ro
Economie
24 Iulie, 2025 / 07:47
/ Acum 13 ore

Economii în facturi de peste 300 de mii de lei la Spitalul raional Cantemir, după instalarea panourilor fotovoltaice și eficientizarea energetică

Spitalul raional Cantemir a economisit, în ultimii trei ani, peste 300.000 de lei la factura de energie electrică. Acest lucru a fost posibil după ce instituția a instalat panouri fotovoltaice și a desfășurat lucrări de eficientizare energetică, transmite MOLDPRES.

Mai exact, Spitalul raional din Cantemir, care deservește aproximativ 50.000 de locuitori, a fost supus unui amplu proces de eficientizare energetică: clădirea a fost termoizolată, acoperișul renovat, sistemul de ventilare modernizat și au fost instalate panouri solare pe acoperiș.

Potrivit directorului instituției, Anatolie Răcilă, instalarea panourilor fotovoltaice, cu o capacitate de 40 kW, a fost esențială pentru spital. În ultimii trei ani, instituția a economisit peste 300.000 de lei la factura de energie electrică. Totodată, pe teritoriul spitalului a fost instalată o stație de producere a oxigenului, care funcționează în regim continuu, asigurând necesarul pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și alte probleme medicale.

Instituția a fost vizitată de ministrul Energiei, Dorin Junghietu, care a mers în raionul Cantemir. Oficialul a discutat cu reprezentanții administrației publice locale, dar și cu alți factori de decizie. În cadrul întâlnirii, ministrul a enumerat progresele înregistrate de Republica Moldova în domeniul energetic, subliniind faptul că investițiile realizate în ultimii ani, inclusiv în diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și dezvoltarea producției de energie regenerabilă, au consolidat securitatea energetică a statului.

„Sectorul energetic s-a dezvoltat enorm. Acum câțiva ani eram complet dependenți de o singură sursă și vulnerabili în fața șantajului. Astăzi, datorită proiectelor de infrastructură și investițiilor în surse regenerabile, Republica Moldova este mult mai sigură energetic și nu mai poate fi șantajată”, a declarat Dorin Junghietu.

Ministrul a remarcat și creșterea semnificativă a producției de energie verde. Potrivit lui, în ultimii cinci ani, capacitatea de producție a energiei din surse regenerabile a înregistrat o creștere de opt ori, atingând 689 MW. Doar în luna iunie, sursele regenerabile locale au acoperit, în medie, 48% din consumul zilnic de electricitate, cu vârfuri orare ce au depășit 82%.