
Ceramistul Ivan Prividiuc și-a expus lucrările la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. O expoziție cu genericul ”Arhetipal și experimental în creația ceramistului Ivan Prividiuc” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN), informează MOLDPRES.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial și instituția gazdă.
Solicitat de agenție, directorul MNEIN, Petru Vicol a menționat că expoziția prezintă lucrările de ceramică decorativă a maestrului Ivan Prividiuc, artist plastic și ceramist. ”Ivan Prividiuc creează ceramică în stilul propriu, colorată în negru-cafeniu, în tehnica „cu lapte”. În afară de ceramica de culoare neagră, de câțiva ani a început a crea ceramică cu cristaluri, obținută în urma unor experimente chimice. Vasele cu cristaluri sunt foarte viu colorate și expresive”, a subliniat Petru Vicol.
Potrivit sursei citate, la începutul carierei de ceramist, fiind pasionat de cultura neolitică, Ivan Prividiuc a cercetat detaliat vasele de ceramică a purtătorilor culturii Cucuteni-Tripolie, inspirându-se în lucrările sale din tehnica și decorul fascinant al vaselor cucutene. Astfel, prin creația sa face o ușoară trimitere la această cultură. ”În mâna ceramistului, vasele de lut vibrează, în rezultat obținându-se ceramică neagră cu totul specială. Artistul plastic a adus pe piața olăritului din Republica Moldova tehnica de „ardere în lapte”. Ceramistul obține prin înmuierea în lapte și arderea la temperatura de circa 400 C vase de culoare neagră. Ceramica neagră creată de artistul Ivan Prividiuc este obținută prin tehnici și motive tradiționale, făcând ca stilul său aparte să fie unic”, a mai spus Petru Vicol.
Ivan Prividiuc s-a născut în data de 1 februarie 1962, în satul Iablona, raionul Glodeni. Absolvent al Universității de Arte Frumoase din Moscova, Federația Rusă, Ivan Prividiuc a activat la început ca artist plastic. A colaborat cu Editura „Știința”, creând grafică de carte. A elaborat cu arheologul Evghenii Iarovoi schițe pentru vasele de ceramică descoperite în cadrul săpăturilor arheologice. A fost autorul desenelor, publicate în diferite lucrări științifice. Din 2007 devine membru al Uniunii Meșterilor Populari. Artistul a participat la diferite târguri și expoziții: „Fabricat în Moldova” (2009), „Food technology” (2009), „International Ceramic Plen-Air” (2009), Târgul meșterilor populari Galați, „Art Expo” (2010), „Meșteșuguri artistice la standarde UNESCO” (2011), Ziua Națională a Vinului (2012), Festivalul „Bostaniada” (2014), Bâlciul olarilor (anual), Festivalul „Cucuteni” (2018), Festivalul „Ia Mania” (2022) etc. Este deținător al mai multor premii.
Expoziția va fi deschisă până pe 23 ianuarie 2023.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Cania și Pleșeni, localități din sudul țării care sunt modernizează prin proiecte de mediu finanțate de stat
Vicepremierul Mihai Popșoi efectuează o vizită în Croația. Oficialul va participa la conferința internațională Dubrovnik Forum
GALERIE FOTO // Parlamentul de legislatura XI și-a încheiat activitatea: O perioadă complexă cu provocări majore, în obiectivul MOLDPRES
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană