
În perioada pandemiei, scriitorul Ion Anton a editat o carte de versuri la Iași și un roman la București
Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. În perioada pandemiei, poetul, prozatorul, publicistul și traducătorul Ion Anton a editat la Iași cartea de poeme de dragoste „Dezgolirea sufletului de trup” și la București – romanul „Marele Nanu sau Stejarul genealogic DICESCU”, informează MOLDPRES.
Solicitat de agenție, Ion Anton a menționat că volumul de poeme de dragoste „Dezgolirea sufletului de trup” a apărut la Iași cu o prefață semnată de criticul literar Adrian Dinu Rachieru (Timișoara) și o postfață de Ion Popescu-Brădiceni, poet, profesor universitar, moderatorul Cenaclului literar „Serile la Brădiceni” (Târgu-Jiu). Participând anul trecut la Festivalul Internațional Tudor Arghezi (Târgu-Jiu), Ion Anton a fost distins cu Premiul Juriului, iar membrul juriului Ion Popescu-Brădiceni i-a acordat drept premiu suplimentar editarea cărții sus-numite, apărută în colecția „Serile la Brădiceni”.
”Romanul-cronică „MARELE NANU sau STEJARUL genealogic DICESCU” a fost lansat zilele trecute la București cu o prefață semnată de academicianul Mihai Cimpoi. E o cronică de familie, dar și un roman de istorie dedicat viței nobiliare Dicescu, personajul principal fiind Pavel Dicescu/Marele Nanu, care a luptat în perioada regimului țarist din Imperiul Rus pentru folosirea limbii române în școală, biserică și justiție. În roman sunt prezentați cei mai străluciți strămoși și urmași ai lui Pavel Dicescu”, a precizat autorul.
Pe tot parcursul perioadei pandemice, redactorul-șef al revistei ”Florile Dalbe”, Ion Anton a asigurat apariția cu regularitate a publicației periodice destinate copiilor și adolescenților. Totodată, el participă la întâlnirile online cu cititorii în cadrul Campaniei Naţionale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”, ediția a IX-a, 2020, organizate de Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”, în cadrul căreia a fost inclus romanul său pentru adolescenți ”Ieșirea din uitare”.
Ion Anton s-a născut la 3 decembrie 1950, în satul Ghelăuza, raionul Străşeni. În 1977, a absolvit cu mențiune secţia de jurnalistică a Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova. În 1977-1987 a fost secretar general de redacţie la săptămânalul „Literatura şi Arta”. Începând cu 1987 și până în 1994 este secretar general de redacție și redactor-șef adjunct la revista săptămânală pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”. În 1994 este numit redactor-șef al aceleiași reviste.
Debutează editorial cu volumul de versuri „Vamă pentru speranță” în 1983, urmat de „Viitorul ca moștenire”, apărut în 1992. A mai editat cărțile „Dincolo de formule”, „Garderoba veselă”, „Rondelurile călătorului”, „Alfabetul pe portativ”, „Zodia Zimbrului”, „Mâine va fi ieri”, „Cuibul soarelui”, „Necuprinsul punctului”, „Vesel îndrumar pentru vestiar”, „FOKA", roman-cronică, „Viața ca amintire” și „Alina” (romane), „Singur în doi”, „Jucăria din cuvinte” şi altele.
În calitate de ziarist, Ion Anton promovează instruirea filozofică a copiilor și adolescenților în pagina tematică lunară „Căderea pe gânduri” din „Florile Dalbe” și colorează „petele albe” din istoria românilor în pagina lunară „Patrimoniu”.
În 2000, Ion Anton a fost distins cu medalia „Meritul civic”, iar în 2010 – cu „Ordinul de Onoare” şi cu Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova. Este laureat al mai multor premii literare din R. Moldova şi România.
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
Președinta Maia Sandu și președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, au discutat despre parcursul european al țării noastre: „Moldova poate conta pe Cehia, așa cum Cehia a putut conta pe prietenii săi acum 20 de ani”
Cahulenii vor beneficia de servicii de apă și canalizare îmbunătățite printr-un grant suplimentar de 8 mln de euro din partea Germaniei
USM a inaugurat un spațiu dedicat sprijinirii studenților și angajaților cu copii mici
GALERIE FOTO // Lansarea Centrului Prietenos Familiei la USM
ANSA anunţă un alt focar de pestă porcină. Bilanţul de la începutul anului a ajuns la 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate
Un soldat în termen al Armatei Naționale a decedat subit în cazarmă
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională
Mesajul Președintei Maia Sandu de la conferința de presă comună cu Președintele Cehiei, Petr Pavel
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
Autoritățile lansează lucrezlegal.md, prima platformă online pentru raportarea muncii nedeclarate
GALERIE FOTO // Vizita președintelui ceh Petr Pavel în Republica Moldova
BNM menține rata de bază la 6,50 la sută anual
În Republica Moldova va fi înființat un serviciu public de salubrizare a localităților
Competențele de comunicare în limba română vor fi evaluate standardizat
Descinderi într-o suburbie din municipiul Chișinău
Din 1 aprilie vor fi admise plățile și transferurile în valută străină între persoane fizice în cazul vânzării sau cumpărării unui bun imobil