
Reziliență economică în sectorul zootehnic. FAO și Elveția oferă echipament modern pentru micii fermieri și gospodăriile casnice care dețin vaci de lapte
Sectorul zootehnic din Republica Moldova a beneficiat de 70 de aparate moderne de muls și seturi sanitare, procurate cu sprijinul financiar al Elveției. Această inițiativă a fost realizată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în cadrul proiectului comun FAO-PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice”, transmite MOLDPRES.
Echipamentele au fost oferite gospodăriilor casnice vulnerabile, micilor fermieri din cadrul Școlilor de Câmp a Fermierilor și Cluburilor Agricole ale Femeilor create în cadrul proiectului, pentru care creșterea vacilor de lapte reprezintă principala sursă de venit și hrană pentru familiile lor. Implementarea echipamentelor moderne va reduce dificultățile legate de forța de muncă, contribuind astfel la o mai mare reziliență economică a fermierilor.
„Un astfel de sprijin înseamnă mai puțină muncă istovitoare și mai mult timp pentru familie. Pentru gospodăriile mici, este o schimbare așteptată. Suntem recunoscători partenerilor care ne ajută să le oferim soluții cetățenilor”, afirmă Iurie Scirpnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Ultimul eveniment de distribuție, desfăşurat în raionul Fălești
Ultimul eveniment de distribuție a avut loc în raionul Fălești, pe 4 aprilie, marcând un moment important pentru producătorii de lactate din regiune.
15 producătoare agricole din satele Pruteni și Drujineni, membre active ale Clubului Agricol de Femei Fălești (CAF) înființat în cadrul proiectului, au primit echipamente. Fiecare dintre ele deține în medie patru vaci, iar creșterea acestora reprezintă principala sursă de venit și hrană.
Prin intermediul CAF, aceste femei au beneficiat de instruiri în bunele practici agricole, educație financiară și antreprenorială. În total, șase astfel de cluburi, deschise în Fălești, Căușeni și Orhei, au sprijinit aproximativ 180 de femei în 2024. O evaluare recentă a FAO a indicat că un sfert dintre participante au înregistrat deja îmbunătățiri în sustenabilitatea și reziliența fermelor lor datorită acestor activități.
„Această inițiativă concretă aduce un sprijin esențial micilor producători de lactate, ajutându-i să devină mai competitivi și să își îmbunătățească calitatea vieții. Prin facilitarea procesului de muls și asigurarea unor standarde sanitare mai ridicate, contribuim direct la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol din Moldova”, a estimat Tudor Robu, reprezentant adjunct FAO în Republica Moldova.
A doua etapă a evenimentului din Fălești s-a desfășurat în satul Hiliuți, unde 10 gospodării mici, membre ale unei cooperative de lactate, au primit, de asemenea, seturi de aparate de muls. Aceste familii au beneficiat anterior de sprijin sub formă de hrană pentru animale și acum primesc echipamente esențiale pentru producția de lapte.
„Agricultura este un sector-cheie în Republica Moldova, iar susținerea micilor producători este vitală pentru dezvoltarea economică și socială a țării. Suntem mândri să contribuim, prin acest proiect, la modernizarea sectorului lactat și la îmbunătățirea condițiilor de viață ale fermierilor”, spune Simone Di Stefano, director-adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.
300 de mii de dolari, investiţie în sectorul zootehnic
Achiziția celor 70 de echipamente de muls a implicat o investiție de aproximativ 300 de mii de dolari. Distribuția lor a început în luna martie, iar primii beneficiari au fost 30 de fermieri crescători de vaci din cadrul a 4 Școli de Câmp a Fermierilor din Drochia, Glodeni, Râșcani, Florești, Sângerei.
Totodată, în cadrul aceluiași proiect, 18 fermieri crescători de ovine și caprine din cadrul a 2 Școli de Câmp a Fermierilor din Cimișlia și Basarabeasca au primit diverse echipamente, inclusiv aparate de muls, garduri electrice și tancuri de răcire a laptelui.
Din 2022, proiectul „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice” a oferit sprijin sub formă de semințe, fertilizanți și furaje pentru peste 17.000 de fermieri mici și gospodării casnice din 23 de raioane, datorită finanțării de 2.3 milioane de dolari din partea Elveției și 1.3 milioane de dolari din partea Austriei.
Acţiunea reafirmă angajamentul FAO și al partenerilor săi de a sprijini sectorul agricol din Republica Moldova, de a consolida capacitățile producătorilor locali și de a contribui la creșterea rezilienței economice a comunităților rurale.
Guvernul investește 72 de milioane de lei în sectorul construcțiilor din satul Ratuș, raionul Criuleni
Investiții de 4 miliarde de lei prin Programul 373. Dorin Recean: „Guvernul susține antreprenorii care vor să își dezvolte afacerea și creează noi locuri de muncă”
Azerbaidjanul acordă o cotă suplimentară de trei sute de autorizații pentru transportatorii moldoveni
Carburanții se ieftinesc. ANRE a afișat prețurile pentru următoarele trei zile
Investiții de peste 74 milioane de lei în valori mobiliare de stat în perioada de subscriere din aprilie
Drumarii au început lucrările de amenajare a unui sens giratoriu pe drumul național R6 Chișinău – Orhei – Bălți
Încasările Fiscului la buget au crescut cu 12,3 la sută în patru luni ale anului curent
Premieră pentru Republica Moldova: comercianții vor putea utiliza case de marcat virtuale și bonuri fiscale electronice
BNM a lansat o nouă monedă comemorativă
Locuitorii din Ustia își vor alege un nou primar pe 16 noiembrie
La Comrat va fi deschis un Colegiu moldo-turc
BNM a lansat concursul de design pentru monede jubiliare și comemorative. Câștigătorii vor primi câte 15 mii de lei
Ucraina și Rusia au făcut schimb de prizonieri
Drumul de ocolire a localității Slobozia Mare intră în reparație. Circulația rutieră este restricționată
La Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a participat la sărbătoarea găgăuzilor „Hederlez”
Profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare
CSM a dispus reevaluarea unui magistrat de către Comisia de Vetting
Mihai Potârniche, fotograful care a imortalizat în culoare „Podul de Flori” din 1990. „Mi s-a creat o impresie că era un val al Prutului care i-a cuprins pe toți”
Festivalul Tradițiilor Românești revine la Chișinău pe 24 și 25 mai
„Scriem în numele celor care nu mai pot”: Mesaje de susținere a libertăți presei, lansate de jurnaliști în cadrul unei acțiuni organizate la Chișinău
Un grup infracțional specializat în escrocherii online a fost destructurat de procurorii PCCOCS
Ministra Daniella Misail-Nichitin: „Muncim împreună pentru a asigura o bună desfășurare a alegerilor parlamentare din toamnă”
CSM a transferat temporar un magistrat la Curtea de Apel Nord
Facturi mai mici la lumină și la apă în localitățile în care au fost instalate panouri fotovoltaice
Expoziție MOLDPRES și AGERPRES la Parlament: „Flori pe Prut: 35 de ani de la primul Pod de Flori”, imagini-document din 1990