
O carte de versuri semnată de scriitoarea Victoria Fonari a fost lansată la o bibliotecă din capitală
Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a fost lansată ieri cartea scriitoarei Victoriei Fonari „Moldova – o constelație din petalele universului: traducere în 6 limbi europene”, apărută la Chișinău, care a fost recent apreciată cu Diplomă de Excelență la cea de-a 13-a ediție ”EUROINVENT – 2021” din Iași, România. Cartea de fotopoeme „Olimp & Hades”, scrisă de Victoria Fonari, a fost apreciată de către același juriu cu medalia de bronz, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Victoria Fonari a menționat că volumul își propune să valorifice importanța traducerii și să promoveze cunoașterea limbilor europene. Autorii traducerilor provin din Republica Moldova, România, Elveția, Spania, SUA și Marea Britanie.
Moderatoarea evenimentului, Maria Bivol, a specificat că lansarea cărții este un eveniment în cadrul Săptămânii primei atestări documentare a Chișinăului. La rândul său, directorul general al instituției Mariana Harjevschi a vorbit despre necesitatea valorificării orașului Chișinăul în poezie, fotografie, pictură, film etc.
În context, prefațatoarea cărții, profesorul universitar Irina Condrea (Universitatea de Stat din Moldova), laureată a Premiului AȘM în domeniul limba română „Eugeniu Coşeriu”, a accentuat importanța traducerii artistice și implicarea tinerilor în cadrul acestui proiect. „Este îmbucurător faptul că s-au găsit atât de multe persoane interesate să guste din acest fruct dulce-amar, ce se cheamă traducerea poeziei. De data aceasta, norocul le-a surâs, pentru că au de a face cu un mesaj poetic bine structurat și clar, iar marele atu pentru traducători este și faptul că poezia Victoriei Fonari nu este încorsetată de rime și strofe fixe, ce reprezintă de multe ori dificultăți insurmontabile la transpunerea dintr-o limbă în alta”, a subliniat Irina Condrea.
Victoria Fonari este apreciată în mediul universitar ca autoare a mai multor cărți în domeniul criticii literare și literaturii comparate: „Hermeneutică literară” (2007), „Factorii intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” (2003), „Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru și Arcadie Suceveanu” (2013), „Literatura comparată” (2018). De asemenea, este autoare a peste 90 de articole apărute în presa din România, Italia, Rusia, Ucraina și altor studii colective. Este membru al Asociației Române de Studii Semiotice, Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A editat opt volume de poezii și trei cărți pentru copii.
În cadrul manifestări a fost inaugurată expoziția de fotografii „Ineditul Chișinău”, realizată de artistul fotograf și jurnalistul Andrei Viziru.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Satul Sireți din raionul Străşeni, exemplu de implicare locală în tranziția ecologică, cu investiții pentru salubrizare, climă și împădurire
Un traficant de droguri a primit o sentință mai aspră, după contestația procurorilor PCCOCS
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene