
La Chișinău a fost vernisată o expoziție dedicată istoriei și culturii tătarilor lituanieni
Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată astăzi expoziția cu genericul „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”, organizată de Arhiva Istorică de Stat a Lituaniei, pentru a-i familiariza pe vizitatori cu dezvoltarea culturii lituaniene multinaționale, informează MOLDPRES.
Potrivit Ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kęstutis Kudzmanas, expoziția prezintă documente ce reflectă istoria tătarilor lituanieni începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea și până în zilele noastre. Tătarii lituanieni reprezintă un grup etnic unic, care s-a stabilit cu traiul în Marele Ducat al Lituaniei cu mai bine de 600 de ani în urmă – în secolele XIV–XV. Marea majoritate a acestora s-au mutat pe timpul lui Vytautas cel Mare. Imigrația în Marele Ducat al Lituaniei era favorizată de condițiile minunate, oferite tătarilor – a fost asigurată libertatea deplină a religiei și a obiceiurilor, au fost permise construirea moscheilor, iar drepturile tătarilor nobili au fost echivalate cu cele ale nobilimii lituaniene.
La rândul său, directorul muzeului, Eugen Sava, a afirmat că tătarii lituanieni erau renumiți ca excelenți războinici. Au luptat în bătălia de la Žalgiris (Grunwald) sub steagurile lituaniene, mai târziu – în Regimentele de gardă din linia întâi din cadrul armatei Marelui Ducat al Lituaniei și a Republicii celor două națiuni până la dezmembrarea ei.
În arhive există multe documente legate de istoria și cultura tătarilor lituanieni, prin urmare, expoziția este divizată în două părți. Documentele prezentate în prima parte reflectă istoria tătarilor lituanieni: acestea sunt privilegiile și scrisorile conducătorilor lituanieni și polonezi către tătari, documente cu privire la serviciul lor în armata Marelui Ducat al Lituaniei și în cea a Rusiei țariste, dosare care confirmă nobilimea tătară, cu arborii genealogici și stemele acestora, actele proprietăților private tătare și altele. În Arhiva Specială a Lituaniei se păstrează documente referitoare la tătarii exilați de autoritățile sovietice de ocupație în deceniul al cincilea al secolului XX.
A doua parte a expoziției prezintă documente legate de moscheile tătare lituaniene și registrele întocmite în lăcașele de cult. Tătarii – un grup etnic puțin numeros care, în prezent, constituie doar 0,1% din populația Lituaniei, deși și-au pierdut limba încă în secolele XVI–XVII, au reușit să-și păstreze obiceiurile, religia și cultura. Documentele prezentate mărturisesc că tătarii lituanieni au contribuit semnificativ la restabilirea statalității, istoriei și culturii lituaniene, că această comunitate și-a legat îndeaproape viața de Lituania și este o parte integrantă a istoriei ei.
Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Institutul de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării.
Expoziția va fi deschisă până la 30 octombrie.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene