
Agricultorii pot solicita compensații pentru semănăturile de culturi agricole de grupa a II-a afectate de secetă
Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunţat că agricultorii pot depune cereri pentru a solicita compensații pentru semănăturile de culturi agricole de grupa a II-a, ce au fost afectate de secetă, transmite MOLDPRES.
Oficiile teritoriale ale AIPA vor recepționa până pe data de 8 decembrie curent, cererile de acordare a compensațiilor pentru producătorii agricoli ce au avut terenuri însămânțate cu porumb pentru roada anului 2020 și au fost afectate de secetă în proporție de peste 60 la sută.
Pentru a obține ajutorul financiar, solicitantul trebuie să dețină sau să lucreze în fapt suprafețe de teren însămânțate cu porumb; să dispună de cont bancar în monedă națională (MDL) și să prezinte datele din actele de constatare veridice și întocmite în termenul stabilit de prevederile prezentului Regulament.
Dosarele de solicitare a compensației, împreună cu documentele în original, pentru care sunt atașate copiile la dosar, se depun de solicitant sau de reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunile teritoriale ale AIPA din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul de compensații.
Dosarul de acordare a compensației va conține următoarele documente obligatorii: cererea de acordare a ajutorului financiar; declarația pe propria răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informației din documentele prezentate; copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești; certificatul de confirmare eliberat de către autoritatea publică locală; copia de pe certificatul privind atribuirea codului IBAN, eliberat de către banca comercială; copia actului de constatare a pagubelor la cultura porumbului pentru recolta anului 2020, cauzate de secetă.
Dosarul va fi șnuruit, sigilat, numerotat și semnat pe fiecare pagină. Documentele prezentate în copii trebuie să conțină mențiunea „corespunde originalului” și semnătura solicitantului. La depunerea dosarului de solicitare a compensației, solicitantul primește confirmarea care atestă recepționarea dosarului de către subdiviziunea teritorială a AIPA.
Mărimea ajutorului financiar per hectar de teren arabil va fi calculată de AIPA în baza mijloacelor financiare disponibile raportate la suprafața totală eligibilă, conform dosarelor recepționate.
Activitatea Oficiului Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe va fi eficientizată
FOTO Curtea liceului din Cârnățeni, Căuşeni, modernizată cu sprijinul UE și PNUD
ANSA a deschis un laborator regional la Bălţi
Drumarii au început reparaţia traseului Orhei – Susleni – Ustia – Criuleni
Wizz Air lansează șase noi rute din Chișinău către Europa
Două mii de porci au fost sacrificați în procesul de lichidare a focarului de pestă porcină din Roşcani, Anenii Noi
Agenda moldo-română în domeniul infrastructurii, discutată la MIDR cu consilierul prezidențial de la Bucureşti, Cristian Diaconescu
Vicepremierul Doina Nistor anunță că va continua să digitalizeze economia și își propune să crească PIB-ul cu 2-3% în anul 2025
Leul se depreciază față de principalele valute
Igor Grosu la Strasbourg: „Democrația din țară este pusă la grele încercări de regimul de la Kremlin”
Vicepremierul Vladimir Bolea, la București: „Interconectarea înseamnă repunerea Republicii Moldova pe harta UE”
Primele 250 tone de motorină din rezerva de stat au ajuns la CFM
Prim-ministrul Dorin Recean, la conferința „Viitorul guvernanței”: „Nu mai putem vorbi, astăzi, despre o guvernare eficientă fără să luăm în considerare tehnologia”
Președinta Maia Sandu și președintele Petr Pavel reafirmă prietenia dintre Moldova și Cehia și angajamentul pentru pace, securitate și un viitor european comun
Șeful diplomației moldovenești a susținut o lecție publică la Universitatea din Kathmandu
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată la Chișinău pe 27 martie
Atenție, fals! CNAS avertizează cetățenii asupra unei informații false care circulă în spațiul public
Producători de sâmburoase și pere au învățat de la experţi italieni tehnologii necesare pentru exportul în UE
CEC a prelungit termenul de efectuare a controlului complex al finanțării unor partide politice
2177 de arme de foc scoase din circuitul civil au fost distruse cu sprijinul UE și PNUD
Comisia Unificată de Control cere monitorizarea constantă a posturilor instalate ilegal în Zona de Securitate
Comisia de la Veneția: Proiectul de lege privind Curtea Constituțională respectă standardele internaționale
Votat în Parlament. Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi un ajutor financiar de 30 000 de lei
O agenție de dezvoltare regională din Ucraina, interesată de experiența instituției similare din nordul R. Moldova
Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu președintele Cehiei, Petr Pavel: „Vom continua să muncim pentru a construi un viitor mai sigur și prosper pentru cetățenii noștri”