
MEI: Contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale este în creştere
Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. În pofida crizei pandemice, contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale înregistrează o dinamică ascendentă. Aceasta este concluzia raportului privind activitatea Zonelor Economice Libere (ZEL) în semestrul I al anului 2020, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), transmite MOLDPRES.
Potrivit raportului, pe parcursul semestrului I, pe teritoriul Republicii Moldova au activat șapte ZEL-uri, cu 34 subzone și 213 de rezidenți. Față de perioada similară a anului precedent, numărul rezidenților a crescut cu 8 sau cu circa 3,9%. În același timp, numărul angajaților rezidenților zonelor libere la sfârșitul perioadei de raportare a constituit 16463 persoane, înregistrându-se o scădere față de perioada similară a anului 2019 cu 329 persoane sau 2%.
„Valoarea totală a investițiilor realizate în cadrul zonelor libere pe parcursul activității acestora până la data de 30 iunie 2020, a constituit 453,0 mln de dolari SUA, sporind în semestrul I cu 9,3% sau cu 38,5 mln de dolari SUA. Din volumul total al investițiilor, peste 48% revin ZEL Bălți, 19,5% – ZEL Ungheni-Business, 16,1% – ZAL Expo-Business-Chișinău, 4,1% – ZAL PP Taraclia, 4,1% – ZAL Tvardița, 5,4% – ZAL PP Valkaneş şi 2% pentru ZAL PP Otaci-Business”, indică documentul.
În medie, la un rezident, în semestrul I 2020, revine o investiție realizată de circa 97,4 mii de dolari SUA. Cea mai mare valoarea a acestui indicator a fost înregistrată în ZEL „Bălți” (187,4 mii USD/rezident), urmat de ZEL „Ungheni-Business” (117,7 mii dolari SUA) și ZAL „Tvardița” (88,7 mii dolari SUA).
„În zonele economice, genul prioritar de activitate este activitatea industrială. În semestrul I, valoarea totală a mărfurilor produse şi serviciilor prestate în zonele libere a constituit circa 4,9 mlrd de lei, din care ponderea valorii producției industriale a constituit 94,3%. Venitul din vânzările producției industriale în total pe zonele libere în semestrul I s-a micșorat cu 19,7% față de perioada similară a anului precedent şi a constituit 4615,2 mln de lei. Cea mai mare parte a producției industriale fabricate în zonele libere, în valoare de 4294,2 mln de lei sau 93,0%, a fost exportată”, arată raportul Ministerului Economiei.
Produsele principale realizate de rezidenții ZEL sunt cabluri electrice pentru autoturisme, conductoare electrice, articole de mobilă, tapițerie din material sintetic pentru scaune de tipul celor utilizate pentru autovehicule, covoare, gresie porțelanată, plasă din fibrosticlă, mezeluri etc.
Conform documentului, pandemia de COVID-19 a afectat activitatea rezidenților ZEL. Aceasta a determinat micșorarea veniturilor din vânzarea producției industriale cu 19,7% față de perioada similară a anului precedent, reducerea cu 25,3% față de aceeași perioadă a anului precedent a valorii mărfurilor și serviciilor produse în ZEL-uri în semestrul I 2020 și exportate, precum și micșorarea activității comerciale externe cu 38,6%.
Potrivit MEI, în pofida crizei pandemice, totuși, contribuția ZEL-urilor la dezvoltarea economiei naționale deține ponderi importante. Astfel, 21,1% din exporturile totale ale țării în semestrul I au fost generate de producția produsă în cadrul zonelor economice libere. Comparativ cu semestrul I al anului 2019, ponderea exporturilor din cadrul Zonelor Economice Libere în total export al țării a înregistrat o micșorare de 1.8 puncte procentuale.
foto: MEI
În Republica Moldova vor fi testate primele comunități de energie din surse regenerabile
Daniel Vodă: Proiectul Buget +Plus are drept scop sporirea investițiilor în domenii cheie și nu este un buget electoral
Aprobat de Guvern: majoritatea blocurilor locative din Chișinău vor fi renovate energetic
Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la gazele naturale
Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești va fi extins. Guvernul a instituit Comisia pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor
1,7 miliarde de lei vor fi investite în acest an în modernizarea drumurilor publice naționale
MIDR: Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că identificarea unui investitor pentru Portul Giurgiulești se desfășoară conform legislației și în interes național
Alte două focare de pestă porcină, înregistrate la Ungheni și Strășeni
Circa 900 de antreprenori din domeniul comerțului, monitorizați de Fisc
Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din capitală
Decesul Papei Francisc: Funeralii în termen de nouă zile, conclav în termen de o lună
Speakerul Igor Grosu: „Papa Francisc a fost un simbol al păcii, al unității și al iubirii necondiționate pentru aproapele”
Premierul Dorin Recean, după decesul Papei Francisc: „Fie ca moștenirea sa să ne inspire în continuare spre unitate și pace”
Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în legătură cu decesul Papei Francisc: „Lumea se desparte de un promotor neobosit al compasiunii și echității”
Halterofilul Tudor Bratu a cucerit trei medalii de bronz la Campionatul European, desfășurat la Chișinău
Papa Francisc a încetat din viață luni dimineață, la vârsta de 88 de ani, anunță Vaticanul
Creștinii ortodocși intră în Săptămâna Luminată
Săptămâna începe cu vreme frumoasă
Donald Trump: Sper că Rusia și Ucraina vor ajunge la un acord în această săptămână
Circa 40 de mii de traversări persoane au fost înregistrate la frontieră în ziua de Paști
Numărul apelurilor de urgență la Serviciul 112 a crescut cu 35 la sută
Președintele Zelenski cere Rusiei să nu mai atace obiective civile timp de 30 de zile
Britanicii au interceptat aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al NATO
Papa Francisc a apărut în Piața Sfântul Petru, după ce duminică dimineața a avut o întrevedere cu vicepreședintele JD Vance
În mesajul de Paște, Zelenski le cere ucrainenilor să nu-și piardă speranța că pacea va reveni în țara lor