
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Stelian Ruslan Grecu a visat din copilărie să devină polițist. Tânărul știa cu certitudine că această profesie îl caracterizează pe deplin și stă la baza principiilor care s-au format de-a lungul copilăriei și adolescenței sale. După absolvirea liceului, acesta și-a început studiile la Academia Ștefan cel Mare din Chișinău. În prezent, tânărul este student în anul III la Facultatea drept, administrație, ordine și securitate publică, studii la buget.
Decizia de a studia la Academia Ștefan cel Mare
Tânărul povestește că a ales să urmeze studiile la Academia Ștefan cel Mare deoarece și-a dorit o formare profesionala în domeniul polițienesc.
„După sfaturile oferite de către angajați din sistem, am ales această cale pentru a urma o carieră în domeniu. Această facultate m-a atras prin viziunea educațională pe care o promovează, iar caracterul militar al acestei instituții m-a atras și mai mult”, afirmă Stelian Ruslan Grecu.
Acesta spune că, în timpul studiilor, a trecut prin transformări psihologice și intelectuale majore, iar datorită acestui fapt a devenit „mai organizat, mai responsabil și mai încrezut în propriile puteri”.
„În prima perioadă m-am întâlnit cu una dintre cele mai mari probleme - încadrarea într-un nou colectiv în care toți încearcă să se manifeste, însă m-am isprăvit cu brio. Calitatea procesului de învățământ în cadrul Academiei o apreciez cu calificativul „excelent”, deoarece activitățile din cadrul instituției sunt cognitiv-interactive, utile și interesante. Astfel, procesul educațional este organizat foarte rațional pentru dobândirea aptitudinilor necesare pentru activitatea ulterioară”, a accentuat Stelian Ruslan Grecu.
Cea mai prețioasă lecție oferită de Academie
Tânărul susține că actualele condiții de studii sunt la un nivel înalt, iar corpul didactic este format din practicieni din domeniul jurisprudenței.
„Datorita acestui fapt, obținem cunoștințe de implementare a legislației atât din punct de vedere teoretic, cât și practic. Profesorii din cadrul Academiei îi consider persoane distinse, adevărați profesioniști, bine orientați spre ghidarea corectă a viitorilor specialiști în domeniul juridic. Pe parcursul anilor de studii am reușit să-mi fac câțiva prieteni adevărați printre colegi, ba chiar și printre profesori. Totuși, cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății, fără corupție: Dura lex, sed lex - „Legea e aspră, dar e lege” - oricât ar fi de dură, legea trebuie respectată”, a remarcat Stelian Ruslan Grecu.
După finalizarea studiilor, acesta intenționează să activeze în domeniul polițienesc. În prezent, studentul afirmă că este ghidat de intenția de a valorifica toate cunoștințele dobândite în perioada studiilor.
„Sper să am oportunități pentru a îndeplini scopul vieții: implementarea unor noi reguli privind legislația națională. Încă nu sunt total sigur asupra serviciului pe care îl voi urma după absolvirea academiei, dar luând în considerare faptul că sunt la specializarea urmărire penală, cred că voi activa în calitate de anchetator - ofițer de urmărire penală. Totuși, sunt sigur că intelectualitatea este temelia jurisprudenței, respect formula juridică și insist ca și cei din jurul meu să o respecte. Trăiesc după principiul: Problemele vieții nu sunt semne de oprire, ci busole pentru activitatea ulterioară”, a adăugat tânărul.
Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost fondată acum 34 de ani. Aceasta este acreditată instituţional şi ştiinţific, racordată la standardele educaţionale ale Uniunii Europene, se subordonează MAI și se conduce în activitatea sa de directivele Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Academia pregăteşte specialişti pentru autorităţile administrative şi instituţiile din subordinea MAI şi alte organe de aplicare a legii din Republica Moldova.
Citește și: Admitere 2025 // Academia „Ștefan cel Mare” a MAI oferă noi oportunități de studii pentru tineri
Radio Moldova Comrat. Daniel Vodă: „O veste excelentă pentru pluralismul media din regiunea găgăuză și pentru întreaga țară"
Meteorologii prognozează o zi călduroasă pentru miercuri
FOTO // O expoziție deschisă la Muzeul Național de Istorie oferă o privire asupra istoriei electorale a Republicii Moldova
Republica Moldova va încheia un acord cu Irlanda privind preschimbarea permiselor de conducere
Avertizare hidrologică: Cod Roșu, Portocaliu și Galben de scurgere scăzută a apei în râurile din R. Moldova
USMF „Nicolae Testemițanu” începe din 21 iulie admiterea pentru anul universitar 2025–2026
Un nou transplant renal a fost efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”
După ce a fugit din închisoare, deținutul fugar de la Tighina a fost implicat în 17 infracțiuni. Ce riscă acesta
Germania oferă Moldovei un grant de 5,5 milioane de euro pentru proiecte strategice
Exportul de servicii a crescut cu peste 10 la sută în primul trimestru din 2025
Activitatea agenților imobiliari va fi reglementată prin lege
Șefa statului a participat la inaugurarea sediului renovat al Centrului de Sănătate Publică Cahul
Republica Moldova, reprezentată la reuniunea de nivel înalt a Constituenței FMI și a Grupului Băncii Mondiale
12 milioane de euro vor fi investite pentru asigurarea accesului la apă potabilă în localitățile rurale
Republica Moldova va primi o finanțare suplimentară de 40 de milioane de euro din partea BERD pentru reabilitarea drumurilor
Guvernul inaugurează expoziția „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească” în Piața Marii Adunări Naționale
15 iulie - termenul limită de prezentare de către partide a rapoartelor financiare pentru primul semestru al anului 2025
Premierul Dorin Recean: „În ultimii ani, am obținut independența energetică a țării și ne-am dezlegat de șantajul cu gaz”
Summitul Moldova - UE // Daniel Vodă: „Europa vine la Chișinău pentru că Moldova livrează rezultate concrete și este pe calea transformării”
Eduard Ciobanu, reales președinte al Asociației Presei Sportive din Moldova. „Printre priorități, organizarea unui Campionat European de fotbal printre jurnaliști”
Centrul de Sănătate Publică de la Cahul, inaugurat după modernizare. Maia Sandu: „E nevoie să facem investiții în continuare”
Stelian Ruslan Grecu, student al Academiei Ștefan cel Mare: „Cea mai prețioasă lecție oferită de academie este lecția triumfului dreptății”
Daniel Vodă, despre protestul organizat la Guvern: „Noi construim în timp ce alții strigă, noi venim cu soluții, iar alții cu spectacol”
Extinderea cooperării comercial-economice și investiționale cu Kazahstanul, discutată la Astana
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Irlanda își vor putea preschimba permisele de conducere fără a susține examene suplimentare