
Danemarca, Norvegia și Suedia contribuie, prin intermediul PNUD, la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din R. Moldova
Țările scandinave - Danemarca, Norvegia și Suedia - contribuie la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice (FRVE), prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite MOLDPRES.
Danemarca oferă 5,59 milioane de dolari SUA, Norvegia - 8,86 milioane de dolari SUA, iar Suedia - 9,9 milioane de dolari SUA. Fondurile vor permite Guvernului Republicii Moldova să asigure acordarea compensațiilor la energie gospodăriilor vulnerabile energetic în perioada sezonului rece curent.
„Doresc să îmi exprim profunda recunoștință față de guvernele Danemarcei, Norvegiei și Suediei, care ne-au arătat generozitatea și prietenia lor în momentele dificile pentru țara noastră. Această donație va fi folosită pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile și pentru a le asigura căldura și siguranța în acest sezon rece. Sprijinul și bunăvoința dumneavoastră sunt foarte apreciate și suntem onorați să vă avem ca parteneri de încredere în domeniul protecției sociale”, a declarat Alexei Buzu, ministru al Muncii și Protecției Sociale.
La rândul său, Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a afirmat că PNUD apreciază contribuția semnificativă a Danemarcei, Norvegiei și Suediei la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova și solidaritatea cu cetățenii moldoveni, care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie.
„În același timp, munca noastră nu se oprește la ameliorarea pe termen scurt. Împreună cu partenerii noștri, ne angajăm să facem sistemul energetic al Republicii Moldova mai rezilient, asigurându-ne că oamenii au acces la energie durabilă și la prețuri accesibile pe termen lung”, a relevat Daniela Gasparikova.
Fondul de reducere a vulnerabilității energetice (FRVE) a fost creat în 2022 de Guvernul Republicii Moldova cu sprijinul Uniunii Europene, Slovaciei și al PNUD. De la lansare, Fondul a oferit compensații pentru peste 895.000 de gospodării.
PNUD a sprijinit Guvernul în mobilizarea resurselor pentru Fond. În sezonul 2022-2023, PNUD a facilitat o contribuție de 10 milioane de dolari SUA la FRVE din partea Suediei și de 6,67 milioane de dolari SUA din partea Elveției. În sezonul 2023-2024, Suedia a contribuit cu 9,63 milioane de dolari, iar Italia a contribuit cu 5 milioane de euro la Fond prin intermediul PNUD.
PNUD, Italia și alți parteneri de dezvoltare continuă să ofere sprijin și în sezonul rece 2024-2025 pentru a asigura funcționarea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, modernizarea sistemului IT și activitatea centrului de apel dedicat.
BNM participă la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional și Grupului Băncii Mondiale
Serviciul Vamal a colectat peste 804 milioane de lei în ultima săptămână
Euro și dolarul cresc ușor
Cetățenii pot investi în valori mobiliare de stat. Ministerul Finanțelor a lansat o nouă perioadă de subscriere
Granturi pentru reabilitarea energetică a blocurilor locative. Dosarele pot fi depuse la CNED
Moldovenii preferă să țină economiile în lei. Volumul depozitelor noi a atins în luna martie cifra de 4 miliarde de lei
Valoarea creditelor acordate de bănci, în creștere în luna martie. Cele mai solicitate sunt împrumuturile în lei, pe un termen de până la cinci ani
VIDEO // Oferta pentru masa de Paști la piețele din Chișinău: cozonaci, miel și ouă - prețurile variază în funcție de produs și preferințele cumpărătorilor
Integrarea sistemului financiar moldovenesc în spațiul european: Băncile din Republica Moldova au depus primele dosare pentru aderarea la SEPA
Guvernul simplifică procedura de accedere în profesia de expert judiciar
Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, actualizat de Guvern
Istanbulul a fost zguduit de un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade
Guvernul a îmbunătățit cadrul normativ pentru fabricarea berii, pentru a susţine dezvoltarea industriei
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova va fi o prioritate în bugetul Uniunii Europene pentru următorii șapte ani”
Agenda de reforme a BNM pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la UE, discutată de Anca Dragu cu lideri ai FMI
La Leova va fi relansat proiectul de creare a complexului turistic „Valul lui Traian"
Ziua Drapelului de Stat, marcată pe 27 aprilie. Daniel Vodă: „Omagiem simbolul care ne unește”
Republica Moldova aderă la două noi programe europene
Vârstnici din cinci raioane au fost păgubiți cu circa 7 milioane de lei. Cinci suspecți au fost reținuți
Fără telefoane mobile în timpul lecțiilor. MEC a desfășurat un studiu pentru a analiza cum este aplicată noua regulă în școli
Discuțiile ministeriale de la Londra asupra războiului din Ucraina au fost amânate
Republica Moldova va emite pașapoarte și documente de călătorie modernizate, din 1 ianuarie 2026
Încă un magistrat de la Curtea de Apel Centru a promovat evaluarea externă
Un tunel-record va lega Danemarca de Germania. O revoluție în infrastructura europeană
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Cimișlia este un exemplu cum dezvoltarea locală devine realitate prin viziune, muncă și colaborare”