
La Biblioteca Națională a fost inaugurată o expoziție dedicată istoricului Nicolae Iorga, la 150 de ani de la naștere
Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat astăzi expoziția de documente și publicații cu genericul „Nicolae Iorga – „sămănătorul” de adevăr istoric”, prilejuită de aniversarea a 150 de ani de la nașterea istoricului, scriitorului, academicianului, omului politic Nicolae Iorga, una dintre figurile cele mai importante ale științei și culturii românești dintotdeauna, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Elena Pintilei, directorul BNRM, a menționat că expoziția propune o incursiune în istorie prin expunerea unor monografii, articole din publicațiile periodice „Neamul românesc”, „Convorbiri literare”, semnate de „cel mai mare istoric și savant al României din toate timpurile”, cuprinde circa 300 de titluri integrate în 6 compartimente, care oglindesc activitatea istorică, cea literară, rolul lui Nicolae Iorga în dezvoltarea culturii românești, cercetări istorice și opera despre Basarabia.
”În contextul reconstituirii unor pagini din istoria românilor, în oglinda documentelor aflate în patrimoniul instituției, ne-am propus să reflectăm asupra rolului istoric al marelui cărturar, a contribuției științifice, culturale, filosofice în formarea și dezvoltarea societății românești”, a subliniat Elena Pintilei.
Printre exponate se regăsesc: „Schițe din literatura română” de Nicolae Iorga, editată la Iași în 1894; „Acte și fragmente cu privire la Istoria Românilor: adunate din depozitele de ms. Ale Apusului, doc. Culese din Berlin, anii 1768 – 1839”, editată la București în 1896; „Sate și Mănăstiri din România”, editată la București în anul 1905; „Istoria românilor în chipuri și icoane” editată în 1905; „Drumuri și orașe din România”, București, 1916 ș.a.
Pe marginea activității lui Nicolae Iorga, istoric și critic literar și de artă, filozof, documentarist, scriitor, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, profesor universitar român, academician, animator al vieții științifice și culturale, om politic, patriot înflăcărat s-au pronunțat academicianul Andrei Eșanu, doctorul în istorie Ion Negrei, doctorul în filologie Mariana Cocieru ș.a.
Nicolae Iorga s-a născut pe 5 iunie 1871, la Botoșani. A decedat la 27 noiembrie 1940, la Strejnic, județul Prahova, fiind ucis mișelește. Studiile începătoare și gimnaziale le-a făcut în Botoșani. A absolvit Liceul Național din Iași, în 1888. A urmat cursurile Facultății de Litere şi Filosofie a Universităţii din Iaşi într-un singur an și a absolvit-o cu diploma ,,Magna cum laude”(1889). Studiile superioare le-a desăvârșit în străinătate, la Înalta Școală de Științe Politice din Paris (1892), ulterior la Berlin și Leipzig, unde și-a susținut doctoratul în filozofie (1893). După revenirea în țară a devenit profesor suplinitor la numai 23 de ani, și membru corespondent al Academiei Române. Din 1894, prin concurs, a obținut Catedra de Istorie Universală, Medievală și Modernă la Universitatea din București, pe care a deținut-o până în 1940. Începând din 1908, a ținut cursuri la Vălenii de Munte, județul Prahova, diverse cursuri la Universitatea din București (din 1894), a predat și la Sorbona din Paris, având prelegeri la mai multe universități din mari orașe europene și din SUA.
Din 1910 devine membru activ al Academiei Române, iar în perioada 1924 - 1927 a fost preşedinte al Secţiunii de Istorie a Academiei. A editat și condus numeroase ziare și reviste: (,,Semănătorul”, ,,Neamul românesc”, ,,Revista istorică”, ,,Revue Historique du Sud-Est-Européen”, ,,Floarea darurilor” ș.a.), a condus un ziar timp de 33 de ani, şi-a asumat sarcina de a proteja monumentele istorice ale ţării sale şi a întreprins o reformă a educaţiei fiind în funcție de prim-ministru (1931-1932). A întemeiat și animat societăți și fundații culturale, precum Universitatea Populară din Vălenii de Munte, a înfiinţat instituţii româneşti în străinătate, precum Şcoala Română de la Paris (1926), Casa Română de la ,,Fontenay-aux-Rosses”, Paris, 1920; Casa Română din Veneţia şi altele. Împreună cu un grup de profesori, fizicieni și alți oameni de știință, a ajutat la pornirea mișcării de cercetași din România și la dezvoltarea organizației ,,Cercetașii României”.
Fiind savant de renume mondial, a desfășurat o activitate științifică prodigioasă și a lăsat drept moștenire peste 1250 de cărți, 25 mii de articole și studii, peste 4.963 de recenzii. A semnat numeroase sinteze despre istoria românilor, care au fost editate în ,,Istoria Românilor” în 10 volume (1936 - 1939), pentru care a fost numit cel mai mare istoric și savant al României din toate timpurile. A fost ales membru a zeci de academii și instituții de peste hotare, sau i s-a acordat titlul onorific de ,,Doctor Honoris Causa” (Paris, Roma, Oxford, Lisabona, Stockholm, Praga, Santiago de Chile ș.a.).
Expoziția va fi deschisă până la 20 august.
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”