
Banca Mondială acordă Republicii Moldova 90 de milioane de dolari pentru creștere economică și securitate energetică
Banca Mondială acordă Republicii Moldova 90 de milioane de dolari pentru a stimula perspectivele de creștere economică și de a consolida securitatea energetică a țării noastre, transmite MOLDPRES.
Noul sprijin face parte din Operațiunea de politici de dezvoltare (OPD) Oportunități economice și politici privind tranziția climatică pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale.
Potrivit Băncii Mondiale, „Moldova s-a confruntat cu multiple crize, care au pus la încercare puterea de cumpărare a gospodăriilor și resursele guvernamentale, expunând vulnerabilitățile modelului de creștere al țării și subliniind necesitatea stringentă pentru o transformare economică fundamentală. Moldova are o oportunitate unică de a accelera reformele care vor favoriza o creștere economică mai puternică și crearea mai rapidă a locurilor de muncă. Integrarea cu piețele și instituțiile UE deschide calea pentru o economie mai productivă, mai diversificată și bazată pe sectorul privat”, a subliniat sursa citată.
„Moldova are o oportunitate unică de a valorifica impulsul candidaturii sale la UE. Sprijinul Băncii Mondiale va susține reforme critice pentru instituirea unei economii de piață funcționale, creșterea competitivității, abilitarea forței de muncă cu competențele necesare și consolidarea securității energetice", a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de țară pentru Moldova, Grupul Banca Mondială.
Sprijinul Băncii Mondiale se concentrează pe trei domenii principale. Primul este stimularea competitivității sectorului privat prin crearea unui cadru de concurență loială, îmbunătățirea cadrului de insolvabilitate pentru a permite restructurarea firmelor aflate în dificultate, dar viabile, și îmbunătățirea mediului de afaceri pentru a atrage mai multe investiții.
Un alt domeniu se referă la îmbunătățirea capacității de inserție profesională și instruirea tinerilor prin introducerea învățământului dual în universități, combinând instruirea teoretică cu experiența practică în parteneriat cu sectorul privat. Cel de-al treilea domeniu vizează consolidarea cadrului normativ pentru persoanele strămutate în Moldova, oferindu-le un statut juridic pe termen lung, condiții de viață stabile și acces continuu la resurse și servicii de sprijin pentru a-și asigura un loc de muncă pe termen lung.
Această operațiune face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență financiară, care include sprijin din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), al UE și al Băncii Mondiale. Operațiunea va beneficia de granturi în valoare de 7,7 milioane de dolari SUA din partea programului Moldova – Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW) și de un grant de 8 milioane de dolari SUA din Facilitatea de finanțare concesională globală (GCFF) pentru a sprijini eforturile de răspuns la criza refugiaților ale autorităților.
Până în prezent, GCFF a oferit Moldovei 67,22 milioane de dolari SUA sub formă de granturi, sporind gradul de concesionalitate pentru 557,91 milioane de dolari SUA oferite de Banca Mondială sub formă de împrumuturi pentru a sprijini comunitățile-gazdă și refugiații în educație, a oferi răspuns la situații de urgență, a promova politici progresive privind refugiații, consolidarea capacităților, reziliența și competitivitatea.
De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 2,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru mai mult de 70 de operațiuni în țară. Domeniile actuale de sprijin includ sectorul energetic, reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, înregistrarea și evaluarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, agricultura, apa și canalizarea.
Peste 130 de mii de vizitatori au descoperit cultura, tradițiile și inovațiile țării noastre, prezentate la Expoziția Mondială de la Osaka
Daniel Vodă, despre găzduirea Congresului Mondial al Viei și Vinului: „O recunoaștere internațională a curajului și muncii vinificatorilor noștri”
În R. Moldova va activa un Centru pentru servicii de informații fluviale
Documentul Unic de Program 2025–2027// Aproximativ 100 de proiecte de dezvoltare urbană vor fi finanţate de stat #MoldovaPoate
Aeroportul Mărculești va fi transformat în hub pentru pasageri și marfă
Orașul Bălți va avea un sistem modern de distribuție a energiei termice și apei calde, finanțat de BERD
Şeful ASD, Sergiu Bejan: „De la șantierele din nord până la drumurile din sud, mii de cetățeni și comunități vor beneficia direct de proiecte finanțate din bugetul de stat"
Un nou focar de pestă porcină, depistat în nordul ţării. Raioanele Drochia și Rîșcani, plasate în carantină
Ministrul Energiei a anunțat cum va fi acoperit în continuare necesarul de energie electrică
Incendiul de la depozitul de mobilă din Botanica a fost stins. Un tren cu apă și 112 pompieri, implicați în lupta cu flăcările
Mihai Popșoi s-a întâlnit cu moldovenii din sudul Italiei: „În cel mai scurt timp, va fi semnat noul Acord privind conversiunea permiselor de conducere”
Restricții de circulație pe strada Hristo Botev din capitală
Președintele Zelenski numește un nou comandant-șef al forțelor terestre ucrainene
Accident tragic la Strășeni. O femeie a decedat, după ce a fost lovită de un automobil condus de un tânăr de 18 ani fără permis
Direcția Cooperare Polițienească Internațională a IGP a primit confirmarea privind reținerea fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Cetățeni români din zona de conflict armat din Orientul Apropiat au fost repatriați în România
R. Moldova va avea o Strategie pentru Sisteme de Transport Inteligente
GALERIE FOTO // Republica Moldova, calea spre afirmare: 35 de ani în obiectivul MOLDPRES
Ultimul examen din sesiunea de bacalaureat. 468 de candidați susțin proba la limba maternă
Șeful IGP: Autoritățile așteaptă confirmarea oficială a reținerii fostului șef SIS, Vitalie Pîrlog
Euro și dolarul își continuă aprecierea
SUA: Trump va decide asupra intervenției în Iran „în următoarele două săptămâni”
AIS „Moldpres” marchează 35 de ani de activitate. Directorul Vitalie Hadei: „Rămânem o sursă de încredere și un model de profesionalism pe piața media”
Ucraina // Odesa, atacată cu drone: un bloc de locuințe a fst cuprins de flăcări
Șefa statului a avut o întâlnire cu autoritățile publice locale și cele raionale din Cimișlia