
Pictorul și scriitorul Leonid Popescu a lansat un roman
Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. Artistul plastic și scriitorul Leonid Popescu a lansat zilele acestea noul său roman intitulat ”Tragedie pozitivă”, informează MOLDPRES.
Volumul cuprinde 508 pagini și a apărut într-un tiraj de 500 de exemplare cu sprijinul Ministerului Culturii.
Solicitat de MOLDPRES, Leonid Popescu a menționat că ”Tragedie pozitivă” este al patrulea său roman, scris în decurs de mai mulți ani, deoarece manuscrisul a fost furat, dar fiecare lector atent al acestei cărți va observa că este scris în două variante, două părți (două serii) cu același titlu – ”Tragedie pozitivă”, iar denumirea apare din mărturiile eroului principal Dragomir Vlad al lui Goje. Acesta din urmă ajunge la concluzia că, uneori, nenorocirile prin care trecem ne motivează să construim lucruri mai frumoase, la care nici nu ne-am fi putut gândi.
”De exemplu, Dragomir Goje a ridicat o bisericuță cu tot cu clopotniță în centrul orășelului Slătioara din Ucraina și tot aici a instalat busturile lui Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu, după ce fiul său a decedat la vârsta de 33 de ani. Regretul său se naște nu doar ca urmare a morții copilului, dar și a faptului că acesta, deși era sănătos, își presimțea decesul cu exactitate în ultimii ani. Dar când le vorbea părinților despre aceasta, nu era luat în serios. Astfel, toate evenimentele lui Dragomir Goje după înmormântarea fiului reprezintă încercarea sa stăruitoare de a-și șterge păcatul care îi roade sufletul ani în șir”, a precizat autorul.
Potrivit sursei citate, romanul este plin de drame într-o familie din Maramureșul îndepărtat, în care autorul face legătură dintre Basarabia de Sud, R. Moldova, Bucovina și Maramureșul din dreapta Tisei, unde Leonid Popescu a locuit și el, în orășelul Slătioara din Ucraina. Romanul, bazat pe fapte reale, este dedicat profesorului cardiovascular, doctor-chirurg Grigore Tinică și maramureșeanului Victor-Dragomir Vlad al lui Goje.
În context, scriitorul Iurii Moiș din Ucraina, a afirmat că ”Tragedie pozitivă” este o continuare a romanelor anterioare ale autorului – ”E pustie Slatina fără tine” și „Drumuri printre ziduri” și prezintă un omagiu adus locuitorilor din Maramureșul istoric.
Leonid Popescu s-a născut la 22 martie 1953 în satul Sărătenii Vechi, raionul Telenești. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău și Facultatea de Design – grafică industrială a Institutului de Arte și Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În 2001 a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 – cu ”Ordinul de Onoare” și în 2016 - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”. Leonid Popescu are lucrări în colecții publice și private din țară și de peste hotare.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare