
Cercetătoarea Violeta Tipa va lansa o carte despre filmul de animație
Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”, Filiala „Tudor Arghezi” organizează joi, la ora 15.00, lansarea cărții „Magia filmului de animație. Etape, tehnici, personalități ale animației moldovenești”, autoare - Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, laureată a Premiului Național. Evenimentul va avea loc de Ziua Internațională a Animației, în incinta Bibliotecii centrale, informează MOLDPRES.
La manifestare vor participa dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, dr. hab. Victor Ghilaș, directorul Institutul Patrimoniului Cultural, dr. Dumitru Olărescu, cineast, Gheorghe Mustea, academician, compozitor, Larisa Glinca, regizor, pictor-animator, Constantin Bălan, regizor, pictor-scenograf, dr. Constantin Spânu, critic de artă ș.a. Moderatoare - Elena Prus, doctor habilitat, profesor universitar.
Potrivit profesorului Natalia Krivulea de la Universitatea de Stat ”M. V. Lomonosov” din Moscova, cartea Violetei Tipa, cercetătoare cu o vastă experiență în domeniu, are misiunea de a umple numeroasele „pete albe” ale științei despre arta cinematografică. ”Pentru prima dată în istoria cinematografiei se elaborează o reprezentare integrală a procesului de afirmare și evoluție a animației moldovenești – fenomen semnificativ pentru cultura națională. Autoarea a reușit să elucideze particularitățile artistico-estetice ale creației celor mai reprezentative personalități din domeniul animației”, a subliniat Natalia Krivulea.
Volumul are 296 de pagini și a apărut la o editură din Chișinău. Prin acest studiu, autoarea încearcă să scoată din anonimat fenomenul filmului de animație moldovenesc, care până în prezent a rămas un domeniu marginalizat. Potrivit editorilor, monografia prezintă interes pentru istorici și teoreticieni ai filmului de animație, pentru cineaști, studenți, precum și pentru publicul larg.
Violeta Tipa s-a născut în anul 1965, în orășelul Cupcini, raionul. Edineț. Este doctor în studiul artelor, conferențiar universitar. A acumulat pe parcursul carierei experiență în calitate de jurnalist la Televiziunea Națională (1987-1994). După susținerea tezei de doctorat, continuă cercetările în domeniul artelor audiovizuale. În prezent este cercetător științific coordonator, șefa Secției Arte audiovizuale la Institutul Patrimoniului Cultural. Este autor a peste 100 de articole științifice, precum și al monografiilor „Copilul și arta TV” (2004), „Cultura audiovizuală: provocări și tendințe” (2011), „Isprăvile lui Guguță în dimensiune cinematografică” (2014) etc. În anul 2015 a devenit laureată a Premiului Național pentru lucrarea fundamentală ”Arta cinematografică din Republica Moldova”, ca fiind unul din autorii principali ai cărții.
Accesul la eveniment se va face în condițiile impuse de pandemia COVID-19.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
În primul semestru, 46 de antreprenori au fost susținutți de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă
În Republica Moldova va fi instituit Registrul Animalelor de Companie
Bosnia comemorează 30 de ani de ani de la genocidul de la Srebrenica
Noua lege a cetățeniei a fost votată în Parlament
Procurorul de legătură al Moldovei la Haga va avea statut reglementat
Zelenski a discutat cu senatori americani despre echipamente militare şi sancţiuni împotriva Rusiei
Peste 3 mii de candidați vor participa la sesiunea suplimentară de bacalaureat
Dolarul scade, iar euro crește ușor
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Cancelarul federal al Germaniei, Friedrich Merz
Cristina Gherasimov salută Declarația Parlamentului privind integrarea europeană: „Un îndemn clar către cetățeni să privească cu încredere spre viitor”
Cetățenii vor evita cheltuielile nejustificate în caz de executare silită
Președinta Maia Sandu la Conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Bunăstarea Moldovei, la fel ca securitatea sa, este profund legată de viitorul Ucrainei”
Parlamentul a adoptat Declarația privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Igor Grosu, la final de mandat: „Moldova merită să se regăsească în marea familie europeană”
Legislativul a aprobat crearea Centrului Național de Coordonare a Protecției Infrastructurii Critice
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală