
O expoziție de afișe a fost inaugurată la un muzeu din capitală
Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Artă al Moldovei, în colaborare cu Goethe-Zentrum, a inaugurat astăzi expoziția cu genericul „100 Beste plakate 21/100 Cele mei bune afișe”, rezultată în urma unui concurs lansat încă în anul 1966, când, pentru prima dată au fost desemnate și expuse cele mai bune afișe ale anului în Republica Democrată Germană, informează MOLDPRES
În debutul manifestării, directorul Centrului German Goethe, Corina Gârlă a menționat că expoziția este la a treia ediție la Chișinău.
”Expoziția și-a început itinerarul în luna iunie la Berlin, este acum la Chișinău, paralel și la Viena, exact ceea ce vedeți aici își va urma calea la Timișoara și la București. Reamintesc despre faptul că astfel Chișinăul se aliniază și este inclus într-un circuit cultural internațional al artelor vizuale și designului grafic. Expoziția este valoroasă și importantă, pentru că, pe de o parte, prezintă tendințele actuale în materie de design grafic, iar pe de altă parte, poate servi și ca sursă de inspirație pentru o gamă largă de profesioniști din domeniu, începând de la studenți până la liberii profesioniști și cei cu o experiență mai mare. Evenimentul de astăzi face parte din șirul de evenimente realizate cu prilejul celor 15 ani de activitate Goethe-Zentrum în R. Moldova”, a mai spus Corina Gârlă.
În context, curatorul Valeria Barbas a afirmat că expoziția este mult așteptată și prezintă o panoramă de diverse tendințe stilistice, de la care au ce învăța și tinerii creatori de afișe din țara noastră. ”De fapt, afișele, de obicei, fiind expuse în afara unor instituții pentru a promova ori pentru a lansa anumite mesaje, iată că treptat ele capătă o altă conotație și devin ele înseși parte a unei expoziții sau chiar partea unei colecții de muzeu. Astfel, afișa devine un obiect de artă și parte a unei colecții”, a subliniat Valeria Barbas.
Potrivit organizatorilor, în anul 1980 concursul obţine titlul de „100 BESTE PLAKATE” şi ia amploare, oferind afișului, ca operă de artă, o platformă de manifestare şi promovare, stimulând tinerele talente din acest domeniu şi contribuind la creşterea interesului pentru designul grafic al afişului din partea publicului larg. E de remarcat faptul că limitarea concursului la un an calendaristic nu a fost aplicată până în 1970. Iniţial, competițiile au acoperit o perioadă mai lungă de timp. De-a lungul anilor, calitatea posterelor s-a îmbunătățit considerabil. Juriul apreciază un poster în funcţie de calitatea artistică, standardele tehnologiei de imprimare și componenta publicitară. La concurs au participat artiști consacraţi precum Uwe Loesch, Holger Matthies, Gunter Rambow şi alţii, lucrările lor fiind ulterior incluse în cadrul expoziției.
La concursul ediţiei curente au participat 540 de persoane cu un total de 2008 afişe (888 postere individuale şi 325 serii de postere). Selecţia anului 2021 cuprinde 39 cele mai bune afişe din Germania, 54 din Elveţia şi șapte din Austria.
Expoziția „100 BESTE PLAKATE 21/100 CELE MAI BUNE AFIŞE 21” este organizată la Chișinău de către Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei şi cu sprijinul Goethe-Institut România, Ambasadei Austriei la Chișinău şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Ea va fi deschisă până la 13 ianuarie 2023.
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”
Președinta Maia Sandu și președintele Republicii Cehe, Petr Pavel, au discutat despre parcursul european al țării noastre: „Moldova poate conta pe Cehia, așa cum Cehia a putut conta pe prietenii săi acum 20 de ani”
Cahulenii vor beneficia de servicii de apă și canalizare îmbunătățite printr-un grant suplimentar de 8 mln de euro din partea Germaniei
USM a inaugurat un spațiu dedicat sprijinirii studenților și angajaților cu copii mici
GALERIE FOTO // Lansarea Centrului Prietenos Familiei la USM
ANSA anunţă un alt focar de pestă porcină. Bilanţul de la începutul anului a ajuns la 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate
Un soldat în termen al Armatei Naționale a decedat subit în cazarmă
Deputatul Alexandr Nesterovschi a fost anunțat în căutare internațională
Mesajul Președintei Maia Sandu de la conferința de presă comună cu Președintele Cehiei, Petr Pavel
UE acordă Ucrainei un ajutor financiar suplimentar de un miliard de euro
Autoritățile lansează lucrezlegal.md, prima platformă online pentru raportarea muncii nedeclarate
GALERIE FOTO // Vizita președintelui ceh Petr Pavel în Republica Moldova
BNM menține rata de bază la 6,50 la sută anual
În Republica Moldova va fi înființat un serviciu public de salubrizare a localităților