
FOTO // Investiții consistente în drumurile Moldovei: peste 220 mln de lei valorificați în luna mai pentru infrastructura rutieră națională
Administrația Națională a Drumurilor (AND) anunță astăzi că, în luna mai 2025, au fost valorificate circa 222,42 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare, întreținere și modernizare a infrastructurii rutiere din Republica Moldova. Potrivit drumarilor, aceste investiții reflectă angajamentul ferm pentru îmbunătățirea siguranței și confortului rutier, în beneficiul cetățenilor din întreaga țară, transmite MOLDPRES.
„Din suma totală, peste 37 milioane de lei au fost alocate pentru reparații capitale ale drumurilor și podurilor. Printre proiectele majore în desfășurare se numără: reparația drumului R26 Bender – Căușeni – Cimișlia, inclusiv reabilitarea podurilor; construcția podului peste râul Bâc și a pasajului peste calea ferată pe drumul național M1 (Etapa II); amenajarea canalizării exterioare pe același traseu; stabilizarea terasamentelor pe drumul național M5; amenajarea unui sens giratoriu pe R6, în s. Peresecina; reparații capitale pe drumurile G39, G104.1, G108, G109, G113 și altele”, explică AND.
În prezent, 14 șantiere active sunt în execuție conform Programului Fondului Rutier pentru anul 2025. De asemenea, circulația a fost redeschisă pe două tronsoane importante: pasajul peste calea ferată de pe R6 (km 132,080) și intersecția G108 – L478, unde a fost amenajat un nou sens giratoriu.
„Pentru întreținerea curentă a drumurilor naționale au fost valorificate aproximativ 182 milioane de lei, direcționate spre reparații asfaltice (plombări, fisuri); reabilitarea trotuarelor și consolidarea acostamentelor; întreținerea indicatoarelor și a marcajului rutier; lucrări la poduri, podețe, stații de așteptare și iluminat stradal. Totodată, 3,06 milioane de lei au fost alocați pentru cofinanțarea proiectelor locale de reabilitare a drumurilor”, indică AND.
Pe segmentul întreținerii periodice, se execută lucrări pe aproximativ 45 de sectoare de drumuri regionale (G), repartizate în 36 de loturi. Progresul general al lucrărilor depășește 70%, cu 10 sectoare finalizate și alte nouă aproape de final. Aceste drumuri leagă localități din raioanele Ungheni, Strășeni, Dubăsari, Basarabeasca, Cantemir, Drochia și altele.
De asemenea, au fost demarate lucrări noi pe sectoarele R15.1 Bălți – M5 (2,3 km); G94 – Boldurești – Valea-Trestieni (km 10,95 – 16,90); G116 – Volontiri (km 16,71 – 18,51); G114 – Răscăieți – Purcari (km 23,74 – 25,11). Pentru sporirea siguranței rutiere, a început amenajarea unui sens giratoriu provizoriu la intersecția R30 – L573.2 (acces Căușeni).
Tot în luna mai, pentru activitățile de proiectare, evaluare tehnică și procurare de terenuri au fost cheltuiți aproximativ 1,3 milioane lei. "Aceste investiții contribuie semnificativ la dezvoltarea durabilă a rețelei rutiere, cu impact direct asupra accesului la servicii esențiale precum educația, sănătatea și piața muncii”, menţionează Administrația Națională a Drumurilor, susţinând că rămâne angajată în misiunea de a asigura drumuri moderne, sigure și eficiente pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
La începutul lunii iunie, Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru reparația și întreținerea drumurilor publice naționale. Suma suplimentară de 1 miliard de lei, alocată prin Bugetul PLUS, urmează să fie inclusă în mijloacele Fondului Rutier, care va constitui, în total, aproape 2,7 miliarde de lei.
În prezent, în gestiunea S.A. „Administrația Națională a Drumurilor” sunt 5.993 km de drumuri naționale, inclusiv: 631 km de drumuri expres, 2.011 km de drumuri republicane și 3350 km de drumuri regionale.
Antreprenorii începători și cei care doresc să inițieze o afacere pot beneficia de instruiri gratuite
Dolarul scade cu 12 bani, iar euro crește ușor
ANSA lansează o nouă etapă de modernizare prin semnarea unui Memorandum de digitalizare și consolidare a siguranței alimentare
Republica Moldova participă la cea de-a 44-a sesiune a Conferinței FAO la Roma
Republica Moldova atinge un nou record de energie regenerabilă: pe 29 iunie, ponderea a depășit 48%
Investițiile în eficiența energetică a clădirilor pot reduce cheltuielile pentru resurse energetice cu circa 120 milioane de lei
Secretariatul Comunității Energetice a salutat progresele Republicii Moldova în integrarea în piața energetică a UE
În lunile martie-iunie, 81 de afaceri agricole au fost finanțate prin Programul Facilitatea de Creditare în Agricultură
Cercetătorii din R. Moldova în agricultură au obținut patru medalii la Salonul INVENTICA 2025 din Iaşi
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare