
Artistul plastic Vasile Dohotaru a editat un album de artă modernă
Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Cunoscutul pictor, grafician și sculptor Vasile Dohotaru, conferențiar universitar, Maestru al Artelor, a editat recent un album cu mai multe lucrări ale sale, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Vasile Dohotaru a menționat că este vorba de un album de retrospecție, care a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare și are 100 de pagini. ”Catalogul cuprinde cinci compartimente: pictură, grafică-pană tuș, acuarelă, pastel și sculptură. În album sunt incluse 150 de lucrări. Catalogul va fi distribuit la bibliotecile de profil. Câteva exemplare le-am donat Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Colecția Arte și Hărți”, a precizat autorul.
Totodată, artistul plastic a afirmat că zilele trecute a vernisat o expoziție de pictură și grafică la Liceul Academic de Arte Plastice ”Igor Vieru”, destinată pictorilor în devenire. Expoziția conține 25 de lucrări cu imagini din ciclul ”Dansul”, consacrat artei baletului și peisagistică. În același timp, în casa de vară de la Vatici, Orhei, care se află în preajma Mănăstirii Curchi, a expus colecție de lucrări, care cuprinde tehnicile pastel, acuarelă, ulei și pană-tuș. În prezent, artistul continuă să lucreze la ciclul de compoziții ”Dansul”.
Potrivit criticului de artă român Negoiță Lăptoiu, doctor în studiul artelor, pictorul Vasile Dohotaru aparține categoriei de spirite elevate, animate de fervoare, lirică și predispoziție către exprimarea metaforică. ”Pasionat de reverberațiile umanului, compune cu abilitate, eleganță și savoare forme, fiziognomii și caractere, ale căror vibrație se răsfiră către eternitatea timpului. Modalitățile stilistice au limpezime, rafinament, nerv rezumativ și certă originalitate”, a subliniat Negoiță Lăptoiu.
Vasile Dohotaru s-a născut pe 10 aprilie 1955 în comuna Curchi, raionul Orhei, iar după doi ani, familia sa s-a stabilit în satul vecin, Vatici. După absolvirea școlii locale, a studiat la cea de pictură din Orhei, iar în 1980 a absolvit Facultatea de Grafică şi Pictură a Universității „C. D. Uşinski” din Odesa, Ucraina.
În 1990 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, apoi membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și în 1997 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO din Paris.
Prima expoziție personală a avut-o în 1980, la Odesa, după care au urmat altele în diferite orașe din România, Rusia, Germania, Grecia şi Bulgaria. Din 1988 participă la diverse expoziții de grup, inclusiv Saloanele Moldovei şi Autumnala, Saloanele Basarabiei, București etc. A participat la toate bienalele internaționale organizate la Centrul Expozițional „C. Brâncuși”.
În 2001, lui Vasile Dohotaru i-a fost conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”, iar în 2011 a obținut Premiul de excelență pentru grafică al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. În 2012 s-a învrednicit de Marele Premiu „Iulia Hălăucescu” la Concursul „Arta ne unește” din Piatra Neamț, România. A predat pictura la mai multe instituții cu profil artistic din R. Moldova: Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Universitatea Tehnică a Moldovei și la Universitatea Liberă din Moldova. În prezent este artist liber.
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
Moment istoric. Liderii europeni sunt așteptați astăzi la Chișinău pentru primul summit bilateral Moldova – Uniunea Europeană
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Strășeni: „Prin muncă și sprijin european, transformăm satele și orașele Moldovei în localități moderne”
FOTO // Expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” revine în PMAN pentru al treilea an consecutiv
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Paun Rohovei: „Cei care au comis crime de război trebuie trași la răspundere. În caz contrar, lumea riscă să alunece într-un haos”
Premierul Dorin Recean a inspectat lucrările de reparație a drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia
Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi caniculare în toată țara
Peste 55.000 de moldoveni vor avea acces la apă potabilă sigură, grație unui proiect finanțat de Regatul Belgiei
Igor Grosu, în contextul creșterii cazurilor de intimidare a jurnaliștilor: „Vom veni cu amendamente la Codul Penal”
Președinta Maia Sandu va efectua vizite de lucru în Polonia și Italia pentru a consolida parcursul european al Republicii Moldova
Moldovenii care muncesc în Elveția vor avea acces la pensii și garanții sociale
Bașcana Găgăuziei își va afla sentința pe 5 august. Procurorii au solicitat instanței condamnarea acesteia la 9 ani de închisoare
Cultura națională, păstrată de moldovenii stabiliți în Kazahstan. Mihai Popșoi: „Sprijinirea diasporei rămâne o prioritate”
Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, primit cu multă căldură la Cahul: proiecte de colaborare cu Constanța în domeniul fotbalului pentru copii
Sergiu Lazarencu, în dialog la Bruxelles cu europarlamentarul Siegfried Mureșan: „Sprijinul UE aduce mai aproape viitorul european al R. Moldova”
Republica Moldova își consolidează apărarea aeriană printr-o lege nouă
Soroca, Otaci și Vulcănești vor avea drumuri reabilitate cu sprijinul BERD