
O expoziție de fotografie în memoria maestrului fotograf Nicolae Răileanu a fost vernisată la Chișinău
Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Asociația pentru Arhive și Documente Fotografice, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a vernisat ieri, în sala cu oglinzi a Casei Scriitorilor, expoziția cu genericul ”Nicolae Răileanu, fotograful fără duminici” (curator Nicolae Pojoga, maestru fotograf și muzeograf), informează MOLDPRES
Expoziția este dedicată regretatului fotograf al muzeului Nicolae Răileanu, care ar fi împlinit pe 3 decembrie 70 de ani de la naștere. Aceasta cuprinde fotografii ale regretatului artist, imagini cu chipul său realizate de către colegi, obiecte personale etc.
Solicitat de agenție, directorul instituției, scriitoarea Maria Șleahtițchi, a menționat că Nicolae Răileanu și-a dedicat viața artei fotografice și documentării vieții Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Potrivit sursei citate, maestrul a lăsat în urma sa o arhivă fotografică inestimabilă, o adevărată istorie în imagini a literaturii române din stânga Prutului. În bună parte, obiectivul lui Nicolae Răileanu a fost orientat spre scriitori, spre viața literară și culturală din Moldova, dar fotograful a surprins și multiple evenimente social-politice care s-au desfășurat pe parcursul a patru decenii.
”Nicolae Răileanu intenționa să-și adune opera într-un album fotografic. Nu a ajuns să-l vadă, dar visul i s-a împlinit totuși, chiar dacă postum, cu ajutorul unuia dintre devotații săi prieteni. Albumul lui Nicolae Răileanu și Mihai Ștefan Poiată, ”Scriitorii când nu scriu...” a văzut lumina tiparului anul curent. Criticul Eugen Lungu menționa că „Ar fi fost profund nedrept dacă Nicolae Răileanu, omul care a știut să păstreze pentru viitorime imaginile celor care au creat cartea la noi (uneori aceștia fiind înfățișați și cu muzele lor în brațe), nu figura și el barem într-o carte. Iată însă că i s-a făcut, în sfârșit, dreptate: cronicarul ce eternizase fotografic viața literară de aici a devenit el însuși autor și personaj de carte. Datorăm această minune lui Mihai Ștefan Poiată, prietenul lui Nicolae Răileanu”, a precizat Maria Șleahtițchi.
Nicolae Răileanu s-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A urmat Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău. A activat în calitate de fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM. Din 4 iunie 1975 și până la sfârșitul vieții a fost fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură Română, numit inițial „Dimitrie Cantemir”, ulterior „Mihail Kogălniceanu”. În anul 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. S-a stins din viață în data de 18 noiembrie 2018. La un an de la deces, prietenii și colegii, împreună cu membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova, au instalat o placă comemorativă pe clădirea Casei Scriitorilor, sub geamurile unde Nicolae Răileanu a avut timp de mai bine de patru decenii biroul și laboratorul său.
Expoziția va fi deschisă până la 23 decembrie.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări