
Povestea migrației prin ochii scriitoarei Claudia Partole: „Viața unei nopti am scris-o în genunchi”
„Fiecare dintre cei plecați sunt o poveste de un dramatism incredibil”, spune scriitoarea Claudia Partole. Inspirată din destinele diasporei, Claudia Partole, a dat viața mai multor volume, dar „Totentanz sau Viața unei nopți”, este cartea pe care a scris-o în genunchi, cu lacrimi în ochi, a mărturist scriitoarea înr-un interviu pentru MOLDPRES.
Autoarea și-a propus să pună punct subiectului migrației nu înainte de a diagnostica fenomenul în cauză prin testarea la rezistență, o probă prin care trec majoritatea popoarelor și țărilor.
Cartea „Totentanz sau Viața unei nopți”, a fost scrisă de autoare în momente de profunde trăiri și reflecții. Claudia Partole a dorit să-și explice propria experiență legată de migrație și de fuga de acasă a poporului său.
„Este cartea pe care am scris-o în genunchi, unele pagini le-am plans. Inițial am vrut să-mi explic mie-mi această întâmplare a neamului, această fugă de acasă. Voiam să înțeleg dacă ceea ce se întâmplă e ceva firesc și, dacă după ce vom trece prin această rătăcire, revenind acasă cum vom arăta, cine vom ajunge a fi…”.
Cartea a luat naștere dintr-un personaj prototip, o prietenă care a fost luată de valul migrației.
„Aveam deja personajul prototip – o prietenă care s-a lăsat și ea dusă de val, numai că n-a rezistat. Străinătatea și boala au frânt-o…Ei i-am consacrat cartea. Este Silviei Andriuță, o foarte bună ziaristă…”.
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, autoarea a ascultat poveștile celor care au trăit migrarea și a decis să experimenteze și ea acest proces, petrecând două luni în Austria.
„Acolo unde am poposit, în Austria, am scris această carte. Scriam nopțile. Expediam cele așternute pe foaie unei colege plecată și dânsa departe de casă. Ea a și fost cea care m-a îndemnat să dau viață acelor însemnări. Dar îmi trebuia pentru a structura cartea, a o înveșmânta, o formulă și am găsit-o, încorsetând mesajul în timp, într-o singură noapte…”.
Cartea a avut un succes nu doar în România, ci și în Italia. Autoarea a avut întâlniri cu cititori și la Torino, Brescia și Veneția, romanul a fost tradusă în italiană. La Veneția a fost publicată versiunea italiană, iar anul trecut a avut loc lansarea.
„Cel mai impresionant moment pentru mine a fost când, ajunsă la Roma, la întâlnire cu femeile noastre, am fost întrebată când și unde în Italia am muncit. Nu mă credeau că aș fi fost pentru prima data acolo. Multe situații le-am intuit, când scriam cartea, ca mai apoi să se adeverească”.
Claudia Partole este o scriitoare și jurnalistă din Republica Moldova, cunoscută pentru lucrările sale care abordează teme legate de migrație, identitate și destinele diasporei. Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără „Viața unei nopți sau Totentanz”, „Straniera”, care explorează impactul migrației asupra indivizilor și comunităților, și „Călătoria unui vis”, o lucrare ce analizează dorințele și lupta pentru împlinirea unui ideal.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Lucrările pe tronsonul feroviar Prut–Fălciu avansează în ritm susținut. Vladimir Bolea: „În perioada următoare, accentul va fi pus pe lucrările pentru linia cu ecartament european”
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement