
Importatori din Croația sunt interesați de fructele și strugurii din Moldova
Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. ”Meet your importer” (Cunoaște-ți importatorul) este genericul unui film informativ pentru agricultorii din Moldova despre piața și importatorii croați. Materialul a fost realizat în cadrul unei inițiative de promovare a fructelor și strugurilor moldovenești din Europa Centrală și de Est, lansată de Centrul Regional de Consultații în Business (CRCB) în parteneriat cu Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), transmite MOLDPRES.
Promovarea fructelor și strugurilor produși în Republica Moldova în țări din Europa Centrală și de Est a început în 2019, prin organizarea diferitelor întruniri și misiuni comerciale cu scopul de a promova producătorii autohtoni și de a spori accesul acestora la noi piețe. ”Reprezentanți ai importatorilor din Croația și Slovenia au vizitat producătorii moldoveni, au inspectat plantațiile și infrastructura de păstrare, sortare și ambalare de care dispun antreprenorii noștri”, a explicat Octavian Olaru, reprezentantul CRCB. Ca urmare a acestor activități, struguri de masă, soiul Moldova, au ajuns pe rafturile rețelelor Konzum din Croația și Mercator din Slovenia.
Potrivit Tatianei Burca, specialist marketing, proiectul USAID/APM, pe piața din Croația, Slovenia, Polonia există loc pentru fructele și strugurii din Moldova, iar importatorii din Europa Centrală vor să importe din Republica Moldova, dar este necesar să respecte mai multe condiții.
Principalele condiții solicitate de importatorii din Croația pentru strugurii de masă sunt: calibru 18+, ciorchine verde, ambalare în lăzi de lemn a câte 8 kg cu logo imprimat și prevăzute cu generatoare de dioxid de sulf pentru păstrarea strugurilor, iar certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP constituie un avantaj. Totodată, strugurii care nu respect aceste criterii vor fi tratați ca struguri de calitate inferioară, comercializați la un preț corespunzător. Cu referire la criteriile solicitate de importatorii croați pentru prune, se regăsește calibrul 30+, ambalare în lăzi din lemn cu logo imprimat a câte 9 kg. Ca și în cazul strugurilor, certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP constituie un avantaj.
Conform datelor statistice, Croația a importat în anul trecut din Republica Moldova 619 tone de prune în valoare de cca 300 mii de dolari SUA și peste 160 de tone de struguri de masă în valoare de cca 151 mii de dolari. În anul 2020, sezonul comercial pentru prune și struguri abia începe, iar prin intermediul USAID/APM deja au fost livrate în Croația 20 de tone de prune.
Agricultorii din Moldova pot vedea video informativ la următorul link: youtube.com/channel/UCEEKUI2sTeQdupoMCreQ4-w
Sursă foto: USAID/APM
Diplomație prin agricultură în satul Ustia. Membri ai corpului diplomatic acreditați la Chișinău au cules cireșe și au degustat bucate tradiționale și vinuri autohtone
Sprijin financiar și tehnic pentru 15 inițiative de antreprenoriat social din stânga Nistrului
Guvernul investește 628 de milioane de lei în modernizarea drumurilor din 132 de localități, prin programul „Europa este aproape”
Agenția Rezerve Materiale a livrat ultimele 250 de tone de motorină către CFM
Lucrări de construcție a apeductului Chișinău – Strășeni – Călărași: restricții temporare de circulație
Dialog social în sectorul construcțiilor// Vladimir Bolea: „Politicile noastre prind viață prin agenții economici”
Drumarii amenajează un sens giratoriu provizoriu pentru sporirea siguranței rutiere în raionul Căușeni
Motorina continuă să se scumpească, iar benzina se ieftinește ușor
Marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor financiare derivate - interzise prin lege. Cei care nu se conforma restricțiilor riscă amenzi de până la 1 milion de lei
Opt persoane au avut nevoie de intervenția ambulanței după ce au făcut șoc anafilactic
Prima tranșă a pensiilor și alocațiilor sociale pentru luna iulie, finanțată de CNAS
Programul „Citește-mi 100 de povești” se extinde. Peste 56 de mii de volume de carte vor ajunge în grădinițele din R. Moldova
INTERVIU MOLDPRES // Sergiu Prodan:„Relația culturală dintre Republica Moldova și România este solidă și are o perspectivă promițătoare”
Vicepremierul Cristina Gherasimov: „Perioada președinției poloneze a fost cu realizări semnificative în parcursul european al R. Moldova”
Vladislav Kulminski a fost numit în funcția de ambasador în Statele Unite ale Americii
Oleg Serebrean este noul ambasador al Moldovei în Turcia. Decretul de numire a fost publicat în Monitorul Oficial
Deținutul fugar de la Penitenciarul Tighina, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile
VIDEO // Un grup infracțional care punea în vânzare acte de identitate false, destructurat de PCCOCS și SPIA
Experți din șapte țări au participat la un atelier regional de secvențiere genomică la Chișinău
Polonia își încheie președinția semestrială în Consiliul UE: a confirmat influența Varșoviei și rolul său de putere regională
VIDEO // Peste 70% dintre proprietarii de terenuri necesare pentru construcția LEA Vulcănești-Chișinău au primit deja compensațiile de expropriere
Programul de stagii al UE și Guvernului. Premierul Dorin Recean:„Profesionalizăm administrația publică și pregătim o generație de lideri tineri instruiți, energici și motivați să modernizeze și să capaciteze statul”
Igor Grosu la Londra: Recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în Marea Britanie, aproape de finalizare
Peste 40 de specialiști în urologie din Republica Moldova, Armenia și Georgia, reuniți la Chișinău
Un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare și anunțat în căutare pentru luare de mită de 5.000 de euro