
Autorităţile din Călăraşi au organizat în premieră o competiție a cramelor din raion
Autoritățile din Călărași au organizat, în premieră, o competiție a cramelor din raion. La acest eveniment au fost evaluate vinurile produse în partea locului, or, deoarece acesta a fost un eveniment în premieră, nu au fost definite criterii clare de participare, unul dintre ele fiind diversitatea geografică, transmite MOLDPRES.
Pentru evaluare, au fost prezentate vinuri albe și roșii, considerate fie produse de referință ale cramelor, fie noi.
Componența juriului a fost similară concursului „Cel mai bun vin de casă”, incluzând specialiști renumiți din domeniul vitivinicol - Elizaveta Breahnă, ex-director al Oficiului Național al Viei și Vinului, oenolog practician cu aproape patru decenii de experiență în industrie, prelședinta juriului; Nicolae Luca, fondatorul Școlii de Sommelier din Moldova, oenolog, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică; Ion Revenco, vicepreședinte al raionului Călărași; Ghenadie Bodrug, director pe producere la SRL ,,Călărași Divin"; Dorin Budeanu, director al Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, filiala Ungheni.
„Au fost înregistrate următoarele rezultate: categoria vinuri albe - locul I: vinul Feteasca Regală (2024) - fabricat de Crama „Tudor”; locul II: vinul Chardonnay (2024) - fabricat de SRL „Rosagro Prim” (marca comercială Aproape); locul III: vinul Feteasca Regală (2024) - fabricat de Crama „Tataru”. La categoria vinuri roșii locul I l-a ocupat cupajul Cabernet Sauvignon + Merlot + Feteasca Neagră + Saperavi (2023) - fabricat de Crama „Vulpe”; locul II: cupajul Cabernet Sauvignon + Merlot (2023) - fabricat de SRL „Rosagro Prim” (marca comercială Aproape); locul III: vinul Merlot (barrique) (2022) - fabricat de „Bahu Family Winery”, indică Consiliul raional Călăraşi.
Juriul a apreciat și vinul rose Cabernet Sauvignon + Merlot + Rara Neagră (2024), fabricat de Crama „Vulpe”, care a fost prezentat în exemplar unic, în categoria respectivă.
Echipa de evaluare a remarcat calitatea produselor, care pot concura pe piața vitivinicolă națională, diferențele de punctaj fiind de doar câteva sutimi.
Consiliul raional Călărași exprimă gratitudine managerilor cramelor participante în premieră la acest concurs al etalării calității, şi afirmă că se va angaja în organizarea anuală a competiției, precum și la elaborarea regulamentului concursului, fixând și criteriile clare de apreciere.
FOTO Lucrările de reabilitare a sistemului centralizat de irigare din raionul Ștefan Vodă, în etapa de finalizare #MoldovaPoate
Noi direcții de finanțare în agricultură, aprobate de Guvern
Dolarul crește, iar euro își menține valoarea
Viceprim-ministra Doina Nistor, după ce SUA au expediat notificări privind tarifele vamale: „Guvernul rămâne angajat în apărarea intereselor economice naționale”
FOTO // Două familii din Căușeni, revenite de peste hotare, dezvoltă o afacere de succes în domeniul creșterii legumelor
Republica Moldova va lansa noi licitații pentru construcția centralelor de energie regenerabilă
Facturi mai mici și locuințe cu un consum energetic aproape de zero
Siegfried Mureșan: UE oferă R. Moldova 200 000 de euro pentru a acoperi pagubele inundațiilor din toamna anului trecut
Guvernul a aprobat 232 de noi proiecte de dezvoltare locală în Documentul Unic de Program 2025–2027
Parlamentul adoptă măsuri extinse de protecție a femeilor și jurnaliștilor împotriva violenței, inclusiv cea digitală
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a discutat la Bruxelles ultimele evoluții ale agendei europene cu reprezentanții Estoniei și Suediei
Premierul Dorin Recean a vizitat o gospodărie agricolă din Taraclia, Căușeni: „Am discutat despre sprijinul Guvernului pentru fermieri.”
Procedurile de evaluare a performanțelor judecătorilor și procurorilor au fost uniformizate
Model de agricultură performantă la Căușeni: Frații Bocancea administrează o gospodărie adaptată schimbărilor climatice
Votat: Ridicarea vehiculelor va fi permisă doar în anumite condiții
Vreme stabil călduroasă, fără precipitaţii, anunţă pentru vineri meteorologii
Moldova modernizează cadrul legal pentru securitate și combaterea dezinformării
Bunurile și banii confiscați, proveniți din activități infracționale, vor fi utilizați în scopuri sociale sau de interes public
Republica Moldova va avea un sistem național de gestionare a crizelor
Filmele moldovenești vor primi finanțare printr-un fond dedicat
Germania oferă sprijin militar Republicii Moldova printr-un nou acord de cooperare
Condițiile pentru obținerea apartamentelor destinate participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl vor fi extinse
85 de sate vor beneficia de apă sigură. Moldova accelerează investițiile în infrastructură de bază
Parlamentul a operat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale
PAS răspunde acuzațiilor BCS după protestul din fața Parlamentului: „Avem progrese reale”