
Economia națională a înregistrat mai multe progrese în ultimul an
Chişinău, 9 aug. /MOLDPRES/. În ultimul an, Republica Moldova s-a confruntat cu cel mai mare număr de crize suprapuse de la independență, însă în pofida acestor provocări și dificultăți, economia națională a înregistrat mai multe progrese, conform ministrului Economiei, Sergiu Gaibu, care a prezentat ieri raportul realizărilor instituţiei, la un an de mandat, transmite MOLDPRES.
Potrivit oficialului, anul 2021 s-a încheiat cu o creștere de 13.9%, iar primul trimestru al anului 2022, în pofida șocurilor externe, a înregistrat o creștere în termeni reali de 1.1% față de aceeași perioadă a anului 2021.
„Industria, după diminuarea de -10.4% din luna aprilie, a înregistrat o creștere de 13.2% în luna mai, astfel generând o creștere de 2.6% pentru primele 5 luni ale anului curent. De asemenea, cifra de afaceri în sectorul transporturilor a crescut cu 39.6% pentru primele 5 luni ale acestui an. Transportul feroviar a crescut cu aproape 50%, cel naval de 2.5 ori, transportul auto cu +42.3%. Volumul investițiilor în active imobilizate a crescut cu 12.6%, însumând circa 4.9 mlrd de lei în trimestrul I al anului curent, creșterea cea mai mare fiind înregistrată în construcții inginerești + 51.2%, clădiri nerezidențiale +18,7&%, mașini și utilaje +2,7%”, a relevat Sergiu Gaibu.
În același timp, Ministerul Economiei a inițiat o serie de reforme structurale, cele mai importante fiind Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, precum şi reorganizarea Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței în Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.
Conform sursei citate, pentru perioada următoare, Ministerul Economiei își propune să continue promovarea mai multor proiecte printre care: Proiectele „easy business”; Crearea Fondului de Accelerare și Dezvoltare a Economiei Sustenabile (FADES); finalizarea promovării pachetului de digitalizare e-comerț; finalizarea promovării pachetului de optimizare a parcului IT; Crearea parcului pentru servicii de afaceri internaționale (BPO); Elaborarea strategiei de diplomație economică; Elaborarea și promovarea Programului Național de Dezvoltare a Economiei Digitale; Reformarea infrastructurii calității și îmbunătățirea rețelei de laboratoare naționale; Elaborarea și promovarea Programului Național de Dezvoltare Industrială; Diminuarea taxelor vamale la importul unor materii prime utilizate în producția națională.
Guvernul condus de Natalia Gavriliţa şi-a început mandatul la 6 august 2021, când a depus jurământul.
VIDEO // A început instalarea cablurilor electrice pe Linia Vulcănești–Chișinău
Vicepremierul Vladimir Bolea: „Moldova contribuie activ la reconstrucția Ucrainei prin proiecte concrete și infrastructură modernă”
Biroul politici de reintegrare: „UE rămâne principalul partener economic extern al companiilor din regiunea transnistreană”
În Stăuceni va apărea un microoraș tehnologic pentru cercetare, educație și start-upuri
Parlamentul a ratificat un nou împrumut pentru eficientizarea termică a locuințelor din capitală
Consumul de gaze naturale a scăzut cu 40 la sută în iunie
Numărul contribuabililor persoane fizice ce desfășoară activități independente, în creștere după anularea patentei
Aeroportul Internațional Chișinău, între cele mai performante din Europa la capitolul creștere a traficului de pasageri
FOTO Lucrările pe șantierul ocolirii Vulcănești avansează, cu un progres de 80%
Discuții la Guvern despre modificările Legii privind avocatura: „Nu afectează exercitarea activității de avocat, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă”
Mihai Popșoi, la Bruxelles: „Sprijinul constant al UE ne face mai rezilienți”
Fonduri pentru dezvoltarea satelor și orașelor din Moldova. Dorin Recean: „2,83 miliarde de lei au fost investiți în proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor de zi cu zi”
Remaniere majoră la Kiev. Zelenski a anunțat cine ar putea fi noul premier al Ucrainei
Drumul R34, în plin proces de reabilitare: 83 km de infrastructură modernizată în sudul țării #MoldovaPoate
Furnizorii de servicii media, difuzorii și distribuitorii de publicitate pot difuza doar mesaje de interes public aprobate de CEC
Clădirile serviciilor sociale, transformate în spații eficiente energetic. Parteneriat între Ministerul Energiei și Fundația Soros Moldova
IGP a anunțat motivul omorului de la Fălești
Zelenski susține că a avut o discuție productivă cu emisarul special american Kellogg la Kiev
Numărul copiilor de etnie romă care primesc burse de merit s-a dublat în ultimii doi ani
Peste 14.000 de solicitări la Serviciul de Urgență în ultima săptămână. 120 de victime în urma accidentelor rutiere
Președinta Maia Sandu, mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a Franței: „Un partener strategic și prieten loial”
Trei persoane, condamnate pentru trafic de influență la obținerea frauduloasă a certificatelor medicale pentru permisul de conducere
Circa 29 milioane de lei au fost direcționați agricultorilor de către AIPA în perioada 7-11 iulie
Ministerul Justiției a inițiat discuții cu reprezentanții avocaturii și autoritățile responsabile
Spații gratuite pentru copii la locul de muncă al părinților. Alexei Buzu: „Construim un mediu de lucru mai prietenos pentru familii”