
Poeta Renata Verejanu a lansat câteva cărți
Chişinău, 31 ian. /MOLDPRES/. Chiar la început de an, poeta Renata Verejanu, Om Emerit al Republicii Moldova, deținătoare a mai multor premii literare, vine cu patru cărți noi, apărute recent la o editură din Chișinău, relatează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Renata Verejanu a afirmat că cele patru cărți pe poezii - „Al cincilea anotimp, femeia...”, „Înnobilarea acestei lumi”, ”Saisons de mon âme”, „Până la dragoste” au fost lansate la Biblioteca „Hristo Botev” din capitală, fiecare volum are câte un tiraj de 100 de exemplare. „Primele trei titluri de carte au câte 200 de pagini și, pe lângă poeziile proprii, conțin lucrări ale Inei Stana Rebigan (România) și Cristinei Maria Nița (Italia), artiști plastici originali, care au obținut trofeul la secțiunea „Poezia în viziunea artiștilor plastici” în cadrul Festivalului Internațional de poezie „Renata Verejanu”, de unde a și pornit această frumoasă colaborare”, a precizat poeta.
Potrivit sursei citate, cartea „Al cincilea anotimp, femeia...” are o postfață de scriitorul român Ovidiu Bufnilă, care menționează, între altele, că „Renata Verejanu este o poetă a Speranţei. Ea construieşte acolo unde alţii dezidesc. Este o luptătoare adevărată. Iar poezia ei este strigăt, dangăt de clopot, larmă de iubire”.
„Volumul ”Înnobilarea acestei lumi”, a cărui primă ediție a obținut premiul „Poetul care înnobilează lumea”, s-a epuizat în câteva luni. Iată de ce m-am văzut nevoită să scoatem de sub tipar ediția a 2-a. „Până la dragoste” e cartea de debut, apărută în 1979, la Chișinău. Și, neavând nici un exemplar, am scos de sub tipar ediția a 2-a, și tirajul întreg îl voi dărui bibliotecilor care nu au cărțile mele. Lucrarea bilingvă română/franceză „Saisons de mon âme” („Anotimp sufletesc”) se constituie din poezii din diferiți ani, traduse în limba franceză de autori din Franța, România și R. Moldova”, a afirmat scriitoarea.
Renata Verejanu s-a născut la 22 octombrie 1947, în s. Verejeni, Ocnița. A debutat cu cartea de poezii „Până la dragoste”, în 1979. Au urmat volumele ”Ofrandă omeniei”, ”Metafora nemuririi”, ”Virgula amendată”, ”Vânzătorul vârstelor”, ”Stema destinului”, ”Plâng flăcările-n mine”, ”Iubirea pe toate le vede”, „Chișinău-București, București-Chișinău”, ”Provocați-mă, să devin genială”, ”Colindele iubirii”, romanul ”Geniul invizibil,” antologiile ”Eu am știut să fac din viața mea o sărbătoare”, ”Poetul dintre milenii”, Opere Alese în 12 volume. Acum poeta lucrează la propria colecție „Generația Dintre Secole” în 33 de volume de poezii, nuvele filosofice, interviuri, maxime și cugetări, eseuri. Primele cărți din această colecție au fost prezentate la recenta expoziție-eveniment de la BNRM. Renata Verejanu a editat până acum 75 de titluri de carte pentru copii, tineret și adulți.
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”