ro
Cultură
08 Mai, 2025 / 01:56
/ Acum 15 ore

ICR „Mihai Eminescu” organizează proiecții de film românesc, în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană, în patru orașe din țară

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează, în perioada 15–21 mai 2025, o serie de proiecții cu filme românești în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană, eveniment desfășurat în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova și Consulatele Generale ale României la Bălți și Cahul, sub egida manifestărilor dedicate Zilei Europei, notează MOLDPRES.

Publicul din Bălți, Chișinău, Căușeni și Cahul este invitat să vizioneze trei producții cinematografice românești recente: „Clara” (2023, regia Sabin Dorohoi), „Secretul insulei PIN-UP” (2024, regia Alecs Năstoiu) și „Mai departe” (2023, regia Tedy Necula).

Proiecțiile vor debuta pe 15 mai cu filmul Clara, care va fi difuzat simultan la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Pe 17 mai, locuitorii orașului Căușeni vor putea urmări filmul Mai departe, la Casa de Cultură. Festivalul continuă pe 19 mai, la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, unde va fi proiectat Secretul insulei PIN-UP, iar pe 20 mai, tot în Bălți, va rula din nou filmul Mai departe. Evenimentul se va încheia pe 21 mai, la Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul, cu proiecția peliculei Secretul insulei PIN-UP.

Filmele selecționate aduc în prim-plan teme profunde și actuale. „Clara” este o dramă emoționantă despre migrație și legătura fragilă dintre o mamă care lucrează în Germania și fiul ei rămas în România, care pornește singur pe Dunăre în căutarea ei. „Secretul insulei PIN-UP” este un film science-fiction de aproape trei ore, care explorează impactul inteligenței artificiale asupra psihicului uman, ilustrând o terapie virtuală inovatoare pentru tratarea depresiei la femei. „Mai departe” spune povestea reală a lui George Baltă, fost rugbist devenit maratonist în scaun rulant și speaker motivațional, care își joacă propriul rol într-o producție inspirațională despre curaj, determinare și transformare personală.

Proiecțiile au loc în contextul evenimentelor organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a celebra Ziua Europei, care includ și Orășelul European (9 mai la Chișinău, 17 mai la Căușeni), alături de concerte, dezbateri, conferințe, școli de primăvară și activități sportive și educative, toate dedicate promovării culturii și valorilor europene.