
S-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitoarei și traducătoarei Baca Deleanu
Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Astăzi s-au împlinit 100 de ani de la nașterea scriitoarei, traducătoarei și eseistei Baca Deleanu, soția regretatului poet Liviu Deleanu, informează MOLDPRES.
S-a născut la 12 mai 1921 în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești, în familia farmacistului Peisah și Firei (Esther) Rivelis. În copilărie, a trăit cu familia în Soroca. Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost deportată împreună cu părinții și sora mai mică, Țilia, în ghetoul Olgopol din regiunea transnistreană, unde părinții ei au fost executați. După 1944, s-a întors la Soroca. În același an s-a căsătorit cu poetul Liviu Deleanu.
A absolvit Liceul de Fete din Soroca și Facultatea de Istorie și Filologie a Universității de Stat din Moldova (1951). A fost redactor literar la Televiziunea Națională a Republicii Moldova și la Editura „Lumina”. Publică schițe, recenzii, articole în publicațiile: „Femeia Moldovei”, „Cultura”, „Nistru”, „Tinerimea Moldovei”, „Literatura și arta” etc.
A fost autoare a numeroase cărți pentru copii și tineret, amintiri, critici literare. Traducătoare din italiană, germană, franceză și rusă. A tradus „Aventurile lui Cipollino” de Gianni Rodari, „Povești rusești” după Lev Tolstoi, „Povestiri din Roma” de Alberto Moravia, „Dragoste târzie” de Aleksandr Ostrovski, „Judecata” de Vladimir Tendreakov etc. În amintirea poetului Liviu Deleanu, editează volumele de proză memorialistică „Carte pentru și despre tine” (1983) și „Drumeția noastră” (1992).
Îngrijește mai multe volume antologice de poezie. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Cartea „Aventurile lui Cipollino” a fost inclusă în Lista de onoare IBBY (2002). În același an, a fost distinsă cu Diploma de onoare „Hans Christian Andersen” (2002). Baca Deleanu s-a stins din viață la 5 octombrie 2005, la Chișinău și a fost înmormântată lângă soțul ei, Liviu Deleanu, la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Lidia Colesnic, bibliotecara care inspiră, educă și creează legături între oameni
„Steaua fără nume” de Mihai Sebastian, sâmbătă la Naționalul „Mihai Eminescu”
Agenda „Mărțișor 2025”// Ștefan Bănică alături de Orchestra Simfonică „George Enescu”, sâmbătă, pe scena Palatului Național
„Feminitate”, expoziție de tablouri ale pictorițelor Galina Vieru și Natalia Yampolskaia, vernisată la Madrid
„Chirița în concert la Chișinău”, absurditățile lumii contemporane surprinse într-o abordare inedită
O expoziție inedită a fost inaugurată la Parlament
Agenda „Mărțișor 2025”// „LUPII SIMFONIC” alături de Orchestra Filarmonicii, vineri seara la Palatul Național
Mărțișorul, sărbătorit în Kazahstan printr-un concert de muzică populară și o expoziție a portului popular
Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda în luna curentă plăți unice pentru specialiștii din asistența socială
ANSP anunță o scădere cu 40 la sută a cazurilor de gripă
Cu sprijinul UE, R. Moldova va beneficia de două studii privind lanțurile valorice pentru grâu, porumb și floarea-soarelui
Academia „Ștefan cel Mare” a prezentat oferta educațională la târgurile de la Edineț și Hâncești
Igor Grosu la Conferința de analiză post-electorală: „Vom veni cu mai multe amendamente la legea 381 care să reducă la maxim tentativele de destabilizare a țării și a influențării alegerilor”
Combaterea corupției electorale în vizorul deputaților
Raionul Făleşti, printre localităţile fruntaşe în gestionarea eficientă a deşeurilor
O grupare specializată în distribuirea drogurilor a fost destructurată de polițiștii din nordul țării
Șeful guvernului din Fâșia Gaza a fost ucis în atacurile israeliene
Atacuri reciproce cu drone între Ucraina și Rusia, soldate cu răniți, incendii și pene de curent
Patru acte permisive în domeniul construcțiilor pot fi solicitate şi obținute online
VIDEO // Măsuri pentru gestionarea restanțelor. Ministrul Dan Perciun: „Vom solicita universităților să respecte numărul maxim de restanțe admisibile”
Consiliul Uniunii Europene a aprobat sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova
Premiera spectacolului „Pescărușul”, de Anton Cehov, miercuri, 19 martie, pe scena Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
Vicepremierul Mihai Popșoi, la „Raisina Dialogue” în India: „Poziția Republicii Moldova nu s-a schimbat - solidaritatea cu Ucraina rămâne fermă”
Municipiul Ungheni îşi consolidează poziţia de membru al reţelei oraşelor europene Eurocities