
Dansatorul și meșterul de instrumente populare Liubomir Iorga ar fi împlinit 90 de ani
Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Dansatorul, actorul, muzicianul, coregraful şi meşterul de instrumente muzicale populare Liubomir Iorga, Maestru în Arte, cavaler al „Ordinului Republicii”, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.
S-a născut la 12 aprilie 1932, în satul Vadul lui Isac, raionul Cahul. Activitatea sa culturală polivalentă îşi are începuturile în Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc”, unde a fost solist şi a mers în turnee artistice în diferite oraşe ale fostei URSS şi în multe ţări străine (1949-1964). Între anii 1959-1963 a evoluat la Teatrul de Operă şi Balet în spectacolele „Lumina”, „Spada frântă”, montate de V. Zagorschii. A fost coregraf la operele „Grozovan” şi „Inima Domnicăi”.
Potrivit ”Calendarului Național”, fiind pasionat de istoria instrumentelor populare muzicale, în 1964 s-a angajat în atelierul de muzică al Combinatului de Producţie pe lângă Ministerul Culturii din RSS Moldovenească. Pe lângă confecţionarea de fluiere, cimpoaie, ocarine tradiţionale, reanimează instrumente date uitării, precum drâmba, tilinca, cavalul. Este primul meşter din spaţiul românesc care a confecţionat ocarina, instrument la care a lucrat peste 7 ani şi la care a reuşit să execute 28 de tonalităţi. A creat de asemenea şi un instrument absolut nou, pe care l-a denumit iorgofon (1972). Datorită acestui instrument, maestrul a ajuns la Casa Albă, la invitaţia fostului preşedinte american, Bill Clinton (1995).
În 1971 s-a produs în filmul „Lăutarii”, în regia lui Emil Loteanu, în care joacă rolul unuia dintre cei şase lăutari. Pe parcursul carierei de peste 50 de ani, maestrul a confecţionat zeci de mii de fluiere, naiuri şi alte instrumente muzicale, dintre care o parte sunt astăzi păstrate în muzee, reprezentând o valoare culturală incontestabilă. Câteva din naiurile sale se păstrează în colecţia maestrului Gheorghe Zamfir. A prezentat colecţiile sale de instrumente muzicale la peste 30 de expoziţii internaţionale în diferite ţări ale lumii. Ultimele două expoziţii au fost la Seul, Coreea de Sud, şi Bangkok, Thailanda.
A fost membru al Academiei Meşterilor Tradiţionali din Sibiu, România. Laureat al Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor din Bucureşti (1953). În 1957, la ediţia a șasea a Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor la Moscova a fost premiat cu medalia de aur pentru rolul interpretat în tabloul coregrafic comic „M-am pornit la Chișinău”. În 1992 a fost distins cu titlul onorific „Maestru Emerit al Artei”, în 1996 – Cavaler al Ordinului Republicii, pentru merite deosebite în dezvoltarea artei muzicale, contribuţie personală la reconstituirea şi confecţionarea instrumentelor muzicale populare, valorificarea şi propagarea valorilor cultural-artistice naţionale autentice.
Liubomir Iorga s-a stins din viață la 7 noiembrie 2014, la Chişinău.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări
Consulatul Onorific al Moldovei la Zürich a fost inaugurat oficial
R. Moldova a achiziționat 4.442 de flacoane de vaccin antirabic
Republica Moldova și Elveția își vor consolida relațiile bilaterale
Serviciul Vamal a identificat taxe neplătite de peste 3 milioane de lei în urma verificărilor din ultima săptămână
Meteorologii anunță pentru sâmbătă vreme caldă și ploi în nordul țării
Un templu pre-incaș a fost descoperit în Bolivia
Târguri cu produse locale vor fi desfășurate în mai multe sectoare ale capitalei
CEC a acreditat primii observatori pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025
Primul Summit Moldova – Uniunea Europeană: UE anunță acordarea primei tranșe de 270 de milioane de euro din Planul de creștere pentru Moldova
Republica Moldova a găzduit primul Summit bilateral Moldova–Uniunea Europeană
Mesajul președintei Maia Sandu de la Summitul Republica Moldova – Uniunea Europeană
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov: „Summitul de la Chișinău este un răspuns la rezultatele pe care Republica Moldova le înregistrează în procesul de modernizare”