
Un spectacol de Emil Gaju va avea loc la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”
Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc marți, 15 martie, la ora 18.30, spectacolul ”O aventură tomnatică” de Semion Zlotnikov, în regia lui Emil Gaju, informează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, ”O aventură tomnatică” este o incursiune insolită în universul casnic al zilelor noastre; o comedie dulce-acrișoară, farsă cu subînțelesuri, plină de replici sclipitoare; spectacolul prezintă o radiografie necruțătoare a vieții unui cuplu ce vrea să o ia mereu de la capăt.
În aceeași zi, la 19.00, Teatrul ”Geneza Art” își așteaptă publicul la spectacolul ”Labirint”, comedie după Rajiv Joseph, regie – Daniela Burlaca. Potrivit organizatorilor, în textul de un comic tăios al lui Rajiv Joseph, unul dintre cei mai în vogă dramaturgi și scenariști americani, sunt aduse în lumină toate succesele și eșecurile personajului TY, poet și profesor universitar, ce reinterpretează mitul unui Don Juan modern, fascinat de varietatea personalităților feminine. Eroul se trezește implicat în trei scenarii, ușor absurde: reușește să lase gravide trei femei: Jen – prietena sa oficială, Maureen – vecina sa și Becca – studenta sa. Pe măsură ce femeile se întâlnesc și își dau seama de ceea ce s-a întâmplat, TY realizează că existența lui a luat-o razna și că are doar puțin timp la dispoziție ca să o asambleze la loc și de a-i împăca pe toți cei afectați de momentul său de rătăcire.
Miercuri, 16 martie, la 18.30, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va fi jucat spectacolul ”În largul mării”, de dramaturgul polonez Slawomir Mrożek, în regia lui Petru Hadârcă. Potrivit organizatorilor, spectacolul, montat de Teatrul „Mihai Eminescu” în colaborare cu Ambasada Poloniei în Republica Moldova, are o distribuție de excepție din care fac parte Anatol Durbală, Emil Gaju, Petru Oistric și Valentin Zorilă. Scena înfățișează o plută în largul mării. ”Trei naufragiați în costume negre, elegante, în cămăși albe”, menționează Sławomir Mrożek, de aici pornind aventura unor personaje fantasmagorice, cu trăsături burlești, hiperbolizate, dar care totuși sunt rupte din realitate. Grasul (Emil Gaju), Slabul (Anatol Durbală) și Mijlociul (Petru Oistric) au cravate înnodate impecabil, iar în buzunarele de la piept - batiste sclipitor de albe. După o perioadă petrecută pe plută fără breakfast-uri, prânzuri, cine copioase ori frugale, decid să se mănânce unul pe altul, pe rând. O decizie firească. Dar cine va fi primul sacrificat-înfulecat? Începe vânătoarea reciprocă ce include manevre, viclenii, ticăloșii deghizate, dezbateri, discursuri, chiar și o procedură de vot. Bineînțeles, fraudată.
Teatrul ”Geneza Art” va prezenta miercuri, 16 martie,la 19.00, spectacolul ”Cutia Neagră”, după un scenariu de film semnat de autorii italieni Philippe Bologna și Paolo Costella, în regia Danielei Burlaca, adaptare scenică – Boris Cremene. Potrivit organizatorilor, „Cutia Neagră” este un spectacol autentic despre influența, dependența și obsesia erei digitale, în lumea morală și spirituală a oamenilor acestui secol. Spectacolul se axează pe situații spontane, care provoacă discuții controversate, demască spațiul electronic în care fiecare și-a creat universul său. O realitate care alungă singurătatea și creează un confort psihic.
Joi, 17 martie, la 18.30, la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” va avea loc spectacolul ”O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în regia lui Alexandru Grecu, la Teatrul Național ”Eugene Ionesco” – monospectacolul ”Adi” de Constantin Cheianu, cu Anatol Guzic, în regia Diandrei Gherghel, și la 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” - spectacolul "De vorbă cu Emma" după texte de Vitali Cipileaga și în regia Danielei Burlaca.
Spectacolele se vor desfășura cu respectarea normelor sanitare antiepidemice.
„Dosarele Siberiei” – Turneul Memoriei al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, prin România
Statul va sprijini cinematografia moldovenească printr-un fond dedicat
Expoziția „MărturIE a dragostei pentru port”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
A demarat Concursul pentru Premiul Național 2025
Legea cinematografiei va fi modificată. Sergiu Prodan: „Este soluția potrivită, putem asigura o creștere reală și durabilă a industriei cinematografice”
Ziua Universală a Iei, celebrată pentru prima dată la sediul Comisiei Europene din Bruxelles
125 de ani de la nașterea lui Antoine de Saint-Exupéry, marcați la Biblioteca Națională
GALERIE FOTO // IA românească, purtată cu mândrie în Republica Moldova – simbol al rădăcinilor și identității naționale
Ziua Internațională a Iei. Muzeul Național de Etnografie organizează o defilare a portului popular dedicat cămășii cu altiță
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare