
„Dialoguri culturale”// Întâlniri literare la Chișinău cu Ioana Nicolaie și Cristina Bogdan
Cititorii din Republica Moldova sunt invitați să descopere creația literară a scriitoarelor din România Ioana Nicolaie și Cristina Bogdan. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” anunță lansarea mai multor evenimente care se vor desfășura la Chișinău cu participarea celor două scriitoare în cadrul proiectului „Dialoguri Culturale”, informează MOLDPRES.
Astfel, pe 27 februarie, la Uniunea Scriitorilor din Moldova, începând cu ora 11:00, va avea loc masa rotundă „Literatura română contemporană: România – Republica Moldova”. Evenimentul va reuni invitați de seamă, printre care Cristina Bogdan și Ioana Nicolaie. Printre participanți se numără Val Butnaru, Mircea V. Ciobanu, Vitalie Ciobanu, Iulian Ciocan, Nina Corcinschi, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun, Mariana Harjevschi, Maria Ivanov, Ivan Pilchin, Maria Pilchin, Arcadie Suceveanu, Maria Șleahtițchi și Monica Babuc.
Tot în acea zi, la ora 17:00, la Librăria Cărturești (Muzeul de Istorie a Moldovei), va avea loc lansarea de carte a Ioanei Nicolaie – „Drumul spre Soare-Răsare”.
În ziua următoare, pe 28 februarie, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, începând cu ora 11:30, va avea loc un dialog interdisciplinar, în care studenții și profesorii Facultății de Filologie și Istorie vor discuta cu scriitoarele Ioana Nicolaie și Cristina Bogdan. La acest eveniment vor participa Monica Babuc, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Alexandra Barbaneagră, rector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Adrian Ghicov, șeful Catedrei de limbă și literatură română, Gabriela Topor, decan al Facultății de Filologie și Istorie, Olga Boz, prodecan al Facultății de Filologie și Istorie și Alexandru Burlacu, critic și istoric literar.
Evenimentele sunt organizate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, Facultatea de Litere a Universității din București, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Fundația „Viorica Nagacevschi”.
Ioana Nicolaie este poetă și prozatoare. A câștigat numeroase premii literare. A publicat șase romane, cinci volume de versuri și unsprezece cărți pentru copii. Romanul Cartea Reghinei a fost, în 2020, laureat al premiilor Radio România Cultural, Observator Lyceum, Premiul Național de Proză Iași și Premiul Agenția de Carte. Tot înainte a fost bestseller Humanitas în 2021 și, în 2022, finalist la Premiul PEN și la Premiile Seneca. Pelinul negru, primul roman din ceea ce critica a numit „trilogia nordului“, a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu. Miezul inimii a fost bestseller Humanitas. Cerul din burtă și O pasăre pe sârmă au avut, de asemenea, parte de aprecieri critice entuziaste.
Cele cinci volume de versuri ale autoarei au atras atenția juriilor literare, unele fiind recompensate cu premii, altele fiind traduse în germană, bulgară și suedeză. A publicat nouă cărți pentru copii sub numele ei și alte două sub pseudonimul Robert Ersten. A fost inclusă în treizeci și șase de volume colective românești și în numeroase reviste și antologii străine. A fost invitată pentru lecturi și conferințe la multe festivaluri naționale și internaționale de literatură. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.
Cristina Bogdan este conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București și scriitoare. Specialistă în istoria mentalităților și antropologie culturală, cu un doctorat în filologie, face parte din numeroase organizații academice internaționale. A publicat studii și cărți, cea mai cunoscută fiind Moartea și lumea românească premodernă: discursuri întretăiate (2016), volum nominalizat la Premiile „Observator cultural” pentru cea mai bună carte de eseuri a anului 2016. A prezidat mai multe evenimente internaționale, printre care și cel de-al XIX-lea Congres dedicat studiilor despre dansurile macabre și macabru în artă (2021).
Cristina Bogdan a fost decanul Facultății de Litere a Universității din București și este redactor la revista Ficțiunea.
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Piesa „Mama”, pe scena Teatrului Republican „Luceafărul”, un spectacol pentru toate vârstele
Agenda „Mărțișor 2025” // Recitalul de muzică clasică „Portrete sonore” cu pianiștii Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici
Ministerul Culturii, reacție la piesa „Katiușa” la Festivalul „Mărțișor”: „Cultura nu trebuie folosită ca instrument de manipulare politică”
VIDEO // „Liliacul”, bijuteria operetei vieneze la Chișinău, în cadrul Festivalului „Mărțișor”
Generalul american Keith Kellogg a fost numit trimis special în Ucraina
SUA au lansat o acțiune militară împotriva rebelilor houthi din Yemen
Mii de oameni participă la o manifestație proeuropeană la București
Zeci de mii de manifestanți protestează împotriva corupției la Belgrad
Aproape 800 de absolvenți de liceu au participat la târgul universitar de la Edineț
Președintele ucrainean a numit o echipă de negociatori pentru eventuale convorbiri de pace
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară. Generația Pădurii a plantat 130 de mii de puieți, în satul Geamăna, Anenii Noi
Președintele Zelenski dezminte orice încercuire a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk
Peste 2000 de oameni au dat start programului guvernamental de împădurire de primăvară
Copiii, cei mai afectați de virușii sezonieri. Recomandări privind prevenirea formelor grave de boli respiratorii
Ministra Sănătății avertizează părinții că rujeola a revenit în regiune și îi îndeamnă să vaccineze copiii
Ucraina a doborât 130 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii
Legislativul s-a alăturat campaniei naționale de împădurire „Generația Pădurii”
Ministerul Educaţiei a lansat ciclul de evenimente regionale în cadrul campaniei „Învață în Moldova”
Un șofer de 30 de ani și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac în orașul Sângera
Poșta Moldovei a lansat o carte poștală dedicată Campaniei Naționale de Împădurire „Generația Pădurii”