
S-au împlinit 100 de ani de la nașterea istoricului și cercetătorului literar Efim Levit
Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la nașterea istoricului și cercetătorului literar Efim Levit, doctor în științe filologice, Maestru al Literaturii, deținător al ordinului ”Gloria Muncii” și laureat al mai multor premii literare, informează MOLDPRES.
S-a născut în 1921, la Chișinău. Până la mijlocul anilor ’70, sec. XX, a semnat cu pseudonimul Froim Levit. A studiat la Gimnaziul religios „Moghen Dovid”, apoi la Liceul cu predare în limba română „Alexandru Donici”. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Chișinău (1951).
A fost profesor la Școala Pedagogică „Boris Glavan”, lector superior (1953-1954) și șef al Catedrei de limba și literatura română la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo”din Bălți (1956). Din anul 1956 este colaborator științific la Institutul de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei. A susținut teza de doctor despre creația lui Gheorghe Asachi.
Este autorul monografiei „Gheorghe Asachi” (1966) și al culegerilor „Studii de istorie literară” (1971), „File vechi necunoscute...” (1981). A participat la elaborarea lucrărilor colective „Istoria literaturii moldovenești” (vol. 1, 1958), „Schiţă asupra istoriei literaturii sovietice moldovenești” (în limba rusă, 1963), „Istoria RSS Moldovenești” (vol. 1, 1965), „Din trecutul cultural și literar al poporului moldovenesc” (în limba rusă, 1969), „Schiţe asupra relaţiilor literare moldo-ruso-ucrainene” (în limba rusă, 1978) ș. a.
Potrivit ”Calendarului Național”, cercetările sale se caracterizează printr-o înaltă ţinută știinţifică, ineditul fenomenelor și operelor analizate. Sub îngrijirea lui a apărut volumul „Poezia moldovenească modernă la începuturile ei (1770-1840)” (1977), ediţiile unor opere ale scriitorilor clasici C. Conachi. G. Asachi, A. Russo (în colaborare), V. Crăsescu, A. Mateevici (în colaborare). Este unul dintre autorii manualelor de literatură română pentru cl. VIII-X. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1975), Maestru al Literaturii (1998). Decorat post-mortem cu ordinul „Gloria Muncii” și cu premiul Academiei de Științe a Moldovei, pentru monografia „Gheorghe Asachi. Romanul vieții sale”.
Efim Levit s-a stins din viață în 2001, la Chișinău.
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Ministrul Culturii al României, Demeter András István, în prima vizită la Chișinău: Un gest simbolic de deschidere și colaborare
Președinta Maia Sandu, la Festivalul „La Nistru la Mărgioară”: „Folclorul este glasul prin care ne spunem povestea ca neam”
Moldova și Polonia semnează un protocol pentru dezvoltarea turismului durabil și a infrastructurii
Teatrul din Bălți readuce drama deportărilor la Orheiul Vechi. Ce mai poți vedea în weekendul 28–30 iunie
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
ANSA a semnat cu Germania un acord de colaborare în domeniul siguranței alimentare și evaluării riscurilor
Ucraina a fost atacată de un număr record de drone: 728 de „Shahed”-uri lansate într-o singură noapte
Peste 19,9 milioane lei au fost direcționați în 2025 către organizații non-profit și entități religioase prin mecanismul desemnării procentuale
Luna iunie a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în vestul Europei
CEC: Până pe 14 iulie, partidele trebuie să prezinte la ASP datele despre conducere pentru a fi admise în cursa electorală
Curs valutar anunțat de BNM: Euro și dolarul își mențin valorile
Președinta Maia Sandu, întâlnire cu moldovenii stabiliți în Polonia: „Am discutat despre pașii pe care îi facem pentru a construi o țară sigură, liberă și demnă”
Președinta Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în Republica Polonă pentru a consolida relațiile bilaterale, legăturile economice și sprijinul pentru parcursul european al Moldovei
CNAS a finanțat indemnizațiile pentru familiile cu copii
FOTO // Peste 1 800 de tineri au absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Speakerul Igor Grosu: „Sunt cei care, în deceniile ce urmează, vor modela noile generații”
Maia Sandu, discuții cu președintele și premierul Poloniei: „M-am bucurat să regăsesc un sprijin puternic pentru Moldova și pentru drumul nostru european”
„Ginta Latină” din Chișinău, prima instituție culturală din R. Moldova care produce energie verde
Mette Frederiksen: Aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE va întări securitatea și coeziunea comunității europene
Exporturi de mărfuri de peste 810 milioane de dolari în primul trimestru din 2025. România, principalul partener comercial
Fiscul va efectua controale la prestatorii de servicii de agrement
Premierul Dorin Recean, în discuții cu un grup de activiști civici, antreprenori și tineri din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”