
Scriitorul Ianoș Țurcanu a editat două cărți la Iași și Chișinău
Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. O carte de aforisme intitulată ”Ironii sentimentale” a scriitorului Ianoș Țurcanu a văzut recent lumina tiparului la Iași, și alta, pentru copii – ”Un cocor cu GPS” – la Chișinău, informează MOLDPRES.
Volumul ”Ironii sentimentale” are 106 pagini și a apărut într-un tiraj de 1 000 de exemplare. În postfața cărții, academicianul Mihai Cimpoi constată că ”aceste aforisme sunt pătrunse de o sensibilitate lirică fină care dă măsura adevărată a darului artistic al lui Ianoș Țurcanu”.
Potrivit editorilor, ”Un cocor cu GPS” este o carte emoționantă și educativă, cu numeroase întâmplări hazlii din lumea copiilor și a animalelor. O carte plină de lucruri prețioase și nenumărate peripeții. O carte care ne învață să iubim Țara, limba, binele și frumosul. Umorul și gingășia, surprizele și întâmplările amuzante, bucuria de a trăi în miracolul unei lumi pe care tocmai o descoperă, fac ca acest volum să se adreseze copiilor de orice vârstă. Cartea este și un prețios ajutor pentru învățători și educatori. Ea are 36 de pagini și a apărut într-un tiraj de 2 000 de exemplare.
Solicitat de MOLDPRES, Ianoș Țurcanu a afirmat că a scris cele două cărți aflându-se pe litoralul Mării Negre, în perioada pandemiei. ”Anterior, am editat volumele ”Fulgere peste mare” și ”Terasa cu aromă de cafea”. Aceste cărți sunt o dovadă a faptului că și în perioada pandemiei, trebuie să lucrăm, să sperăm și să ne realizăm ideile”, a mai spus scriitorul.
Ianoș Țurcanu s-a născut la 26 iulie 1951 în satul Pelinia, raionul Râșcani. A absolvit Colegiul de medicină din Bălți (1970), Institutul de Medicină din Krasnodar, Rusia (1976) și Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980). A activat la Centrul de pregătire și antrenamente speciale ale piloților și cosmonauților din orașul Soci (1976-1980). În 1992 revine în Moldova, fiind angajat la Direcția Cultură a Primăriei Chișinău.
A debutat editorial în 1993 cu volumul de versuri pentru copii „Verde împărat”, urmat de cartea „Oglinda fermecată” (1994), care a luat Premiul Salonului Internațional de Carte (1995). A semnat mai multe volume de versuri, printre care: „Oră de anatomie”, „Contur”, „Apropo”, „Liniște nu va mai fi”, „Tatuaje pe nisip”, „Oglinda stranie” ș.a. A scris peste 600 de texte de cântece de muzică ușoară, populară, romanțe și cântece pentru copii. Creații ale sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, italiană, rusă și ucraineană. Ianoș Țurcanu a fost distins cu premii, diplome și medalii la diverse concursuri literare din R. Moldova și România. În 2010 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Guvernul dezminte informațiile privind lichidarea ADMA. Daniel Vodă: „Este un fals”
Vremea se menține stabilă, fără precipitații
Statul Major ucrainean declară că trupele ruse au fost respinse din regiunea Dnipropetrovsk
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”