ro
Aderare la UE
12 Iulie, 2025 / 15:59
/ Acum 5 ore

La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe capitolele Energie și Rețele Trans-europene. Cristina Gherasimov: „Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”

La Bruxelles s-au încheiat discuțiile pe Capitolul 15 – Energie și Capitolul 21 – Rețele Trans-europene în energie. Potrivit autorităților, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în domeniul energetic prin măsuri concrete de diversificare a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, informează MOLDPRES.

Astfel, Capitolul 15 – Energie se referă la alinierea legislației naționale la normele UE în domeniul energiei, vizând securitatea energetică, diversificarea surselor de aprovizionare, liberalizarea pieței gazelor și electricității, creșterea eficienței energetice și promovarea energiilor regenerabile. Totodată, Capitolul 21 – Rețele transeuropene vizează integrarea țării în infrastructura europeană de transport și energie, prin conectarea la rețelele TEN-T (transporturi) și TEN-E (energie).

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că, pentru Republica Moldova, aceste capitole sunt esențiale în procesul de aderare, deoarece contribuie la reducerea dependenței energetice, modernizarea infrastructurii și apropierea de standardele europene.

„Împreună cu mai mulți colegi din cadrul instituțiilor statului, precum Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Unitatea de Implementare a proiectelor în Energetică, întreprinderea de stat „Moldelectrica”, Centrul pentru Armonizarea Legislației și Biroul pentru Integrare Europeană - am prezentat experților Comisiei Europene în ce constă legislația țării noastre și cum funcționează instituțiile din domeniul energetic”, a spus Cristina Gherasimov.

Oficialul a subliniat că acestea sunt ultimele capitole analizate în vara anului curent.

„Mulțumesc tuturor echipelor din Chișinău și Bruxelles pentru munca depusă. Revenim în septembrie pentru a analiza ultimele patru capitole de negocieri”, a afirmat Cristina Gherasimov.

Discuțiile tehnice de la Bruxelles marchează o nouă etapă în procesul de aderare și reconfirmă angajamentul autorităților de a avansa pe calea integrării europene prin reforme sustenabile.

Pe 25 iunie 2024, Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea au fost lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale la Luxemburg. În prezent, autoritățile coordonează etapa de screening bilateral. Negocierile propriu-zise urmează să demareze în acest an. Autoritățile de la Chișinău și-au propus ca Republică Moldova să devină parte a UE până în anul 2030.