
Artistul plastic Ion Moraru: ”Am pictat la New York și Chișinău, încercând să redau frumusețea chipurilor umane”
Chişinău, 22 apr. /MOLDPRES/. În perioada când a început pandemia, pictorul, graficianul și ilustratorul de cărți Ion Moraru, Maestru în Artă, se afla împreună cu familia sa la New York. ”Deoarece muzeele de artă, galeriile și centrele culturale erau închise, am lucrat mai mult în atelier. M-am aprofundat în ciclurile mele de desen și acuarelă. Am finalizat lucrări cu tematica New York-ului: ”Manhattan”, ”Vedere spre Ocean”, ”Central Park”, ”Podurile din New York” și altele”, a afirmat cunoscutul artist plastic, citat de MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Ion Moraru a menționat că, de asemenea, a realizat mai multe lucrări, inspirate din schițele sale făcute pe timpuri la Miami, Florida: ”Lumina dimineții în Florida”, ”Romanța lirică”, ” Freamătul palmierilor” etc. Totodată, a lucrat cu multă dăruire și satisfacție și la ciclul de lucrări ”Oamenii din New York”.
”Pe tot parcursul timpului petrecut la New York, permanent făceam schițe și desene care ar reflecta frumusețea chipurilor umane. Această tematică îmi oferă o enormă diversitate, New York-ul fiind orașul în care locuiesc 144 de naționalități. Stând acasă, am avut mai mult timp pentru a comunica cu fiul meu, artistul plastic Adrian Moraru, stabilit împreună cu familia sa la New York. Sunt mândru de succesele lui Adrian, de măiestria cu care creează lucrări artistice moderne, originale și de înaltă valoare. O altă bucurie a mea la New York, a fost și este nepoțelul Dragoș, care mă fascina cu fantezia și jocurile pe care le inventa. Am desenat împreună, și, cine știe, poate mai crește încă un pictor în familia noastră”, a mai spus cunoscutul artist plastic.
În luna august a anului trecut, Ion Moraru a revenit la Chișinău. A mers la nordul Moldovei, în satul său de baștină, de unde a cules mai multe materiale pentru viitoarele sale lucrări artistice. O parte dintre lucrări le-a realizat deja în atelierul său din Chișinău. În prezent, el pregătește o expoziție personală, pe care o va vernisa odată cu revenirea la normalitate.
Ion Moraru s-a născut la 22 aprilie 1950 în satul Dângeni, raionul Ocnița. În 1977, a absolvit Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1985 – Institutul Poligrafic din Moscova, Rusia. Începând cu anul 1977 și până prezent, participă la numeroase expoziții din țară și din străinătate. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO (Paris), Maestru în Arte, membru al Asociației Acuareliștilor din New York, SUA. Deține Medalia de Argint pentru inovație în tehnica acuarelei și Diploma de Onoare, oferite de Academia de Arte din Bruxelles, Belgia. A ilustrat peste 50 de cărți pentru copii și adulți.
În anul 2001, Ion Moraru, împreună cu familia sa, primește statut de rezident al SUA, secția Personalitate cu talent de excepție și se stabilește la New York. În SUA, a organizat numeroase expoziții personale la New York, Miami, Washington. Dintre cele mai reprezentative pot fi numite Expoziția de la Banca Mondială din Washington, de la Manhattan Arts International din New York, Salmagundi Fine Arts Club și altele. Lucrările pictorului se află în colecții de stat, muzeale și private din R. Moldova, România, Belgia, Bulgaria, China, Franța, Germania, Israel, SUA, Turcia și Ungaria.
La 26 aprilie 2018, pictorul a avut o expoziție personală de acuarelă la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”, iar la 19 septembrie 2019 – o seară de creație la Biblioteca Națională, împreună cu feciorul său, Adrian Moraru și cu soția sa, Tamara Ciuhrii–Moraru, manager în domeniul artelor plastice, doctor în filozofie, conferențiar universitar, președinta Fundației Culturale ”Gloria Art Foundation”, cu sediul la New York, SUA.
„Sub semnul exilului: deportările din Basarabia” – expoziție-document la Biblioteca Națională a Republicii Moldova
Volumele „O mie și una de eu fără umbre” și „Bunica Liuba atoateștiutoarea” de Radmila Popovici, lansate la Ambasada R. Moldova din Paris
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
FOTO // Expoziție dedicată portului popular, inaugurată la Președinție
Orașul Cahul găzduiește cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului internațional “Nufărul alb”
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Peste 12 milioane de lei, autorizaţi spre plată în perioada 14–18 iulie, pentru susținerea agricultorilor
Oportunitățile de intensificare a relațiilor moldo-britanice, discutate la întrevederea președintelui Parlamentului cu ambasadoarea Marii Britanii în Republica Moldova
Temperaturi caniculare și ploi izolate în nord și centru, anunţate pentru mâine
ASP la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România pentru consolidarea cooperării în domeniul cetățeniei și actelor de stare civilă
Ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, vine în vizită oficială la Chișinău
ANTA: Clarificări privind cursele rutiere spre Leova și eliberarea biletelor în Gara Auto Sud-Vest
APP anunță concurs pentru funcția de administrator al Aeroportului Internațional Chișinău
Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală și UTM își unesc eforturile pentru inovație și sprijinirea fermierilor
La un an de la lansarea Liniei Specializate Anticorupție, drumarii reafirmă angajamentul pentru integritate și transparență
ADMITERE 2025 // Guvernul îndeamnă tinerii să aplice la universitățile din Republica Moldova
CEC a recepționat cererile a trei pretendenți la statutul de candidat independent la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Germania și SUA vor trimite Ucrainei cinci sisteme Patriot
SUA au readus arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată din 2008
Restricții de circulație pe drumul R33 în zona satului Onești, începând cu 22 iulie
Energocom preia oficial rolul de furnizor principal de gaze naturale. Daniel Vodă: „Este un pas concret spre consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova”
Codul Galben de pericol de incendiu, extins până la 28 iulie