
Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Actorul de teatru și film, Igor Mitreanu, angajat al Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, Artist al Poporului, s-a stins din viață în dimineața zilei de astăzi, la vârsta de 56 de ani, relatează MOLDPRES.
Anunțul a fost făcut de către Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”. În mesaj se subliniază, între altele, că Igor Mitreanu a plecat la îngeri, lăsând scena Teatrului National ”Satiricus Ion Luca Caragiale” tristă și pustie fără verva și umorul său inegalabil, rolurile admirabile, care ne-au încântat de-a lungul celor mai bine de trei decenii, de când există Satiricus. Teatrul a fost dragostea de o viață a maestrului Igor Mitreanu, un artist mereu iubit și admirat de spectatori, care își înzestra personajele cu multă veridicitate și naturalețe, indiferent de genul spectacolului în care apărea: dramă, comedie, satiră sau spectacol de varietăți. Actorul Igor Mitreanu a adunat în palmaresul său circa 40 de roluri în spectacole de teatru, dar și în mai multe filme. Factura sa actoricească deosebit de expresivă l-a avantajat în crearea unor roluri de eroi puternici, sinceri şi hotărâți în acțiuni, dar totodată sensibili, romantici, idealiști.
Igor Mitreanu a creat o adevărată galerie de personaje pline de farmec şi inedit: José în ”Carmen” de Prosper Merimee, Tipul în ”SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, Lae Popescu în ”Jertfe patriotice” de Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, Beghemot în ”Maestrul si Margarita” de Mihail Bulgakov, Brânzovenescu în ”O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, Nae Ipingescu în ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, Vlad Sergentu în ”Golanii revoluției moldave” de Constantin Cheianu, Lucius în ”Caligula” de Yozef Toman, Necunoscutul în ”Made in Moldova!” de Constantin Cheianu, Liderul în ”Țara asta, a uitat de noi” de Constantin Cheianu, ”Duhul în Hamlet” de William Shakespeare, Aubin în ”Doctor de femei” de Georges Feydeau, Omul care surâde continuu în ”Migraaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” de Matei Vișniec, Antonio în Hoțul de Dario Fo, Evdokim Zaharovici Jigalov în ”Nunta” de A. P. Cehov ș.a.
”Prin personajele cărora le-a dat viață pe scena Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale” a contribuit plenar la succesul montărilor realizate de această trupă unică. În perioada renașterii naționale, dar şi ulterior Igor Mitreanu colaborează fructuos cu radioteleviziunea națională. Pe lângă multitudinea de roluri create în cadrul unor emisiuni şi spectacole televizate, el a realizat şi roluri în filme artistice, a dublat mai multe roluri în limba română. Cu adâncă tristețe, exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor, întregii comunități teatrale și cinematografice de la noi, precum și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit pe Omul și Maestrul Igor Mitreanu. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se mai spune în mesajul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”.
Igor Mitreanu s-a născut în satul Răcăria, raionul Râșcani. A absolvit Școala de Cultură din Soroca, specialitatea – regizor al colectivelor dramatice de amatori și Institutul de Arte, specialitatea actor pentru teatrul de păpuși, cursul experimental, prima promoție, u profesorii Titus Jucov și Victor Ștefaniuc. La Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” a lucrat de la înființarea acestuia. În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Artist Emerit” și în 2019 - cu cel de ”Artist al Poporului”.
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
Elevi și studenți din țară și din străinătate au vizitat Parlamentul în cadrul unor tururi educaționale
Mesajul Președintei Maia Sandu la mitingul de comemorare a 76 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări, din 5-6 iulie 1949
Donald Trump nu exclude posibilitatea ca SUA să livreze Kievului rachete Patriot. „Ucrainenii sunt loviți puternic”
Oficiul medicilor din Ghiduleni a fost renovat
Un miting-requiem dedicat Zilei de comemorare a victimelor deportărilor regimului comunist a avut loc în capitală
Dorin Recean: „Deportările din Moldova sovietică sunt o rană vie, pe care o poartă mii de familii din Republica Moldova”
Doina Gherman: „Integrarea în Uniunea Europeană nu este un cadou, nu ni se servește pe tavă”
Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” a fost inaugurată la Chișinău
ONU condamnă cel mai mare atac cu drone al Rusiei împotriva Ucrainei
Moldova a importat mărfuri de peste 93 de miliarde de lei în primul semestru al anului 2025
Igor Grosu: „Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028 este obiectivul nostru național”
FOTO // Un grup de jurnaliști din R. Moldova, vizită de documentare la Shanghai United Media Group, Zhejiang Media Group, la mai multe companii chineze specializate în robotică și din domeniul inteligenței artificiale
După un secol de interdicții, la Paris s-a deschis sezonul scăldatului în Sena
Restricții de circulație în centrul Capitalei. Ce străzi vor fi închise în următoarele zile
Avertizare hidrologică: Cod galben și roșu de scurgeri reduse de apă pe râuri. Autoritățile vin cu recomandări
Zborul Paris – Chișinău a întârziat din cauza unei defecțiuni tehnice. Autoritatea Aeronautică anunță verificări