
De la începutul anului au fost înregistrate 40 de situații excepționale cu caracter natural
Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. De la începutul anului, în țară au fost înregistrate circa 40 de situații excepționale cu caracter natural, cum ar fi vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf etc. Intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități din 23 de raioane, cele mai afectate fiind Sângerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni, Dondușeni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni, Telenești, Orhei, Drochia, Cahul ș.a., transmite MOLDPRES.
Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, Ion Perju, ministru în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.
„În consecință, până la data de 28 iunie au fost afectate importante segmente de infrastructură, precum și suprafețe impunătoare de livezi, semănături (peste 7 mii de hectare), inclusiv 1642 ha de porumb, 1852 ha de floarea-soarelui, 1073 ha de grâu, 1088 ha de orz, 1467 ha de sfeclă de zahăr, 51 ha de rapiță, 17 ha de legume, 5 ha de harbuzării, 197 ha de alte culturi, 367 ha de viță-de-vie şi 2192 ha de livezi”, a specificat Ion Perju.
Potrivit oficialului, paguba materială totală înregistrată la culturile agricole este de peste 162 milioane de lei, însă evaluările încă continuă. „Suplimentar la această sumă, doar în raionul Ștefan Vodă pagubele documentate operativ la data de 26 iunie, pe suprafețe de circa două mii de hectare, s-au cifrat la 65 de milioane de lei şi evaluarea continuă”, a precizat ministrul de resort.
Acesta a mai menționat că „potrivit prognozelor meteo, în perioada următoare, vor fi înregistrate ploi torențiale cu vânt puternic și grindină, or, din acest considerent este necesară asigurarea funcționalității și punerii în aplicare a 18 puncte rachetare noi – adiționale celor 132 existente, pentru care conform inițiativei MADRM din 2020, sunt necesare surse financiare suplimentare de peste șapte milioane de lei”.
„În contextul celor menționate și reieșind din specificul climatic existent, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului solicită Guvernului Republicii Moldova alocarea surselor financiare, în mărime estimativă de 246 milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale și sectorului agricol de calamitățile naturale”, a conchis ministrul de resort, Ion Perju.
foto: ecopresa.md
Încasările Fiscului la buget, în creștere cu 4,6 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Antreprenorii începători și cei care doresc să inițieze o afacere pot beneficia de instruiri gratuite
Dolarul scade cu 12 bani, iar euro crește ușor
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
În lunile martie-iunie, 81 de afaceri agricole au fost finanțate prin Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare