
Scriitorul Gheorghe Calamanciuc s-a stins din viață
Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Poetul, prozatorul și dramaturgul Gheorghe Calamanciuc, laureat al mai multor premii literare, fost profesor la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, s-a stins ieri din viață, la vârsta de 77 de ani, informează MOLDPRES.
Anunțul a fost făcut public de către jurnalista de la Radio Moldova, Alina Chiriac-Ivașcu. Modest, discret, cu o minte sclipitoare și un talent uriaș, scriitorul, publicistul, poetul, dramaturgul, ziaristul, prozatorul Gheorghe Calamanciuc ne-a lăsat în această dimineață într-o mare întristare... Și-a luat penița de aur și s-a dus în ceruri să-i răsfețe pe îngeri cu scrierile sale. A luat cu sine și cele 40 de poeme inserate într-un CD, intitulat *Madrigal de duminică*, o frumusețe de audiobook la care am trudit frumos, împreună cu regizoarea Elena Vieru, CD care a văzut lumina chiar zilele acestea, în orașul Sfântu Gheorghe, România, și pe care scriitorul Gheorghe Calamanciuc, din păcate, nu a apucat să-l vadă, să se bucure, să-l dăruiască iubitorilor de poezie...”, a scris pe rețelele de socializare Alina Chiriac-Ivașcu.
Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, Gheorghe Calamanciuc s-a manifestat în toate genurile. ”A scris proză scurtă și cinci romane, romane în care noi aflăm multe lucruri despre fenomenele și realitățile de astăzi, despre oamenii de azi cu tot ce au ei bun și rău. ”A scris poezie pentru copii și pentru cei mari, pentru toate vârstele și cu formule variate, de la poezie lirică la sonet și bineînțeles, a excelat în dramaturgie. Are piese montate în întreg spațiul românesc și ceea ce este important - a făcut dramaturgie pentru copii, gen puțin explorat la noi. Este un dramaturg care s-a gândit la psihologia copilului, la felul lui de a percepe lumea și a făcut o dramaturgie bună care este montată și în școlile noastre. A fost un punct de reper în viața culturală a orașului Bălți. În mod sistematic el a promovat acolo valorile noastre”, a constatat academicianul Mihai Cimpoi.
Gheorghe Calamanciuc s-a născut pe 7 februarie 1945 în satul Mihoreni, Herţa, Ucraina. A absolvit Institutul Pedagogic „Alecu Russo” din Bălţi. A fost director de şcoală, profesor de limba română, lector la Universitatea Pedagogică de Stat „A. Russo”, redactor literar la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi. A semnat volumele de piese „Ultima noapte de mileniu cu un copil îmbătrânit”, „Ultimul urmaş al lui Ştefan”, „Teatru pentru copii”, cărţile de versuri „Toamna risipei lui Adam”, „Singur în 50 de poeme” şi „Poemele repausului”, ”Poeme de citit bătrânețea”, ”50 de sonete pentru îndrăgostiții de fantasme”, romanele „Don Juan în derivă”, „Don Juan de mucava”, „Don Juan, proscrisul”, „Celebritatea ghinionistului” și ”Don Juan izgonitul din visuri”.
Gheorghe Calamanciuc va fi înmormântat marți, la Bălți.
Pianul de concert Steinway & Sons, inaugurat la Sala cu Orgă. Ministrul Sergiu Prodan: „Ne dorim ca acest pian să inspire artiștii și să încânte publicul prin concerte de excepție”
GALERIE FOTO // Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„Storcătorul de fructe”, spectacolul care reflectă drama familiilor care locuiesc împreună
„Chirița în provincie” își continuă turneul european în Franța
GALERIE FOTO // Închiderea Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor 2025”: 160 de dansatori au evoluat în spectacolul „ARTFUSION”
Concert extraordinar la Sala cu Orgă cu prilejul inaugurării Pianului Steinway & Sons
„ARTFUSION”, spectacolul de închidere a Festivalului „Mărțișor”. Peste 160 de dansatori vor evolua la Palatul Național
VIDEO // „Frunze de Dor”, un spectacol despre identitate, tradiție și transformare
Agenda „Mărțișor 2025”// „La MĂRGĂRITARE - Mărțișorul Copiilor”, duminică, la Palatul Național
Ambalajele de unică folosință și cele reutilizabile vor putea fi returnate contra plată
Atac cu drone asupra Kievului: Cel puţin şapte persoane au fost rănite
GALERIE FOTO // Moldova-Norvegia în debutul preliminăriilor CM 2026
UPDATE // Trafic intens de călători la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, pe sensul de intrare în Republica Moldova
Norvegia învinge Moldova cu 5-0 în debutul preliminariilor CM 2026
România // Biroul Electoral Central a stabilit ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale
Zece mii de plopi au fost plantați în cadrul campaniei „Donează pentru un viitor la verde”
Ucraina // Toți membrii unei familii, uciși într-un atac rusesc
Naționala Moldovei debutează în preliminariile Campionatului Mondial 2026. Președinta Maia Sandu: „Fotbalul are puterea de a ne uni și de a ne face mândri de țara noastră”
Republica Moldova se aliniază inițiativei globale „Ora Pământului”
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni