
Muzeul Național al Literaturii Române, 60 de ani de la înființare. Lansarea cărții „Jurnalul pandemiei sau Wuhandemia - 2020” de Ion Hadârcă
Muzeul Național al Literaturii Române marchează 60 de ani de la înființare cu o suită de manifestări culturale și educative ce se vor desfășura pe parcursul anului. Eveniment care a deschis anul aniversar a fost lansarea cărții „Jurnalul pandemiei sau Wuhandemia -2020”, semnate de poetul și publicistul Ion Hadârcă, informează MOLDPRES.
„Jurnalul pandemiei sau Wuhandemia -2020” include 366 de texte, fiind descrisă fiecare zi a anului 2020 care a trecut sub semnul pandemiei de COVID-19. Ion Hadârcă era pe atunci senator la București și a urmărit cu atenție întreaga perioadă pe care a descris-o minuțios în jurnalul său întitulat sugestiv „Wuhandemia” de la numele orașului chinez Wuhan, de unde a izbucnit pandemia.
„Am urmărit toată această perioadă complicată pentru toată națiunea și pentru cei dimprejur, pentru vecini, ce măsuri au fost luate, ce acțiuni, cum au reacționat autoritățile, cum am suferit pierderile, cum a trăit fiecare în această încercare foarte complicată. Între timp, mi-am ordonat lecturile, le-am mai împrospătat cu unele surse clasice din Defoe, Marchez, Camus, care au scris despre epidemiile prin care au trecut și alte popoare și concluziile, dacă mai poate trage omenirea concluzii trecând prin asemenea încercări.
Am fixat instantaneu și spre luare aminte endemica nepregătire și degringolada autorităților, rapacitatea structurilor mafiote care parazitau și care încă din păcate, după cum se vede și observă organele respective, parazitează pe nenorocirile umane, dar am apreciat eroismul medicilor și personalului medical care au luptat practic cu mâinile goale cu o hidră necunoscută care încă nu a fost învinsă definitiv”, a declarat Ion Hadârcă pentru MOLDPRES.
Cartea a fost îngrijită de către muzeografa Veronica Boldișor care a și fost prima cititoare a acestui jurnal. Solicitată de MOLDPRES, muzeografa a menționat că a trăit deopotrivă sentimentul bucuriei pentru o carte nouă, dar și cel al tristeții pentru pierderile și suferințele umane.
„În fiecare zi făcea notiție și încheia cu date statistice - câți pacienți sunt la terapie intensivă, câți au decedat, mai cu seamă în România, dar mai dădea și statistica Republicii Moldova și a statelor europene, SUA. Este foarte prețioasă această carte, mai ales prin faptul că ea este un fel de frescă a acelor zile. Este importantă și prin aceste statistici pe care zilnic la finalul zilei le înscria în jurnal. A adus jurnalul la muzeu, scris de mână, și eu l-am cules zi cu zi - tot textul. Prin urmare, sunt prima cititoare.
Am trăit sentimente contradictorii atunci când am lucrat la carte. Pe de o parte, bucuria lecturii și a lucrului cu un material inedit, cu un manuscris și asta este întotdeauna o satisfacție spirituală și o bucurie. Pe de altă parte, tristețea răvășitoare care te cuprinde atunci când citești un astfel de jurnal. Este vorba de un flagel în care s-au pierdut personalități din Republica Moldova, oameni de toate vârstele, profesiile, intelectuali. Nu au putut să nu mă încerce aceste sentimente contradictorii, a spus Veronica Boldișor.
Ion Hadârcă scrie despre personalitățile care și-au pierdut viața în pandemie. „Cartea se va citi cu emoție”, afirmă Veronica Boldișor pentru că „e vorba despre oameni pe care i-am pierdut și care ar fi trebuit să mai trăiască: Efim Josanu, Nicolae Dabija, Tudor Colac, Valeriu Turea, mulți...”
„Jurnalul pandemiei sau Wuhandemia -2020” a fost editat de Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Editura „Polislam”. Cartea lui Ion Hadârcă va completa rafturile unei biblioteci, care va fi amenajată în cadrul muzeului, a declarat pentru MOLDPRES directoarea Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi, care a vorbit și despre evenimentele ce vor fi organizate în anul aniversar.
