
Scriitoarea Lucreția Bârlădeanu a lansat o carte de proză scurtă
Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. La Biblioteca Publică ”Onisifor Ghibu” din capitală a fost lansată ieri cartea de proză scurtă ”Cherchez la femme” de scriitoarea Lucreția Bârlădeanu, apărută recent la o editură din Iași, informează MOLDPRES.
Volumul cuprinde 20 de nuvele, compartimentate în patru capitole (Din culise, Fantomele trecutului, Cherchez la femme și Marele necunoscut) și are 208 pagini.
Solicitată de MOLDPRES, Lucreția Bârlădeanu a menționat că, de-a lungul vieții, s-a aflat în mai multe spații – basarabean, românesc, etc. și cel parizian și a avut posibilitatea ca să cunoască bine femeia. ”Și în această carte am multe personaje-femei care vin din diferite spații. Desigur că există niște lucruri care unesc femeia de pe orice meridian. În același timp, există și momente care o definesc în mod special. Răspunsul la această întrebare cititorul îl va găsi în carte. Femeia este o lume absolut complexă. Am încercat s-o surprind și cochetă, și intelectuală, și poate în ipostaze mai puțin onorabile, dar cert este că femeia constituie un element foarte important al lumii moderne. Fără femeie este de neconceput perpetuarea socială”, a precizat autoarea.
Potrivit sursei citate, nuvelele au fost scrise în diferite perioade. ”Sunt niște obsesii mai vechi ale mele, o perioadă mai recentă - pandemia, relația omului cu Dumnezeu, relația femeii cu societatea, relația noastră cu trecutul, relația noastră cu creativitatea, etc.”, a mai spus Lucreția Bârlădeanu.
Totodată, întrebat de MOLDPRES, criticul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii Publice ”Onisifor Ghibu”, moderatorul manifestării, a afirmat că „Cherchez la femme” cuprinde un grup de nuvele, care în fond alcătuiesc un roman. ”Menționăm libertatea interioară, constantă a personajelor. În planul cunoașterii artistice, volumul ”Cherchez la femme” presupune o morală implicit de incontestabilitate a actualului. Pentru personajul prozei contemporane, drama absolutului pare că se dizolvă de la sine în avatarul derizoriu de fiecare zi”, a subliniat Vitalie Răileanu.
Pe marginea volumului s-au mai pronunțat vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, directorul adjunct al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, profesorul universitar Cătălin Bordeianu, criticul literar Maria Pilchin, profesorul Constantin Șchiopu ș.a.
Lucreția Bârlădeanu s-a născut la Tătărăuca Veche, Soroca. Debutează cu volumul de versuri ”Rouă de cuvinte” (Chișinău, 1988), urmat de cărțile de poezie ”Clipe cu păsări” (Chişinău, 1996), ”Capitalul din Para Sângelui” (Iași, 1998) și ”Sezon de catifea” (Chișinău, 2018). După susținerea tezei de doctorat cu ”Sentimentul naturii în poezia lui Eminescu” (studiu critic, Chișinău, 1996), autoarea e preocupată (de la instalarea ei la Paris în 1998) de exilul literar românesc, publicând o carte de ”Dialoguri pariziene” , (Chișinău, 2005), reeditată în 2014 la București, și alta, de eseuri literare, ”Secolul nomazilor” (Chișinău, 2006). Face o selecție de proză scurtă din creația scriitorilor basarabeni – ”Nouvelles de Moldavie” în traducerea lui Jean-Louis Courriol și o publică la Paris în 2013. A fost distinsă cu medalia ”Mihai Eminescu” și este deținătoare a mai multor premii literare.
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Spectacolul „Dosarele Siberiei” al Teatrului Național „Mihai Eminescu” – lecție de memorie și solidaritate la Cluj-Napoca
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a marcat cea de-a X-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular
Universitatea de Stat din Moldova celebrează tradiția și performanța: a V-a ediție a Zilei Portului Popular și Gala Excelenței Academice
Ministrul român al Culturii, la Strășeni: „Mă simt bine între cei care cultivă poezia, muzica, limba, civilizația și valorile comune”
Până la 120.000 de lei pentru tinerii specialiști în cultură: a început înscrierea pentru repartizarea în câmpul muncii
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din Moldova: Claudia Partole, Grigore Chiper și Lilia Bicec – printre laureații anului editorial 2024
Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port” a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova