ro
Cultură
03 Iulie, 2025 / 08:57
/ 25 Februarie, 2022

O expoziție comemorativă a artistului plastic Serghei Ciocolov a fost deschisă la un muzeul din capitală

Moldpres
Agenția Informațională de Stat

Chişinău, 25 feb. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă ieri expoziția artistului plastic Serghei Ciocolov, la 130 ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că expoziția cuprinde 70 de lucrări, dintre care 57 de ceramică, două de tapiserie și 11 lucrări de grafică. Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, artistul folosea gravarea și modelajul. Metoda sa preferată de vopsire erau angobele albe și colorate și desenul decorativ acoperit cu glazură. Artistul punea, de asemenea, în valoare însăși culoarea naturală a argilei. Contura pe vase flori primitive sau ciorchini de strugure, având linii curbe, ondulate sau drepte, dreptunghi, nu era pasionat niciodată de desene complicate, pentru el era important imaginea vasului în general.

Serghei Ciocolov s-a născut într-o familie de viță nobilă, la 18 septembrie 1892. În 1914 a absolvit două școli concomitent: Școala Superioară de Arte și Meserii „Stroganov” și Universitatea Imperială de la Moscova, Facultatea de Drept. Tot în acest an se căsătorește cu Sofia Cristi și se mută în 1918 definitiv în Basarabia. La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, animat de promovarea culturii și transfigurarea artelor vizuale din Moldova, Ciocolov se dedică complet artelor vizuale. Înființează împreună cu alți colegi Uniunea Pictorilor din Moldova, iar activitatea sa de artist se direcționează de la pictură spre ceramică și tapiserie. În premieră, în 1952, ceramica lui Ciocolov este prezentată la o Expoziție republicană, iar în 1955 vernisează prima expoziție personală – la vârsta de 63 de ani. Participă la expoziții internaționale unde este foarte apreciat pentru tehnica și expresivitatea plastică.

În a doua jumătate a anului 1963, Ciocolov se îmbolnăvește grav. Brațul drept încetează să i se mai supună, își pierde graiul, artistul paralizează. Medicul îi recomandă odihnă. Tot ce îi rămâne scump sufletului este muzica și credința. Un om singuratic, în acea perioadă de forțată izolare de activitate, artistul începe să lucreze cu ceramica, aplicând un efort inimaginabil. Brațele nu îl ascultă, iar argila se usucă prea repede până la procesul de ardere, însă, după exercițiul repetat timp de sute de ore petrecute modelând lutul, mâinile încep să îl asculte, devenind tot mai docile.

Ceramica lui Ciocolov cunoaște o dezvoltare furtunoasă, el considerând că pentru dezvoltarea acestui domeniu al artei trebuie „să învățăm cu meticulozitate, să comunicăm cu poporul, să studiem traiul, costumele, meșteșugurile lui artistice”. În timpul călătoriilor sale prin Basarabia, Ciocolov se inspiră și mai mult, astfel poetizează ornamentele naturale topind parcă în ele culoarea și lumina soarelui.

Serghei Ciocolov s-a  stins din viață în ianuarie 1977.

Expoziția va fi deschisă până la 10 aprilie.

/ Acum 14 ore

12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale

/ Acum 14 ore

Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor

/ Acum 15 ore

Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale

/ Acum 15 ore

15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025

/ Acum 15 ore

Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”

/ Acum 15 ore

Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”

/ Acum 15 ore

Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”

/ Acum 16 ore

Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”

/ Acum 16 ore

Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”

/ Acum 16 ore

Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”

Vezi mai multe