
Circa 570 de companii au fost susținute de UE să dezvolte afaceri în mediul rural
Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Autorităţile au prezentat ieri rezultatele proiectului, finanțat de Uniunea Europeană, “Suport pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) în zonele rurale”. Suportul în valoare de patru milioane de euro a fost direcționat, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), pentru implementarea Programelor naționale „PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”, transmite MOLDPRES.
Pe parcursul a trei ani și jumătate de implementare a proiectului, 568 de companii au fost susținute financiar, în sumă totală de circa 91 milioane de lei, care au generat peste 163 milioane de lei investiții în economia națională.
În cadrul evenimentului online, dedicat rezultatelor obținute, au fost evidențiate obiectivele agreate la începutul proiectului, care s-au transformat în realizări tangibile pentru cetățenii Republicii Moldova. Totodată, au fost exemplificate companii, care au beneficiat de suport european pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în mediul rural, iar produsele sau serviciile acestora au devenit branduri naționale, bucurându-se de succes și pe alte piețe externe.
“Suportul financiar oferit de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile Republicii Moldova cu siguranță va genera noi locuri de muncă în mediul rural, va contribui la creșterea nivelului de bunăstare a oamenilor, precum și la creșterea bugetului autorităților publice locale, prin impozitele și taxele ce vor fi achitate de aceste companii. Contăm pe faptul că aceste beneficii vor fi reinvestite în dezvoltarea locală continuă, în așa fel încât, cu eforturi comune, să oferim oamenilor o viață mai bună, la ei acasă. Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin prin intermediul Planului de Redresare Economică al UE pentru Republica Moldova”, a declarat reprezentanta Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Magdalena Mueller-Uri.
La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat comunității de afaceri din Republica Moldova în drumul spre modernizare, digitalizare și internaționalizare.
„Avem o concentrație foarte mare de afaceri în Chișinău și prea puține în zonele rurale. Trebuie să dezvoltăm zonele rurale ca să creăm condiții de lansare a afacerilor și în aceste regiuni. Mulțumim Uniunii Europene pentru suportul oferit în cadrul acestui program și pentru flexibilitatea oferită, care ne-a permis să intervenim cu modificări în situații de criză, cum este și această perioadă pandemică. Noi, la Ministerul Economiei, vom continua să susținem zona rurală, să venim cu proiecte noi. Împreună cu ODIMM vom identifica zonele defavorizate, dar cu potențial economic pentru a susține businessul în regiuni”, a relevat oficialul.
Obiectivul general al Proiectului UE „Suport pentru ÎMM în zonele rurale” a fost de a contribui la îmbunătățirea calității vieții rurale pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, având o durata de 3 ani și jumătate ( 1 iunie 2018 - 30 noiembrie 2021).
Foto simbol
Micii producători din domeniul alimentar, pregătiți pentru noi cerințe în activitate, în vigoare din 25 aprilie 2025
Viticultorii din ţară, invitați pe 27 martie la Ştefan Vodă, pentru a afla despre protecție, noi tehnologii şi finanțări în domeniu
Lucrările de construcție pe sectorul 3 al drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia au intrat în etapa finală
Cu sprijinul Guvernului, o companie din R. Moldova se dezvoltă economic, dar şi cu grijă pentru un mediu curat
Euro și dolarul continuă să crească
Moldova poate//Aproape 30% din energia consumată a provenit din surse regenerabile
Merele moldovenești debutează pe piața Indiei, cu prima livrare comercială după accesul liber pe una dintre cele mai mare piețe din lume
Guvernul a dat start negocierilor unui acord ce va promova reciproc investițiile moldo-indiene
Două proiecte regionale de infrastructură derulate în raionul Ştefan Vodă, apreciate la faţa locului de vicepremierul Vladimir Bolea
Ambalajele de unică folosință și cele reutilizabile vor putea fi returnate contra plată
Atac cu drone asupra Kievului: Cel puţin şapte persoane au fost rănite
GALERIE FOTO // Moldova-Norvegia în debutul preliminăriilor CM 2026
UPDATE // Trafic intens de călători la PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, pe sensul de intrare în Republica Moldova
Norvegia învinge Moldova cu 5-0 în debutul preliminariilor CM 2026
România // Biroul Electoral Central a stabilit ordinea candidaților pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale
Zece mii de plopi au fost plantați în cadrul campaniei „Donează pentru un viitor la verde”
Ucraina // Toți membrii unei familii, uciși într-un atac rusesc
Naționala Moldovei debutează în preliminariile Campionatului Mondial 2026. Președinta Maia Sandu: „Fotbalul are puterea de a ne uni și de a ne face mândri de țara noastră”
Republica Moldova se aliniază inițiativei globale „Ora Pământului”
Incendiu la Botanica. Flăcările au cuprins un lan de vegetație
Delegația UE: Republica Moldova avansează în procesul de aderare
Ziua Mondială a Apei // Ministerul Mediului îndeamnă cetățenii să folosească rațional resursele de apă
Ucraina // Zelenski, în vizită la trupele care apără orașul strategic Pokrovsk
Zilele Reginei Maria la Chișinău // Iuliana Gorea Costin: „Simbolizează dreptul nostru la identitate”
UPDATE // Traficul transfrontalier, fluidizat la PTF Sculeni