
O expoziție aniversară a pictoriței Maria Saca-Răcilă a fost vernisată la Chișinău
Chişinău, 29 ian. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc ieri inaugurarea expoziției personale de pictură și tapiserie a artistului plastic Maria Saca-Răcilă, Om Emerit, laureată a Premiului Național, la 80 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.
Expoziția cuprinde 34 lucrări de pictură și 15 – de tapiserie.
În alocuțiunea sa, directorul instituției gazdă, Tudor Zbârnea a menționat că Maria Saca-Răcilă a realizat lucrări în arta tradiției, iar din anii ‘80 - lucrări de orientare modernă, foarte bine construite din punct de vedere stilistic și compozițional. ”Este o artistă care știe să găsească echilibrul în suprafețe foarte mari. În ultimii ani, ea și-a îngăduit să picteze pe dimensiuni medii, care sunt la fel de bine construite din punct de vedere al conceptului, fie că sunt motive simple precum naturile statice sau lucrări orientate către anumite simboluri universale. Acestea sunt tratate la fel de bine din punct de vedere compozițional, dar și cromatic și stilistic. Este o pictură de un rafinament excepțional”, a subliniat Tudor Zbârnea.
În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a afirmat că Maria Saca-Răcilă este o pictoriță care nu prea ne-a răsfățat cu expoziții personale. ”Este una dintre personalitățile marcante din arta plastică din R. Moldova. Prin lucrările sale, a promovat peste hotare arta plastică din țara noastră. Încă de la debutul său, ea a participat la expoziții din mai multe țări europene. Maria Saca-Răcilă este una dintre artistele care a pus baza tapiseriei contemporane. Atunci, în 1962, împreună cu Elena Rotaru, a reușit să expună o altfel de tapiserie, bazată pe tradițiile populare, pe arta covorului popular și a dat o viziune modernă tapiseriei. De acolo au început să apară alți artiști în acest domeniu. În prezent, mai mulți artiști tineri sunt inspirați din lucrările ei din anii ’60”, a accentuat Dumitru Bolboceanu. El i-a înmânat Mariei Saca-Răcilă medalia ”Mihai Grecu” a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, ”pentru promovarea valorilor intelectuale, artistice și morale”.
Potrivit criticului de artă Constantin Spânu, în lucrările sale Maria Saca-Răcilă s-a evidențiat în calitate de colorist de o rară sensibilitate cromatică. „Materialele plastice utilizate de autoare în diverse genuri ale creației (fie covor, goblen sau pictură) au fost în permanență mijlocul necesar de deschidere spirituală în fața lumii și o scară simbolică a ascensiunii Mariei Saca-Răcilă spre desăvârșire”, a remarcat Constantin Spânu.
Maria Saca-Răcilă s-a născut la 11 februarie 1941 în satul Drăgănești, județul Bălți. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău, specialitatea Tapiserie Artistică (1955-1961). A realizat goblenuri pentru Teatrul „V. Alecsandri” din Bălți: „Vodă”, „Romeo şi Julieta”, „Masca” ş.a. A pictat pânzele: „Pasărea neagră”, „Primăvara”, „Clopoței”, „Sărbătoarea câmpului”, „Copilul vieții”, „La arat” etc. A participat la expoziții de grup din Bulgaria, Canada, Franța, Japonia, Polonia, SUA, Suedia, România, Rusia și din alte țări. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, în colecții particulare din San Francisco (SUA), Toronto (Canada), Moscova ș.a. În 1987 i-a fost conferit titlul onorific „Om Emerit al Artelor din RSS Moldovenească”. În 1996 Maria Saca-Răcilă a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 1998 - cu Premiul Național.
Expoziția va fi deschisă până la 21 februarie.
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău are un nou logo: Turnul de Apă devine simbolul identității vizuale a instituției
Republica Moldova preia bune practici din România pentru dezvoltarea destinațiilor turistice
Expoziția de fotografie „Născut la victorie” a artistului ucrainean Boris Bukhman, prezentată la Muzeul Militar și Istoric al Moldovei
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice