
FOTO Curtea liceului din Cârnățeni, Căuşeni, modernizată cu sprijinul UE și PNUD
Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” din satul Cârnățeni, raionul Căușeni, vor veni în siguranță spre școală. Principala platformă din fața liceului va fi modernizată cu sprijinul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.
Școala este frecventată de peste 350 de elevi, iar de la construcția liceului în 1989 curtea școlii nu a mai fost reparată. Principala platformă a instituției de învățământ va fi modernizată prin montarea de pavele, amenajarea aleilor de acces, instalarea bordurilor și a locurilor de recreere. La intrarea principală în liceu va fi montată o rampă de acces, astfel liceul va deveni incluziv.
„În curtea liceului desfășurăm diferite activități și chiar am avut nevoie să o renovăm, deoarece asfaltul era găurit, era risc de traumatism în rândul copiilor. Școala noastră e frecventată de copiii din localitate, dar și din alte părți, avem inclusiv profesori din Tiraspol, Tighina (Bender) specializați în arte, cum ar fi solfegiu, muzică etc.,” spune Natalia Paniș, directoarea Liceului Teoretic cu profil arte „Grigore Grigoriu” din satul Cârnățeni, raionul Căușeni.
Localitatea Cârnățeni, alături de alte 11 comunități, beneficiază de susținere pentru dezvoltarea locală sustenabilă din primăvara anului 2024. De atunci, grupul de inițiativă a fost asistat la identificarea, formularea și planificarea inițiativelor locale. Așa au putut participa la concursul de selectare a proiectelor de infrastructură finanțat de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
„Acum, că am fost susținuți și o să avem finanțare de la Uniunea Europeană, suntem nespus de bucuroși. Vor fi beneficiari de fapt întreaga localitate, mai ales că noi punem accent pe condiții pentru copii și a fost unul din obiectele alese de întreaga comunitate, atunci când a fost decisă problema prioritară”, menționează Maria Carauș, președinta AO „Speranța” de la Cârnățeni.
Pe lângă sprijinul financiar al UE, contribuția comunității din Cârnățeni și din diasporă va completa bugetul lucrărilor de infrastructură, acoperind și instalarea unui gard nou la intrarea în curtea școlii.
„Atunci când vorbim despre accesibilitate, în mod special la informație și servicii, este foarte important pentru noi să reușim să sensibilizăm cetățenii referitor la problemele care se întâmplă în comunitate. Fiecare cetățean trebuie să-și regăsească vocea sa în dezvoltarea comunitară”, estimează Vera Ciuchitu, membra grupului de lucru.
În anul 2016, Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” din Cârnățeni a beneficiat de un alt proiect de infrastructură și anume reparația fațadei și acoperișului la blocul A. Lucrările de atunci au fost realizate de asemenea cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Înghețurile de primăvară amenință culturile agricole. MAIA vine cu recomandări și măsuri de protecție
Șeful de la Energie, Dorin Junghietu, s-a întâlnit la Londra cu omologi din mai multe țări
Peste 100 de agricultori din Telița își vor putea iriga terenurile grație unui sistem modern construit cu sprijinul IFAD
Numărul mașinilor electrice înregistrate în Moldova a crescut constant în ultimii ani
Investiții de 27,3 milioane de lei în valori mobiliare de stat, în doar patru zile de la lansarea perioadei de subscriere
Antreprenorii autohtoni își pot promova produsele în România. Expoziția „Republica Moldova prezintă” va fi organizată în orașele Vaslui, Cluj și Brașov
Un nou record de producere a energiei din surse regenerabile. Ponderea acesteia a atins cota de 36 la sută
Curs valutar anunțat de BNM: Euro scade, iar dolarul crește
Reuniunea Constituenței FMI și Băncii Mondiale // Anca Dragu: „R. Moldova demonstrează că prin reforme și parteneriate strategice poate construi un viitor european”
Arcașa Alexandra Mîrca a cucerit medalia de bronz la Grand Prix-ul din Turcia
Președinta Maia Sandu, întrevedere cu noul Cancelar al Austriei, Christian Stocker: „Am convenit asupra importanței viitorului european al Moldovei”
Republica Moldova va adera la Convenția pentru reglementarea pașnică a conflictelor internaționale
Mai multe clase-model de limba română și limba bulgară din Taraclia au fost dotate cu mobilier și echipamente noi
Alegeri locale noi: CEC a aprobat simbolurile concurenților electorali pentru imprimarea în buletinele de vot
Monumentele istorice din Moldova vor putea fi restaurate cu bani din Fondul național al culturii
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun
Vicepremierul Mihai Popșoi va efectua o vizită de lucru în Polonia
Deputații se întrunesc miercuri în ședință plenară
Cristina Gherasimov, în vizită la elevii din Anenii Noi calificați în finala EuroQuiz 2025
Peste 17.000 de moldoveni au solicitat ambulanța în ultima săptămână
Președinta Maia Sandu participă la Congresul Partidului Popular European din Spania
Circa 1400 de tineri vor fi încorporați în serviciul militar în termen
2 mai va fi zi lucrătoare
Moldovenii stabiliți în Franța vor beneficia de pensii și alte prestații sociale în baza unui nou acord bilateral
Moldova va primi finanțare europeană prin Programul Interreg Europe 2021–2027