
Miniștrii Agriculturii de la Chișinău și București au convenit asupra promovării produselor moldovenești în România
Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Miniștrii Agriculturii din Republica Moldova și România au convenit asupra promovării produselor moldovenești peste Prut și alte piețe din Uniunea Europeană. În acest scop, Viorel Gherciu a purtat ieri discuții, la București, cu omologul său, Adrian Oros. Părțile au analizat oportunitățile de sporire a cooperării bilaterale în domeniul agriculturii, extinderea parteneriatelor existente și identificarea unor noi proiecte de dezvoltare în sectorul agricol, transmite MOLDPRES.
Viorel Gherciu a menționat că producătorii agricoli din țara noastră sunt interesați să consolideze nivelul competitivității prin promovarea produselor agricole în România, precum și pe terțe piețe.
„Guvernul Republicii Moldova are ca prioritate stimularea activităților agricole, întrucât sectorul reprezintă o verigă importantă a economiei naționale. În aceeași ordine de idei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează producătorii agricoli autohtoni să lanseze și să mențină afaceri viabile, să genereze produse de calitate înaltă care să corespundă cerințelor UE și care să asigure rentabilitate pe termen lung”, a subliniat ministrul.
În cadrul întrevederii, oficialii au abordat subiecte importante de cooperare bilaterală, în vederea stabilirii unor priorități majore comune în domeniul transportului de mărfuri agroalimentare, având scopul de a facilita procesul de trecere a frontierei într-un timp scurt, astfel încât camioanele să nu se rețină mult în vamă. De asemenea, Gherciu și-a exprimat interesul pentru preluarea bunelor practici ce țin de implementarea Strategiei de promovare a produselor autohtone, cu accent pe mecanismele de promovare și extindere a piețelor locale și internaționale.
Alte subiect discutate de miniștri au vizat cooperarea cu partea română privind conservarea, selecția și ameliorarea resurselor genetice animale; extinderea pe piața României a materialului semincer de calitate al hibrizilor de porumb din Republica Moldova, prin genetica Institutului de Fitotehnie; intensificarea comerțului cu produse agroalimentare; stabilirea parteneriatelor cu rețelele comerciale în vederea promovării locale a produselor moldovenești.
În context, ministrul român Adrian Oros și-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea colaborării între agențiile de plăți în baza protocolului încheiat între instituții. Totodată, el a declarat că dimensiunea schimbului de experiență și a preluării bunelor practici va fi stimulată, în vederea actualizării legislației privind dezvoltarea rurală și implementarea Programului LEADER în țara noastră.
Foto: MAIA
14 terenuri trec în gestiunea Ministerului Infrastructurii pentru modernizarea drumurilor naționale R34 și R34.4
Guvernatoarea Anca Dragu: „Sistemul bancar din Republica Moldova oferă un cadru solid și sigur pentru investitori”
CSP a acceptat raportul de evaluare în privința Veronicăi Drăgălin. Decizia poate fi atacată la CSJ
ANSA lansează șase noi servicii publice digitalizate, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică
Registrele tratamentelor fitosanitare vor fi completate exclusiv în format electronic
Stațiunea de Cercetare Agricolă din Criuleni devine un centru-cheie pentru formarea practică a viitorilor specialiști în agricultură
Sesiunea de aplicare la „Casa Verde” s-a încheiat. În doar două săptămâni, a fost atins numărul maxim de cereri
Peste 44 milioane de lei, acumulate din impozitul pe venit achitat de cetățenii care dau imobile în chirie
Modificări la acordarea Marelui Premiu de Ziua Națională a Vinului: noi distincții pentru creatorii de vin și distilate
La USM a fost inaugurată Aula „Alexandru Moșanu” – un spațiu al memoriei și continuității
CEC anunță calendarul și locațiile de depunere a actelor pentru înregistrarea candidaților la parlamentare
MAE: Republica Moldova sprijină concluziile Regatului Unit privind campania cibernetică desfășurată de Direcția Principală de Informații a Rusiei
Peste 1400 de copii au participat la Programul Educațional „Excursia Europeană”, ediția a doua
Mai multe proiecte de infrastructură și investiții locale se dezvoltă în raioanele Edineț și Briceni cu ajutorul statului #MoldovaPoate
USMF „Nicolae Testemițanu” începe admiterea la studii superioare de licență, integrate și de master pentru cetățenii autohtoni
Deputatul Radu Marian: „Am votat legi care să ducă la stabilizarea economiei în fața șocurilor externe”
R. Moldova și Suedia vor consolida cooperarea bilaterală
Igor Grosu, la inaugurarea Aulei „Alexandru Moșanu” de la USM: „Păstrăm vie amintirea unui mentor autentic și a unui om de o integritate exemplară”
Politicienii platformei DA se alătură echipei PAS la parlamentare
România își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova. Nicușor Dan: „O vom susține pe toate planurile”
Peste 8700 de locuri bugetare disponibile pentru admiterea la universitate în noul an de studii. Dosarele pot fi depuse online din 21 iulie
Maia Sandu pentru publicația „Der Standard”: „Dacă Rusia preia puterea în Moldova, țara va deveni o bază a războiului hibrid împotriva UE”
UE susține modernizarea serviciilor sociale în R. Moldova. 10 organizații civile primesc peste 3,3 milioane lei
UNICEF a donat 140 de laptopuri pentru consolidarea medicinei primare din Republica Moldova
Certificatul veterinar pentru călătorii cu animale de companie, disponibil online în Republica Moldova