
Banca Națională a pus în circulație noi monede comemorative
Chişinău, 23 dec. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunţat astăzi că, începând cu 23 decembrie 2022, pune în circulație șase monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic, transmite MOLDPRES.
Potrivit BNM, seria „Personalități” este completată cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce – marele cronicar și prozator moldovean, care a adus o contribuție remarcabilă dezvoltării literaturii românești, în special prin opera „Letopisețul Țării Moldovei”, care i-a înscris pe vecie numele în istoria și cultura Moldovei. Moneda confecționată din argint are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 250 de unități.
O altă monedă comemorativă din argint va completa seria „Evenimente istorice” și este consacrată împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari – un eveniment de importanță distinctă din istoria României ce a avut loc la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Moneda cu valoarea nominală de 100 lei este emisă într-un tiraj de 300 de unități.
De asemenea, seria „Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” este suplimentată cu o nouă monedă comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 300 de piese dedicată Arhitecturii vernaculare în piatră - un stil de arhitectură locală autentică, al cărui circuit social încurajează păstrarea străvechilor tradiții și reconstituirea spațiului cultural național.
„Concomitent, seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint cu valoarea nominală de 50 de lei, ce reprezintă „Mierla-de-piatră (Monticola saxatilis)” – o specie de pasăre ocrotită de lege inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda are un tiraj de 300 de unități. Seria „Poveștile copilăriei” va include o nouă monedă din tombac argintat dedicată capodoperei „Amintiri din copilărie” - expresie admirabilă a forței creatoare a povestitorului Ion Creangă. Moneda are valoarea nominală de 20 de lei și este emisă într-un tiraj de 300 de unități”, conform Băncii Naţionale.
Șirul noilor monede comemorative din anul 2022 este completat cu moneda de argint dedicată brandului de țară „Pomul vieții”. Simbolul reprezintă continuitatea și modernizarea țării noastre, fiecare ramură a pomului sugerând unul din sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova. Moneda cu valoare nominală de 50 de lei va avea un tiraj de 1500 de unități.
Comercializarea monedelor comemorative către publicul larg se efectuează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.
Foto: bnm.md
Carburanții se ieftinesc. Noile prețuri anunțate de ANRE
OPEM, desemnat operator pentru realizarea cuplării internaționale a piețelor energiei electrice
Produsele moldovenești, promovate la expoziția „Republica Moldova Prezintă”, desfășurată la Brașov
Încasări de 766 milioane de lei, raportate de Serviciul Vamal timp de o săptămână
Euro și dolarul cresc ușor în ultima zi din iunie
Subscrierile de VMS din trimestrul II s-au încheiat. Câți bani au investit moldovenii în aceste valori mobiliare
Compensații la energie acordate antreprenorilor de către Guvern // „Ajutorul oferit de stat a avut o contribuție în menținerea prețurilor”
Președinta Maia Sandu, mesaj de susținere pentru antreprenori: „Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a șterge hotarul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”
Premierul Dorin Recean, de Ziua Antreprenorului: „Sărbătorim oamenii care construiesc acasă o economie modernă”
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Președintele ucrainean a ratificat acordul pentru crearea unui tribunal care să judece invazia rusă
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Atomium, un monument emblematic din Bruxelles, va fi închis din cauza unui val de căldură
CEC a acreditat 17 observatori naționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 28 septembrie
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Lucrările tinerei pictorițe Nadea Revenco au fost expuse în incinta Parlamentului
Polonia reintroduce controalele la frontierele cu Germania şi Lituania. Ce spune cancelarul Merz
Ucraina va primi de la FMI o nouă tranșă de jumătate de miliard de dolari
Alertă roșie de caniculă în Franța: regiunea pariziană, sub cele mai intense temperaturi din ultimii cinci ani
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice