
100 mii de contoare inteligente pentru electricitate vor fi instalate în gospodăriile din Republica Moldova până la sfârșitul anului 2027
Până la finalul anului 2027, numărul contoarelor inteligente instalate în gospodăriile din Republica Moldova va ajunge la 100.000, ceea ce reprezintă 7% din totalul de 1,4 milioane de consumatori de electricitate. Acest lucru va deveni posibil în cadrul unui proiect-pilot de contorizare inteligentă, implementat cu sprijinul PNUD Moldova și al Guvernului Italiei, transmite MOLDPRES
Potrivit datelor Ministerului Energiei, în perioada 2023 - 2025 au fost livrate 35.000 de dispozitive smart către operatorii de distribuție, care sunt în proces de instalare în anul curent în zonele de distribuție Nord și Centru-Sud.
Strategia de repartizare a unui nou lot de 65 de mii de contoare a fost analizată la ședința Grupului de lucru privind contorizarea inteligentă, la care au participat reprezentanții Ministerului Energiei, PNUD Moldova și ai operatorilor de distribuție.
Potrivit secretarei de stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, contorizarea inteligentă reprezintă un pas necesar pentru modernizarea infrastructurii energetice și pentru asigurarea unui consum mai eficient și transparent.
„Colaborarea dintre minister, PNUD și operatorii de distribuție este vitală pentru a accelera extinderea acestui proiect, astfel încât cât mai mulți consumatori să beneficieze de avantajele tehnologiilor moderne”, a subliniat Cristina Pereteatcu.
De asemenea, în cadrul grupului de lucru a fost discutată și dezvoltarea unei platforme ce ar permite consumatorilor să acceseze datele de consum în funcție de ora și modul de utilizare a energiei electrice. Platforma va facilita vizualizarea consumului orar, zilnic și lunar prin grafice interactive, estimarea facturii în timp real, notificări automate în cazul unui consum excesiv și recomandări personalizate pentru reducerea consumului.
Seher Ariner, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD Moldova, a evidențiat contribuția PNUD și a Guvernului Italiei în promovarea soluțiilor digitale și inclusive.
„Prin acest proiect, demonstrăm cum inovația tehnologică poate sprijini dezvoltarea durabilă și poate ajuta cetățenii să adopte comportamente energetice mai responsabile”, a menționat Seher Ariner.
Consumatorii interesați de beneficiile contorizării inteligente pot accesa site-ul http://contorinteligent.energie.gov.md, care detaliază avantajele proiectului și oferă sfaturi practice privind schimbarea comportamentului de consum. Site-ul este gestionat de Ministerul Energiei și a fost dezvoltat cu sprijinul financiar al Guvernului Italiei, în cadrul programului „Accelerarea unei tranziții energetice echitabile în Republica Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
La începutul anului curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o decizie potrivit căreia companiile și consumatorii casnici care au contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică în funcție de orele de consum.
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Noi reguli privind încetarea activității Zonelor Economice Libere
Energocom: Jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026 a fost deja achiziționat
Situația din sectorul agricol din raionul Ștefan Vodă, în vizorul Guvernului. Daniel Vodă: „Executivul va susține agricultorii care au suferit pierderi”
Marea Britanie anunță un nou acord de apărare cu Ucraina: 5.000 de rachete antiaeriene și sprijin economic extins
Circa 900 de copii și 50 de profesori au participat deja la Programul educațional „Excursia europeană”, organizat de Guvern
Șefa statului Maia Sandu la conferința pentru Reconstrucția Ucrainei: „Moldova va fi un partener important în acest efort”
Curtea de Conturi are un nou membru
VIDEO // Campanie lansată de MMPS. Tinerii vor beneficia de formare și orientare profesională pentru a facilita angajarea în câmpul muncii
Republica Moldova reglementează voluntariatul
Cod galben de pericol de incendiu pe întreg teritoriul Republicii Moldova, până pe 17 iulie
Întrevederea Rubio-Lavrov: Washingtonul este dezamăgit de lipsa de progres în acordul de pace
Copiii din Moldova vor primi mai ușor pensia de întreținere de la părinții plecați peste hotare
Moldova primește 10 milioane de euro pentru renovarea energetică a clădirilor publice
VIDEO // A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău
Peste 6 900 de persoane asigurate au beneficiat în acest an de operații de cataractă
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Moldova contribuie activ la reconstrucția Ucrainei prin proiecte concrete și infrastructură modernă”
Uniunea Europeană va mobiliza 2,3 miliarde de euro pentru reconstrucție în Ucraina
Biroul politici de reintegrare: „UE rămâne principalul partener economic extern al companiilor din regiunea transnistreană”
Igor Grosu, despre interdicția aplicată de autoritățile române față de edilul Ion Ceban: „El pentru noi rămâne a fi o conservă de la Kremlin”