
Documentarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre rămâne funcțională
Chişinău, 1 sep. /MOLDPRES/. Chișinăul asigură locuitorilor din regiunea transnistreană, care temporar nu se află sub controlul autorităților constituționale, dreptul de a-și înmatricula mijloacele de transport (cu excepția celor antrenate în activitatea comercială) cu numere de înmatriculare neutre și de a accede în traficul internațional în condițiile prevederilor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 8 noiembrie 1968, informează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.
Procedura este reglementată de Legea nr. 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative adoptată ca urmare a implementării unui angajament agreat în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, incluse în așa-numitul pachet Berlin plus.
Actul legislativ menționat a intrat în vigoare la 1 septembrie 2018 și nu limitează în timp aplicabilitatea mecanismului numerelor neutre pentru mijloacele de transport introduse în stânga Nistrului și municipiul Bender după această dată.
Pentru mijloacele de transport care se aflau în regiune înainte de intrarea în vigoare a legii enunțate, termenul de acțiune al mecanismului a fost fixat inițial pentru un interval de 2 ani (până la 1 septembrie 2020), iar prin Legea nr. 180/2020 a fost prolongat până la 1 septembrie 2022.
Astfel, locuitorii regiunii transnistrene pot beneficia în continuare de serviciile prestate de Agenția Servicii Publice la două puncte de înmatriculare a autovehiculelor, situate în orașele Tiraspol și Rîbnița, iar cei care dețin sau își vor procura mijloace de transport introduse după 1 septembrie 2018 le vor putea documenta cu plăci neutre în conformitate cu normele legale existente.
De asemenea, rezidenții din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender au dreptul să-și înmatriculeze cu numere naționale mijloacele de transport deținute în baza prevederilor legale generale, deopotrivă cu persoanele fizice și juridice din celelalte localități ale țării.
Așa cum participarea în circulația auto din afara țării se admite doar cu permise naționale sau internaționale, autoritățile continuă să ofere locuitorilor regiunii transnistrene un mecanism de preschimbare simplificată și fără susținerea probelor adiționale, cu obținerea permisului de conducere al Republicii Moldova.
Cu toate că statisticile denotă sporirea interesului locuitorilor din regiunea transnistreană pentru aceste servicii publice oferite de autoritățile R. Moldova, care le asigură dreptul de a accede în traficul rutier internațional, Tiraspolul sfidează înțelegerile convenite și blochează sub un pretext fals, începând cu 29 decembrie 2021 şi până în prezent, prestarea serviciilor de înmatriculare primară a automobilelor în conformitate cu Legea nr. 170/2018.
Foto: Biroul politici de reintegrare
Încasările Fiscului la buget, în creștere cu 4,6 miliarde de lei în prima jumătate a anului
Antreprenorii începători și cei care doresc să inițieze o afacere pot beneficia de instruiri gratuite
Dolarul scade cu 12 bani, iar euro crește ușor
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
În lunile martie-iunie, 81 de afaceri agricole au fost finanțate prin Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare