
VIDEO // Linia Vulcănești-Chișinău va avea 503 piloni metalici, cu o greutate cumulată de peste 10.000 de tone – echivalentul Turnului Eiffel
Linia electrică aeriană Vulcănești-Chișinău va cuprinde 503 piloni metalici, cu o greutate cumulată de peste 10.000 de tone – echivalentul Turnului Eiffel. Datele au fost prezentate de Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică, care a oferit detalii despre procesul de construcție, transmite MOLDPRES.
Linia independenței energetice include trei tipuri de piloni, adaptați reliefului și necesităților tehnice. Dimensiunile acestora variază, cel mai mic fiind de 27 metri și aproximativ 9 tone, echivalentul unui bloc de 9 etaje, în timp ce cel mai înalt atinge peste 48 metri și depășește 40 de tone – cât o clădire cu 16 etaje.
Pregătirea fundațiilor este cea mai complexă etapă de construcție, spun specialiștii. Aceasta implică excavări adânci, armături rezistente și volume mari de beton, toate adaptate terenului și condițiilor specifice fiecărei locații.
După pregătirea fundațiilor, urmează montarea segmentelor metalice, etapă care implică circa 20 de muncitori pentru fiecare pilon. Aceștia asamblează, piesă cu piesă, componentele pilonului.
Pe de altă parte, ridicarea pilonului este, practic, cea mai vizibilă și spectaculoasă etapă, însă și foarte solicitantă în același timp, întrucât presupune lucru la înălțime, manevre milimetrice cu echipamente specializate și o echipă de tehnicieni, instruiți să opereze în condiții dificile, la zeci de metri deasupra solului.
„Fundație cu fundație, pilon cu pilon, izolator cu izolator… pașii fermi și susținuți pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic national”, a scris ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
Șefa statului Maia Sandu a vizitat săptămâna trecută șantierul liniei electrice aeriene Vulcănești–Chișinău și a anunțat că aceasta urmează să devină funcțională până la sfârșitul anului curent. Președinta a subliniat că Linia Vulcănești–Chișinău este unul dintre cele mai importante proiecte energetice lansate de la independență încoace.
„Această linie va spori semnificativ securitatea energetică a țării noastre și ne va feri de șantajul la care am fost supuși timp de trei decenii”, a remarcat Maia Sandu.
Linia Electrică Aeriană de 400 kV va avea o lungime de 157 de kilometri. Astfel, peste 500 de piloni și 1 500 de kilometri de conductoare vor face o legătură strategică dintre sud și centru prin intersectarea a opt raioane și 35 de localități.
Lucrările de construcție a LEA Vulcănești-Chișinău au început efectiv în aprilie 2024 și sunt parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, finanțat de Grupul Băncii Mondiale. Valoarea acestuia este de 61 mil de euro, dintre care circa 27 de mil de euro sunt pentru construcția liniei.
Construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău este un proiect de importanță strategică pentru securitatea energetică a țării noastre. Noua linie electrică va permite transportul energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, fără a trece prin Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
VIDEO // Platformă online dedicată contorizării inteligente, lansată în Republica Moldova
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
O nouă formulă de finanțare pentru grădinițele din Republica Moldova, aplicabilă din 2026. Explicațiile ministrului Educației
CEC solicită limitarea activității a două partide și dizolvarea altor două formațiuni politice
Australia livrează Ucrainei prima tranșă de tancuri Abrams
Cod Galben de inundații pe râul Prut. Avertizare hidrologică valabilă până pe 22 iulie
VIDEO // Igor Grosu: Federația Rusă este un pericol real pentru securitatea Republicii Moldova
Peste o mie de pachete de țigări, depistate la Cahul într-un autocar, urmau să ajungă în Franța
A intrat în vigoare legea ce interzice marketingul, distribuirea sau vânzarea instrumentelor derivate
Dosarul INTERPOL: Vitalie Pîrlog, extrădat și pus sub acuzare în Franța
VIDEO // Atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei: victime la Odesa, distrugeri la Pavlograd și alarmă în Polonia. Zelenski a reiterat importanța sprijinului internațional
Siria și Israelul au ajuns la un armistițiu cu ajutorul SUA
Președinta Maia Sandu, în vizită de lucru în raionul Fălești: Premiul Reinhard Mohn, în valoare de 1,9 milioane de lei, investit în dezvoltarea satului Risipeni
Șefa statului a vizitat satul natal și a discutat cu cetățenii despre proiectele de dezvoltare aflate în desfășurare
Declarația Înaltului Reprezentant al UE: „Suntem hotărâți să contracarăm activitățile hibride ale Rusiei prin sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova”
Germania și România își unesc forțele pentru a sprijini Republica Moldova în fața amenințărilor rusești
Președinta Maia Sandu, în vizită la Fălești: „Accesul la apă potabilă trebuie să fie o realitate pentru fiecare sat din Moldova”
Acces facilitat la studii superioare în Republica Moldova pentru tineri refugiați din Ucraina