„Am editat-o noi, deoarece manuscrisul acestei cărți se află la noi, la muzeu, a fost donat de Ion Hadârcă cu câțiva ani în urmă. Aceasta este a șasea carte pe care a editat-o la muzeu în ultimii trei ani. Deci, avem această idee de a face o bibliotecă a muzeului și poate a înființa în viitor și o editură. Avem și titlul: „Cărțile MNLR”. Planificăm să organizăm și o expoziție dedicată acestei aniversări, în toamnă o conferință științifică care va fi un eveniment mai mare”, a declarat Maria Șleahtițchi.
În cadrul evenimentului de lansare a cărții lui Ion Hadârcă a fost deschisă și o expoziție de fotografie a maestrului Mihai Poiată dedicată perioadei de pandemie.
Pe parcursul anului, la Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc o suită de evenimente, manifestări culturale menite să promoveze scriitorii români din Republica Moldova, limba română, cultura și istoria. Pe 12 februarie va fi lansată expoziția dedicată lui Petru Cărare la 90 de ani de la naștere, pe 14 februarie va avea loc un eveniment de comemorare a poetului Grigore Vieru de la a cărui naștere se împlinesc 90 de ani. Vor vedea lumina tiparului poeziile inedite ale lui Pavel Boțu, culegere îngrijită de Maria Șleahtițchi.
„Ne-am propus să reușim documentarea arhivei lui Gheorghe Cincilei care a fost primul director al muzeului si a decedat subit la muzeu, așa încât toată arhiva lui a fost luată cu brațul și depusă în depozitul nostru și nimeni nu s-a ocupat de ea. Iată că ne vom ocupa de această arhivă, care ascunde multe lucruri pe care nu le cunoaștem. Vor fi și alte activități”, a spus Maria Șleahtițchi.
Prin abordarea unor forme noi de comunicare cu vizitatorii, Muzeul Național al Literaturii Române devine un spațiu de cultură și istorie, fiind un loc potrivit pentru lecții de literatură.
„Am căutat forme mai noi de a atrage tânăra generație la muzeu. Am organizat lecturi, ateliere de scriere, comentariu, lectură, pictură, desen, caligrafie. Mai mult decât atât, am făcut apel către profesorii de istorie, limbă și literatura română să vină la noi la muzeu. Muzeul le pune la dispoziție profesorilor posibilitatea de a promova o oră de literatură în spațiul unei expoziții”, a mai spus directoarea muzeului.
Muzeul Național al Limbii Române a fost înființat pe 10 februarie 1965 la solicitarea Uniunii Scriitorilor, fiind denumit „Muzeul republican al literaturii”. În 2012, instituția a trecut în subordinea Ministerului Culturii fiind transformată în Centrul Național de Studii Literare și Muzeografice „Mihail Kogălniceanu”. Din anul 2023, conform Hotărârii Guvernului, instituția poartă titulatura de „Muzeu Național al Literaturii Române”.
GALERIE FOTO // Lansarea cărții ,,Jurnalul Pandemiei sau Wuhandemia-2020” de Ion Hadârcă
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
ASP anunță posibile întreruperi în funcționarea modulului de programare prealabilă la serviciile instituției
În zilele de odihnă, vremea va fi caldă cu cer variabil
Aeroportul Chișinău anunță trafic intens în perioada estivală. Călătorii, îndemnați să ajungă la aerogară cu trei ore înainte de zbor
În 19 localități este sărbătorit hramul. Poliția vine cu recomandări
Raportul OCDE: Republica Moldova înregistrează progrese în domeniul justiției și combaterii corupției
Vicepremierul Mihai Popșoi participă la cea de‑a 18‑a ediție a conferinței internaționale Dubrovnik Forum
Un atac nocturn al Rusiei a ucis cel puțin două persoane în Cernăuți
FOTO // Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii din Florența: „Relația tot mai strânsă dintre Moldova și Italia, întărită de prezența voastră, ne-a adus rezultate concrete”
La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”
FOTO // Speakerul Igor Grosu, vizită în raionul Glodeni: „Grija pentru satele și orașele noastre rămâne a fi o prioritate”
Președintele Zelenski anunță că Statele Unite și-au reluat livrările de armament către Ucraina
Circa 5 500 de moldoveni s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota în străinătate la parlamentarele din această toamnă
Creștinii îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Mihai Popșoi: Republica Moldova va rămâne alături de Ucraina în aceste momente cruciale
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a analizat conformitatea investițiilor propuse de 113 companii
Rusia a atacat Odesa în plină zi: cel puțin 11 răniți