
A fost prezentat Raportul de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului IMM
Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. La 23 iunie și-a desfășurat lucrările atelierul de validare, dedicat prezentării Raportului de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru 2012-2020, elaborat cu sprijinul echipei de experți ai programului de asistență tehnică al Uniunii Europene (UE) “Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”. La eveniment au participat reprezentanți din partea Delegației UE în Republica Moldova, ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Educației, Culturii și Cercetării, ODIMM, CCI și reprezentanți ai mediului academic, transmite MOLDPRES.
Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) a relatat pentru agenție că în cadrul întrunirii au fost prezentate rezultatele analizei constrângerilor și provocărilor cu care s-a confruntat sectorul IMM pe parcursul anilor 2012-2020, precum și expuse recomandările pentru elaborarea unui nou document de politici publice pe termen mediu, dedicat sectorului IMM.
Raportul pregătit de către experți reprezintă o evaluare imparțială, bazată pe chestionare și intervievare a actorilor-cheie ce au fost implicați în procesul de implementare a Strategiei. În acest sens, au fost chestionate online 105 IMM-uri, în perioada 18 mai - 11 iunie curent, dintre care, 64 % sunt beneficiare ale programelor de asistență financiară de stat, la care majoritatea au participat în ultimii 3 ani. Cel mai mare procentaj se constată la categorii, precum nivelul de satisfacție al beneficiarilor, cu peste 60% pentru 7 din 10 programe, inclusiv pentru aspectele tehnice ale implementării programelor, cu o pondere și mai ridicată, de 80%. De asemenea, la capitolul efectelor pozitive percepute, majoritatea respondenților au raportat creșteri ale veniturilor, a accesului la finanțare și acumularea cunoștințelor.
Prezentă la eveniment, Lilia Palii, secretarul general al MEI, s-a referit la importanța evaluării desfășurate, accentuând că IMM-urile au o valoare majoră pentru economia Moldovei, ponderea acestora fiind de 99 la sută din totalul afacerilor.
„Este importantă această evaluare, iar rezultatele prezentate au o mare valoare pentru noi în elaborarea unui nou program destinat IMM-urilor, astfel încât acestea să fie susținute în perioada de recuperare post-pandemică”, a declarat secretarul general. În același context, Lilia Palii a exprimat gratitudine echipei de experți pentru abordarea profesionistă în realizarea Raportului, dar și Delegației UE pentru sprijinul acordat în implementarea agendei de reforme a Guvernului și pentru interesul major al acesteia, orientat spre crearea unui mediu propice dezvoltării sectorului IMM.
Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru perioada 2012-2020 a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova printr-o Hotărâre din septembrie 2012, scopul acesteia fiind să contribuie la crearea unui mediu de afaceri favorabil, promovarea culturii antreprenoriale în vederea susținerii IMM-urilor și asigurarea coeziunii sociale.
foto: MEI
FOTO Lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de irigare din raionul Ștefan Vodă, în etapa de finalizare #MoldovaPoate
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”