
A fost prezentat Raportul de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului IMM
Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. La 23 iunie și-a desfășurat lucrările atelierul de validare, dedicat prezentării Raportului de evaluare finală a rezultatelor Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru 2012-2020, elaborat cu sprijinul echipei de experți ai programului de asistență tehnică al Uniunii Europene (UE) “Politici de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”. La eveniment au participat reprezentanți din partea Delegației UE în Republica Moldova, ministerelor Economiei și Infrastructurii, Finanțelor, Educației, Culturii și Cercetării, ODIMM, CCI și reprezentanți ai mediului academic, transmite MOLDPRES.
Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) a relatat pentru agenție că în cadrul întrunirii au fost prezentate rezultatele analizei constrângerilor și provocărilor cu care s-a confruntat sectorul IMM pe parcursul anilor 2012-2020, precum și expuse recomandările pentru elaborarea unui nou document de politici publice pe termen mediu, dedicat sectorului IMM.
Raportul pregătit de către experți reprezintă o evaluare imparțială, bazată pe chestionare și intervievare a actorilor-cheie ce au fost implicați în procesul de implementare a Strategiei. În acest sens, au fost chestionate online 105 IMM-uri, în perioada 18 mai - 11 iunie curent, dintre care, 64 % sunt beneficiare ale programelor de asistență financiară de stat, la care majoritatea au participat în ultimii 3 ani. Cel mai mare procentaj se constată la categorii, precum nivelul de satisfacție al beneficiarilor, cu peste 60% pentru 7 din 10 programe, inclusiv pentru aspectele tehnice ale implementării programelor, cu o pondere și mai ridicată, de 80%. De asemenea, la capitolul efectelor pozitive percepute, majoritatea respondenților au raportat creșteri ale veniturilor, a accesului la finanțare și acumularea cunoștințelor.
Prezentă la eveniment, Lilia Palii, secretarul general al MEI, s-a referit la importanța evaluării desfășurate, accentuând că IMM-urile au o valoare majoră pentru economia Moldovei, ponderea acestora fiind de 99 la sută din totalul afacerilor.
„Este importantă această evaluare, iar rezultatele prezentate au o mare valoare pentru noi în elaborarea unui nou program destinat IMM-urilor, astfel încât acestea să fie susținute în perioada de recuperare post-pandemică”, a declarat secretarul general. În același context, Lilia Palii a exprimat gratitudine echipei de experți pentru abordarea profesionistă în realizarea Raportului, dar și Delegației UE pentru sprijinul acordat în implementarea agendei de reforme a Guvernului și pentru interesul major al acesteia, orientat spre crearea unui mediu propice dezvoltării sectorului IMM.
Strategia de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru perioada 2012-2020 a fost aprobată de Guvernul Republicii Moldova printr-o Hotărâre din septembrie 2012, scopul acesteia fiind să contribuie la crearea unui mediu de afaceri favorabil, promovarea culturii antreprenoriale în vederea susținerii IMM-urilor și asigurarea coeziunii sociale.
foto: MEI
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova