuale „Ioan Alexandrescu”, Cluj-Napoca, România (1995).
Debutează cu pictură la expozițiile naționale, organizate la Chișinău, și unionale, la Moscova, Federația Rusă (1983). În 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și în 1995 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO. În 1993-2004 este șefă de catedră Artă Decorativă, Facultatea Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și din 2000 – conferențiar universitar. În 2010, i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă din Republica Moldova”. A fost distinsă cu mai multe premii la diverse concursuri naționale și internaționale. A avut expoziții în țară și peste hotare. Lucrările Ecaterinei Ajder se află în colecții publice și private din R. Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Germania, Rusia, Venezuela, SUA, Israel, Franța, Canada, Spania, Italia, Ucraina, Polonia, Slovenia, Cehia și Marea Britanie.
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”